HDMI...; Ποιό HDMI;

Ανώτερη η νέα έκδοση 1.2 της σύνδεσης DisplayPort

Ο τρόπος με τον οποίο θα συνδέονται οι συσκευές στα home cinema που θα εγκαθιστούμε στο μέλλον είναι σημαντικότερος απ' ότι αρχικά φαίνεται: οι θύρες και τα καλώδια που χρησιμοποιούνται π.χ. ανάμεσα σε ένα Blu-ray player κι έναν ενισχυτή ήδη καθορίζουν την ποιότητα ήχου και εικόνας μπορούμε να περιμένουμε, τα επόμενα χρόνια όμως θα καθορίζουν αν θα έχουμε ή όχι στη διάθεσή μας και συγκεκριμένες δυνατότητες. Η εικόνα 3D, για παράδειγμα, η οποία τόσο θα προωθηθεί από τις κατασκευάστριες εταιρείες το 2010, δεν είναι ακόμη... "τσεκαρισμένο" αν θα είναι εφικτό να "περάσει" μέσα από τις θύρες και καλώδια HDMI έκδοσης 1.3 που φέρουν όλες οι τηλεοράσεις, ενισχυτές και player των 2 τελευταίων ετών. Εξ ου και το επερχόμενο HDMI 1.4 - το οποίο όμως μόλις... "άδειασε" η νέα έκδοση ενός άλλου προτύπου διασύνδεσης, του DisplayPort!

Το DisplayPort είναι ένας τρόπος διασύνδεσης που αναπτύχθηκε αρχικά για να αντικαταστήσει τον πεπαλαιωμένο DVI των οθονών για PC, στην πορεία όμως εξελίχθηκε σε πληρέστατο ψηφιακό πρότυπο όχι μόνο για εικόνα, αλλά και για ήχο. Υπάρχουν ήδη αρκετές κάρτες γραφικών για Η/Υ και οθόνες που ενσωματώνουν θύρα DisplayPort έκδοσης 1.1, με εξαιρετικά καλή ποιότητα απεικόνισης. Ο Σύνδεσμος Προτύπων Ηλεκτρονικής Εικόνας των ΗΠΑ (VESA) πρόσφατα παγίωσε τις προδιαγραφές της διευρυμένης έκδοσης 1.2 του DisplayPort, η οποία προσφέρει πολλές άκρως ενδιαφέρουσες δυνατότητες. Ανάμεσα τους: πλήρη υποστήριξη εικόνας 3D σε δύο κανάλια (με ρυθμό ανανέωσης τα 120 καρέ στο καθένα), επιλογή σύνδεσης έως και 4 monitor ταυτόχρονα σε ανάλυση FullHD από ένα καλώδιο, αλλά και δυνατότητα προβολής σε υπερυψηλές αναλύσεις (έως και 3840x2400 pixel). Το... "κερασάκι στην τούρτα"; Η δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων ανάμεσα σε Η/Υ σαν το καλώδιο DisplayPort να ήταν USB, με ταχύτητες έως 720 Mbps!

Το σημαντικότερο στην όλη υπόθεση DisplayPort εντοπίζεται στο γεγονός ότι είναι "ανοιχτό" πρότυπο, με άλλα λόγια δωρεάν: οι κατασκευαστές δεν πληρώνουν για την υιοθέτησή του κάτι σε κάποιον φορέα, σε αντίθεση με το HDMI που προβλέπει την καταβολή 4 cent για κάθε συσκευή που φέρει τέτοια θύρα στην HDMI Licensing. To HDMI έχει βέβαια καθιερωθεί πλέον ως το de facto πρότυπο ψηφιακής διασύνδεσης και δύσκολα θα μπορούσε να εξοστρακιστεί από την αγορά αυτή τη στιγμή (είναι εκατομμύρια τα προϊόντα που το χρησιμοποιούν), όμως ο ανταγωνισμός με το DisplayPort θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη ευελιξία στις συνδέσεις των επιμέρους τμημάτων ενός home cinema ή στη σύνδεση desktop και laptop υπολογιστών.

Από την άλλη, αν πετύχει εμπορικά η έκδοση 1.2 του DisplayPort, ενδέχεται να δημιουργήσει σύγχυση στην αγορά του home entertainment - η οποία έχει αρκετά ταλαντιστεί με τις ίδιες τις εκδόσεις 1.1, 1.2, 1.3 και 1.4 του HDMI. Οι επόμενοι μήνες, υποθέτουμε, θα δείξουν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ