Bowers & Wilkins CM9 S2

Άξιοι διάδοχοι, για μουσική πλασμένοι

Είδος: Hi-end ηχεία
Τιμή: €2700,00

Εταιρία: Bowers&Wilkins
Διανομή: Audio Veterans

Υπάρχουν μερικά ονόματα στην αγορά του οικιακού ήχου υψηλής ποιότητας που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις - όχι μόνο στο κοινό που αγαπά το συγκεκριμένο... σπορ, φυσικά, αλλά και στο ευρύτερο, καθώς η συνεισφορά του ονόματος αυτού στoν σύγχρονo ήχο συνολικά ξεπερνά τον κύκλο των "μυημένων" μόνο. Το όνομα της Bowers & Wilkins ανήκει αναμφίβολα σε αυτήν την μικρή, διακεκριμένη ελίτ και, ως εκ τούτου, κάθε της νέο προϊόν αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς - πόσο μάλλον όταν υπάρχει και η δυνατότητα δοκιμής του σε πραγματικές, καθημερινές συνθήκες ακρόασης. Αυτήν ακριβώς την ευκαιρία είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες με την καινούργια έκδοση των κύριων ηχείων CM9 της αγγλικής εταιρείας, την S2 που αντικαθιστά τα άκρως επιτυχημένα CM9 που είχαμε αξιολογήσει το 2009. Ποιές είναι οι εντυπώσεις μας από αυτά σε χρήση δύο καναλιών, λοιπόν;

Μία... βιαστική πρώτη ματιά στα CM9 S2 θα οδηγούσε ίσως στην εντύπωση πως η ανανεωμένη έκδοση των ηχείων της B&W δεν διαφέρει σχεδιαστικά από την προηγούμενη - εντύπωση λανθασμένη, καθώς ναι μεν διακρίνει κανείς εύκολα κοινή συλλογιστική στο design τους, όμως οι αλλαγές "στα σημεία" διαμορφώνουν διαφορετικό χαρακτήρα για τα S2. Η νέα έκδοση είναι κατά τι περισσότερο συμπαγής σε διαστάσεις (χωρίς να έχει μικρύνει η διάμετρος των ηχείων αυτών καθ' αυτών), τα "δαχτυλίδια" γύρω από τα ηχεία έχουν λεπτύνει και τα "καρφάκια" πάνω στα "δαχτυλίδια" αυτά δεν είναι πλέον ορατά. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι μινιμάλ, κομψό, μοντέρνο και ανάμεσα στα κορυφαία αυτής της κατηγορίας ηχείων. Με την ποιότητα κατασκευής να παραμένει κορυφαία - το ξύλο από το οποίο είναι φτιαγμένες οι καμπίνες είναι άψογα φινιρισμένο και η συναρμογή των επιμέρους τμημάτων του όλου προϊόντος υπεράνω κριτικής - τα νέα CM9 δεν τιμούν απλώς την κληρονομιά τους, την ωθούν σε επίπεδο που θεωρούμε πως είναι δύσκολο να αγγίξει ανταγωνισμός σε αυτό το επίπεδο κόστους.


Οποιοσδήποτε κι αν τοποθετούσε κανείς δίπλα-δίπλα τα παλαιότερα CM9 και τα S2, πάντως, τη μία χαρακτηριστική διαφορά ανάμεσά τους θα την εντόπιζε αμέσως: αναφερόμαστε στο tweeter πάνω από τα κυρίως ηχεία, το οποίο στα S2 δεν είναι μόνο διαφορετικού σχεδιασμού, αλλά διαφορετικής τεχνολογίας. Για την ακρίβεια είναι της ίδιας τεχνολογίας (decoupled double dome) με αυτό που πρωτοεμφανίστηκε στο κορυφαίο ηχείο της σειράς, το CM10, το 2013 αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια για τη λεπτομέρεια και την ακρίβεια που προσθέτει στον παραγόμενο ήχο. Θα είμαστε ειλικρινείς: δεν θυμόμαστε πώς ακριβώς ακουγόταν... πριν από πέντε χρόνια περίπου το αρχικό CM9 για να αντιπαραβάλλουμε τις εντυπώσεις μας από το S2, όμως όταν η Bowers&Wilkins υπογραμμίζει μία τεχνολογική βελτίωση που επιτυγχάνει, συνήθως δεν υπερβάλλει - και ο ανεξάρτητος τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το νέο tweeter όντως δείχνει να τού χαρίζει "αντανακλαστικά" και απόκριση ακριβείας που, κατά βάση, περιμένει κανείς από μεγαλύτερα και σαφώς ακριβότερα ηχεία.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ