LCD: Sony και Sharp σε συμμαχία

Επένδυση της πρώτης στο νέο εργοστάσιο της δεύτερης

Φημολογία σχετική υπήρχε εδώ και κάποιο καιρό, είναι όμως πια επίσημο: η Sony και η Sharp, θεωρητικά «αντίπαλες» εταιρείες στο χώρο της λιανικής πώλησης τηλεοράσεων LCD, συνάπτουν στρατηγική συμμαχία σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων αυτής της κατηγορίας. Η Sharp εγκαινιάζει στην Osaka της Ιαπωνίας νέες εγκαταστάσεις κατασκευής τέτοιων οθονών τον Οκτώβριο και η Sony εξαγόρασε μερίδιο της τάξης του 34% στην εταιρεία που θα το διαχειρίζεται (θυγατρική της Sharp), ώστε να εκμεταλλευτεί και αυτή ποσοστό της παραγωγής του καινούργιου εργοστασίου. Η Sony κατέβαλλε γι' αυτό το σκοπό 10 δισεκατομμύρια γεν, με δέσμευση να συνεισφέρει περαιτέρω σύμφωνα με τις ανάγκες της νεοσυσταθείσας εταιρείας.

Από τη συμφωνία αυτή, οι δύο εταιρείες θα ωφεληθούν λόγω οικονομίας κλίμακος (χαμηλότερο κόστος κατασκευής ανά panel όταν παράγονται σε μεγάλους αριθμούς), ενώ η Sony δεν θα χρειαστεί να καταφύγει στην τεράστια επένδυση κατασκευής δικού της αντίστοιχου εργοστασίου. Προφανώς, οι δύο εταιρείες μπορεί να εκμεταλλεύονται τα ίδια panel σε ανταγωνιστικές μεταξύ τους υλοποιήσεις, αλλά θα διαφοροποιούν τα προϊόντα τους βάσει design, εξοπλισμού και των ψηφιακών συστημάτων ελέγχου της εικόνας των τηλεοράσεών τους.

Το καινούργιο, υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Osaka θα παράγει εξελιγμένες οθόνες LCD 10ης γενιάς, με προσανατολισμό στις μεγάλες διαγωνίους (άνω των 42), ώστε να ωθήσει το κόστος τους χαμηλότερα μέσα στο 2010. Ο αρχικός ρυθμός παραγωγής θα αγγίζει τα 36.000 panel σε μηναία βάση, οι Sharp και Sony ωστόσο θέτουν ως στόχο το διπλασιασμό του ρυθμού αυτού μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Σημειώνεται ότι η Sony είναι ήδη σε συζητήσεις για αντίστοιχη στρατηγική συμμαχία με την κορεατική Samsung, επίσης για οθόνες LCD, χωρίς όμως να φαίνεται πως υπάρχει - για την ώρα τουλάχιστον - σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στις δύο αυτές συμφωνίες.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ