LG 75NANO99

Ποιοτική ανάλυση 8Κ, περισσότερο προσιτή από ποτέ

Καθώς μία τηλεόραση των 65 ή 75 ιντσών όπως η NANO99 στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τοποθετείται σε σαλόνι, είναι πιθανό οι κάτοχοί της να ενδιαφερθούν για την αξιοποίησή της και στο gaming πέρα από την θέαση ταινιών, σειρών, σπορ ή άλλου τηλεοπτικού περιεχομένου. Η LG δεν προωθεί το συγκεκριμένο μοντέλο ως "gaming TV" γιατί - πολύ σωστά - από την προϊοντική της γκάμα ως τέτοια θα ήταν προτιμότερη μία από τις OLED της. Αλλά η 75NANO99 δεν παύει να ενσωματώνει 4 θύρες HDMI 2.1, πράγμα που σημαίνει πως προσφέρει κάποια πράγματα χρήσιμα στους gamers. Την καθιστούν αυτά προτιμητέα σε αυτόν τον τομέα;

Με τα ίδια συστήματα που χρησιμοποιήσαμε για να αξιολογήσουμε την LG 48CX OLED πριν από μερικές ημέρες - PS5, δανεικό Xbox Series X και δανεικό top προδιαγραφών PC - δοκιμάσαμε στην 75NANO99 πολλά δημοφιλή games του τελευταίου τριμήνου. Ξεκινώντας με το σύστημα της Sony, τα DiRT5 and Devil May Cry Special Edition απέδωσαν σε 4Κ/120 Hz πρακτικά τόσο καλά όσο στην 48CX. Το PC - παρά την nVidia RTX 3090 που αξιοποιεί - δεν κατάφερε να προσφέρει σε 8Κ/60 Hz πολλούς από τους πρόσφατους τίτλους ΑΑΑ για Η/Υ παρ' εκτός κι αν γίνονταν πολλές υποχωρήσεις στην ποιότητα της απεικόνισης. Αυτό φυσικά δεν ήταν πρόβλημα για τίτλους παλαιότερους ή λιγότερο απαιτητικούς, αλλά... ποιός αγοράζει τηλεόραση 8Κ και PC των €5000 για να παίζει παλιότερα games; Η 75ΝΑΝΟ99 μπορεί να ανταποκριθεί, αλλά οι ίδιοι οι Η/Υ θα πρέπει να γίνουν ισχυρότεροι για να την αξιοποιήσουν.


Δύο δυνατότητες των θυρών HDMI 2.1 που ενδιαφέρουν τους gamers είναι οι ALLM και VRR - και γι' αυτές έχουμε δυστυχώς... κακά νέα. Όσον αφορά στην πρώτη (ενεργοποιεί την κατάσταση λειτουργίας Game Mode μόλις η τηλεόραση "αναγνωρίσει" πως δέχεται υλικό από σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας) η LG αναφέρει επί λέξει πως την υποστηρίζει, όμως δεν κατορθώσαμε να την αξιοποιήσουμε στο Xbox Series X (το PS5 δεν την προσφέρει ακόμη). Όσον αφορά στην δεύτερη, την VRR, η LG δεν την αναφέρει πουθενά και το πιο πιθανό είναι πως όχι μόνο δεν υποστηρίζεται, αλλά και να μην το κάνει ποτέ (π.χ. μέσω αναβάθμισης λογισμικού).

H λειτουργία ALLM είναι χρήσιμη αλλά... μικρό το κακό και αν δεν είναι διαθέσιμη, εν τέλει, καθώς ο παίκτης μπορεί πάντοτε να ενεργοποιήσει το Game Mode ο ίδιος (ίσως οι LG και Microsoft προσφέρουν κάποια αναβάθμιση λογισμικού σχετική). Όσον αφορά στην λειτουργία VRR, όμως, η απουσία της είναι σημαντική: μέσω αυτής γίνεται ομαλή η κίνηση στα σύγχρονα video games ακριβώς στην "ζώνη" των καρέ ανά δευτερόλεπτο που έχει την μεγαλύτερη επίδραση στην αίσθηση του χειρισμού, τα 48-120 δηλαδή. Οι κάτοχοι ή επίδοξοι κάτοχοι ενός PS5 ή Xbox Series S|X είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από αυτήν την έλλειψη, καθώς οι PC gamers έχουν περισσότερες επιλογές σε οθόνες "υψηλών FPS" και τρόπους διασύνδεσης.


H LG υπογραμμίζει ως πλεονέκτημα της 75NANO99 ενδιαφέρον για τους gamers το γεγονός ότι, στην κατάσταση λειτουργίας Game Mode, η τηλεόρασή της αυτή έχει πολύ γρήγορα "αντανακλαστικά" (low latency) και... με το δίκιο της: αυτά μετρώνται σε περίπου 16ms σε ανάλυση 4K/60 Hz (με ή χωρίς χρωματική απεικόνιση HDR) και περίπου στο ίδιο επίπεδο σε ανάλυση 8K/60 Hz (χωρίς χρωματική απεικόνιση HDR), φτάνοντας έως και τα 8ms σε ανάλυση 4K/120 (χωρίς χρωματική απεικόνιση HDR). Είναι πολύ καλές επιδόσεις που όντως επιτρέπουν στην 75NANO99 να προσφέρει την αίσθηση της γοργής ανταπόκρισης ακόμη και σε games όπου ελάχιστα δέκατα του δευτερολέπτου μπορούν να γίνουν αντιληπτά στην ακρίβεια του ελέγχου τους.

Για να απαντήσουμε στην... αρχική ερώτηση, λοιπόν: πώς κατόρθωσε η LG να προσφέρει μία τηλεόραση LED/LCD ανάλυσης 8Κ στο ένα πέμπτο του κόστους μιας αντίστοιχης OLED ανάλυσης 8Κ; Οι Κορεάτες υιοθέτησαν επιθετική τιμολογιακή πολιτική γι' αυτό το μοντέλο, ναι, μα ούτως ή άλλως οι μόνοι σημαντικοί συμβιβασμοί που φαίνονται να έχουν γίνει τελικά είναι αυτοί που αφορούν στον τοπικό υποφωτισμό της οθόνης του. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μόνες αδυναμίες της 75NANO99 εντοπίζονται στην απόδοση απαιτητικού περιεχομένου 4K/HDR και στην χρήση της στο σκοτάδι. Οι ίδιες αδυναμίες, ωστόσο, παρατηρούνται σε top τηλεοράσεις κι άλλων κατασκευαστών που χρησιμοποιούν τεχνολογία LED/LCD και οθόνη IPS. Απλώς... ασυναίσθητα πια συγκρίνουμε όλες τις τηλεοράσεις με τις OLED και, φυσιολογικά, τις κρίνουμε ως όχι το ίδιο καλές. Πράγμα ολοφάνερα λάθος.


Για γενική χρήση και για χρήση σε φωτεινό περιβάλλον η 75NANO99 είναι σημαντική προσθήκη στην μεγάλη γκάμα τηλεοράσεων της LG, ασχέτως ανάλυσης οθόνης. Λαμβάνοντας στα υπ' όψιν και την ανάλυση 8Κ, και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της, και τις έξτρα λειτουργίες της, και την ελκυστική της τιμή, η πρόταση αυτή των Κορεατών αξίζει σαφέστατα προσοχής από το κοινό που ενδιαφέρεται για μία μεγάλη τηλεόραση με εξελιγμένες δυνατότητες. Και... μετράμε αντίστροφα για τον καιρό που θα μπορούμε να την συνοδεύσουμε με έναν Η/Υ ικανό να αποδίδει τα σύγχρονα PC games σε ανάλυση 8Κ χωρίς να κοστίζει όσο και η ίδια η τηλεόραση!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ