Bowers & Wilkins: εξαγορά... από το πουθενά

H βρετανική ιστορική εταιρεία ηχείων ανήκει πλέον σε μία μικρή αμερικανική... startup - υπάρχει, όμως, σχέδιο

Με το χρήμα, το κεφάλαιο και τις μετοχές να έχουν περίπου... χάσει τη σημασία τους στον επιχειρηματικό κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες, εξαγορές φαινομενικά μεγαλύτερων εταιρειών από μικρότερες είχαμε ουκ ολίγες στον κόσμο της τεχνολογίας - και, με την πρώτη ματιά, σε αυτές ακριβώς ανήκει και η μεγαλύτερη ίσως έκπληξη της χρονιάς στην αγορά του home cinema μέχρι στιγμής: η εξαγορά της ιστορικής Bowers & Wilkins, μίας από τις σημαντικότερες κατασκευάστριες ηχείων υψηλών επιδόσεων και προδιαγραφών, από την EVA Automation, μία από τις αναρίθμητες τεχνολογικές startup που εμφανίστηκαν στην περίφημη Silicon Valley της California με άγνωστο επακριβές αντικείμενο και στόχους. Η EVA απασχολεί μόλις 50 υπαλλήλους (σε αντιδιαστολή με την B&W που απασχολεί περισσότερους από 1000) και συνιδρύθηκε από τον Gideon Yu, έμπειρο στέλεχος της τεχνολογικής αγοράς. Ο... ορισμός της εξαγοράς-μυστηρίου, κοινώς, μέχρις ότου ν' αναζητήσει κανείς τις σχετικές λεπτομέρειες!

Ο Yu είναι παθιασμένος φίλος του ποιοτικού ήχου, γνώστης των προϊόντων αυτών και πιθανώς - βάσει της μέχρι τώρα πορείας του - ο καταλληλότερος άνθρωπος για να οδηγήσει τις δύο εταιρείες στην κάλυψη ενός μεγάλου αδιαμφισβήτητου κενού της αγοράς: των συστημάτων ήχου που συνδυάζουν την απόδοση υψηλών προδιαγραφών με μοντέρνα χαρακτηριστικά όπως η δικτύωση, η αυξημένη ευχρηστία με μοντέρνους τρόπους αλληλεπίδρασης και η διαχείριση υλικού σε πολλαπλές μορφές κι από πολλαπλές πηγές. Η EVA Automation έχει συγκεντρώσει κορυφαίους μηχανικούς και προγραμματιστές που ειδικεύονται στην δημιουργία συστημάτων διαχείρισης μέσα από γραφικά περιβάλλοντα και στην ασύρματη δικτύωση, με προϋπηρεσία σε εταιρείες όπως οι Apple, Google και Facebook.

Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει συγκεντρώσει μέσα από μία πορεία 50 και πλέον ετών, η B&W θα μπορούσε - σύμφωνα με τον Yu - να προσφέρει στην EVA το είδος των ηχείων που θα στήριζαν ηχοσυστήματα σημαντικά υψηλότερου επιπέδου από αυτό στο οποίο κινούνται π.χ. τα Sonos ή άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα. Ο Yu θεωρεί πως η εμπειρία χρήσης των σύγχρονων ηχοσυστημάτων δεν έχει εξελιχθεί στον βαθμό που θα έπρεπε και πως η EVA έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον χειρισμού και διαχείρισης που, συνδυασμένο με ποιοτικά ηχεία, θα "έκανε τη διαφορά" και θα προσέλκυε κοινό που σήμερα δεν έχει επιλογές ικανοποιητικές για τις απαιτήσεις του.

Ο συνιδρυτής της EVA, αλλά και ο παρών διευθύνων σύμβουλος της B&W, ο Joe Atkins, βεβαιώνουν πως τίποτε δεν θα αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο η βρετανική εταιρεία - και οι δύο άλλες που αυτή κατέχει, οι Rotel και Supra - λειτουργεί μέχρι σήμερα. Τα δύο στελέχη, μάλιστα, δηλώνουν πως μέχρι τα μέσα του 2017 θα έχουν εμφανιστεί στην αγορά τα πρώτα προϊόντα-καρπός της συνεργασίας αυτής. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ