LG 75NANO99

Ποιοτική ανάλυση 8Κ, περισσότερο προσιτή από ποτέ

Πρόκειται για κάτι το οποίο πολλοί καταναλωτές που ενδιαφέρονται για μία τηλεόραση ανάλυσης 8Κ δεν έχουν ίσως... αναλογιστεί, αλλά 33 εκατομμύρια pixel είναι πάρα, μα πάρα πολλά pixel. Αυτό σημαίνει πως, σε βραχυπρόθεσμο ή ακόμη και μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα όλες οι τηλεοράσεις 8Κ στην ουσία θα δημιουργούν τα περισσότερα από τα pixel που προβάλλουν καθώς το περιεχόμενο αληθινής ανάλυσης 8Κ είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Αυτό με την σειρά του σημαίνει πως οι συσκευές αυτές θα πρέπει να κάνουν πολλαπλασιασμό γραμμών (να "ανεβάζουν ανάλυση" δηλαδή) περίπου... στα πάντα, από το απλό ελεύθερο τηλεοπτικό πρόγραμμα και το δορυφορικό μέχρι τα video του YouTube και το υλικό του Netflix. Από τα 2 εκατομμύρια ή τα 3.5 εκατομμύρια ή τα υπερσυμπιεσμένα 8.3 εκατομμύρια στα 33 εκατομμύρια pixel.

Είναι κάτι σαφώς δύσκολο... και με αυτόν τον τρόπο γίνεται κατανοητή η σημασία του επεξεργαστή εικόνας που ενσωματώνει η 75NANO99, του a9 τρίτης γενιάς της LG. Αυτός αναλαμβάνει όχι μόνο να δημιουργήσει όλα τα απαραίτητα έξτρα pixel αλλά και να βελτιώσει την εικόνα συνολικά ώστε αυτή να είνα όσο το δυνατόν περισσότερο φυσική, χρωματικά σωστή και απαλλαγμένη από τεχνουργήματα. Το ελεύθερο τηλεοπτικό πρόγραμμα, για παράδειγμα, δεν μπορεί να δείχνει... εκθαμβωτικά λεπτομερές σε μία οθόνη 75 ιντσών - όταν η 75NANO99 ξεκινά έχοντας στην διάθεσή της 2 εκ. pixel κακής ποιότητας για να δημιουργήσει τα υπόλοιπα 31 εκ. (!) - αλλά το παρακολουθεί κανείς με άνεση, αν δεν περιμένει θαύματα προφανώς.


Ακόμη και σε αυτό το σενάριο - το χειρότερο δυνατό για μία τηλεόραση 8Κ - η NANO99 αποδίδει αξιοπρεπέστατα, ειδικά δε όσον αφορά και στην κίνηση της εικόνας. Αυτή έχει μεγάλη σημασία για το κοινό που παρακολουθεί συχνά αθλητικούς αγώνες και δη σε ανάλυση 1080 γραμμών το πολύ (όπως στην Ελλάδα). Με περιεχόμενο υψηλότερης ποιότητας ο επεξεργαστής a9 έχει ευκολότερη "αποστολή", οπότε τα αποτελέσματα είναι αναλόγως καλύτερα: τα video ανάλυσης 1080p, 1440p ή 4Κ (υπερσυμπιεσμένα βέβαια), από π.χ. τα YouTube και Vimeo, αναδεικνύουν πολύ περισσότερη λεπτομέρεια απ' όση διαθέτει η παραδοσιακή τηλεοπτική εικόνα και σωστά χρώματα.

Καθώς η θέαση ταινιών/σειρών στο Netflix υπάγεται πια στην γενική χρήση μιας σύγχρονης Smart TV - έστω κι όχι στην ποιοτικά περισσότερο απαιτητική, βάσει του ορίου εύρους μεταφοράς δεδομένων των 16 Mbps για εικόνα και ήχο - δοκιμάσαμε πολλές παραγωγές του από τις δημοφιλέστερες και καλύτερες, καθώς και πολλά φιλμ "καταλόγου". Tο αρχικό υλικό παίζει προφανώς ρόλο, η συνολική απόδοση όμως της 75NANO99 στην αναβάθμιση όλων σε 8Κ ήταν από πολύ καλή έως απίστευτη ενίοτε. H τηλεόραση της LG περιορίζει τα τεχνουργήματα σε πολύ μεγάλο βαθμό και, σε συνθήκες θέασης την ημέρα, απεικονίζει το περιεχόμενο τεχνολογίας χρώματος HDR αποτελεσματικά.


Είναι μόνο το υψηλότερης δυνατής οπτικής ποιότητας υλικό - και η θέασή του στο σκοτάδι - αυτά που αποκαλύπτουν ορισμένες αδυναμίες στην απεικόνιση της 75NANO99. Αυτές δεν σχετίζονται με τον επεξεργαστή a9 Gen3 ή με την οθόνη ανάλυσης 8K αλλά με περιορισμoύς που θέτει το είδος της οθόνης κι ο υποφωτισμός της. Η τηλεόραση της LG στηρίζεται σε οθόνη τεχνολογίας IPS και αυτό σημαίνει πως - ενώ οι γωνίες θέασης είναι ευρύτατες και τα χρώματα παραμένουν αναλλοίωτα και από τα πλάγια - η απόδοση του μαύρου αναπόφευκτα κινείται σε μέτρια επίπεδα. Αυτό, με την σειρά του, έχει επιπτώσεις στην αντίθεση της εικόνας στις περιπτώσεις όπου φωτεινά τμήματά της συνυπάρχουν με σκοτεινά ή σε σκοτεινές σκηνές όπου πολλές λεπτομέρειες του εκάστοτε κάδρου "χάνονται" ανάμεσα σε παρόμοιους τόνους του γκρίζου.

Η LG σημειώνει πως η 75NANO99 προσφέρει ζώνες τοπικού υποφωτισμού για την οθόνη LED/LCD της και αυτό επαληθεύεται από την αύξηση της αντίθεσης στα σχετικά τεστ όταν ενεργοποιηθεί η επιλογή LED Local Dimming στην τιμή High. Είναι πιθανό, ωστόσο, ο αριθμός των ζωνών αυτών να μην είναι μεγάλος καθώς προβλήματα όπως αυτό του "φωτοστέφανου" (halo) φωτεινών αντικειμένων σε μαύρο υπόβαθρο παραμένουν, ενώ η συνολική φωτεινότητα της εικόνας και με αυτήν την ρύθμιση δεν αυξάνεται θεαματικά. Αυτά τα προβλήματα γίνονται αντιληπτά σε συγκεκριμένες σκηνές (όχι όλες), σε συγκεκριμένους τύπους ταινιών (όχι όλους). Όταν π.χ. ένα φιλμ ή μία σειρά είναι φωτεινή και πολύχρωμη δεν παρατηρούνται στον ίδιο βαθμό. Είναι οι σκηνές με αυξημένη αντίθεση και πολλές σκοτεινές σκηνές γενικότερα - σε ταινίες από UltraHD Blu-ray ή από την υπηρεσία Apple TV Plus - εκείνες στις οποίες εμφανίζεται αυτή η αδυναμία της 75NANO99 συγκριτικά π.χ. με την αντίστοιχη εικόνα μίας OLED TV στις ίδιες σκηνές.


Το θέμα είναι, βέβαια, πως αποδεικνύεται πάντοτε άτοπο να συγκρίνει κανείς μία τηλεόραση LED/LCD που στηρίζεται σε οθόνη IPS με μία τηλεόραση OLED όσον αφορά στην απόδοση του μαύρου σε θέαση στο σκοτάδι: υπάρχει λόγος για τον οποίο και η ίδια η LG προωθεί τις OLED ως την καλύτερη επιλογή για τους σινεφίλ με απαιτήσεις, ασχέτως ανάλυσης οθόνης. Αυτοί οι άνθρωποι, που συλλέγουν ταινίες σε Ultra HD Blu-ray και παρακολουθούν υλικό στο Apple TV Plus λόγω της υψηλής ποιότητας εικόνας/ήχου του, το πιθανότερο είναι πως θα στραφούν σε μία τηλεόραση OLED ούτως ή άλλως. Για γενική χρήση και σε συνθήκες καθημερινής θέασης σε φωτεινό περιβάλλον η NANO99 παραμένει πολύ καλή, ειδικά με δεδομένο και το γεγονός ότι η οθόνη της αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αντανακλάσεις. Κάθε μία, στον τομέα της!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ