Εικόνα 3D μελλοντικά στο PS3

Αναβαθμίσιμο το σύστημα της Sony, όταν οι TV είναι έτοιμες

Δεν είμαστε ιδιαίτερα βέβαιοι (ακόμη) αν αυτό το μεγάλο στοίχημα που δείχνουν έτοιμοι να βάλουν οι μεγάλοι κατασκευαστές τηλεοράσεων για την εικόνα 3D θα αποδώσει, πριν από μερικές ημέρες πάντως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο αυξήθηκαν σημαντικά. Ο λόγος; Η επιβεβαίωση διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της Sony, του Howard Stringer, ότι το PlayStation3 μελλοντικά θα προβάλλει ταινίες και games σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Το κορυφαίο στέλεχος της ιαπωνικής εταιρείας ανέφερε ότι όλα τα μοντέλα PS3 θα είναι σε θέση να αποκτήσουν αυτήν την δυνατότητα μέσω firmware update - κάτι που, αν υλοποιηθεί μέσα στο χρονικό πλαίσιο των επόμενων 18-24 μηνών που σχεδιάζει η Sony, έχει τη δυναμική να αλλάξει πολλά πράγματα στο όλο πολυσυζητημένο θέμα των 3D TV.

Η είδηση είναι σημαντική για δύο λόγους. Από τη μία πλευρά, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εξάπλωση των 3D TV μέχρι σήμερα θεωρείται αυτό της έλλειψης κατάλληλου, επιθυμητού περιεχομένου: κάθε νέα τεχνολογία χρειάζεται να δώσει λόγους στο επίδοξο κοινό για να την αγοράσει και αυτοί είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις ταινίες και τα games στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τα κινηματογραφικά studio και οι εταιρείες ανάπτυξης games δεν θα επένδυαν πολύ στο 3D μέχρι να σημειώνονταν αρκετές πωλήσεις τηλεοράσεων 3D, τις οποίες δεν θα είχε νόημα να αγοράσει κανείς χωρίς το κατάλληλο player και τίτλους να δει σε αυτό. Ο γνωστός φαύλος κύκλος. Με περισσότερα από 30 ή 40 εκατομμύρια PS3 στα σπίτια καταναλωτών μέχρι το 2012, όμως, ξαφνικά δημιουργείται μία ολόκληρη αγορά, ευμεγέθης μάλιστα, που έχει ήδη το player και μπορεί να αξιοποιήσει 3D ταινίες και games. Γι' αυτό η Sony επενδύει στις 3D τηλεοράσεις, γι' αυτό και είναι εν τέλει πολλές οι πιθανότητες το όλο στοίχημα να αποδώσει.

Από την άλλη πλευρά, η ανακοίνωση της Sony έχει τη δυναμική να ανατρέψει και ισορροπίες στην αγορά του gaming αυτή καθ' αυτή. Η επεξεργασία και προβολή 3D ταινιών και games απαιτεί σημαντική επεξεργαστική ισχύ: ουσιαστικά δημιουργούνται τα διπλάσια καρέ για την κίνηση απ' ότι κανονικά και "μετατοπίζονται" κατάλληλα ώστε να συνθέτουν την τρίτη ψευδοδιάσταση. Αν το PS3 με τον ισχυρό επεξεργαστή Cell μπορεί να προσφέρει κάτι τέτοιο, ενώ το Xbox 360 με τη διαφορετική αρχιτεκτονική δεν μπορεί, η πρόταση της Sony θα αποδειχθεί τελικά μακροβιότερη και προτιμότερη ως επιλογή σε βάθος χρόνου. Όλα, φυσικά, εξαρτώνται από το σωστό timing και τη σωστή προώθηση: αν η Sony - που έχει στη διάθεσή της και το hardware, και τις κινηματογραφικές της, και τις τηλεοράσεις, και το gaming - καταφέρει να συντονίσει όλους τους πόρους της προς αυτήν την κατεύθυνση και να δημιουργήσει κάτι εντυπωσιακό, θα είναι σίγουρα από εκείνες τις εταιρείες που θα έχουν να λαμβάνουν τα περισσότερα. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ