Bowers & Wilkins CM9 S2

Άξιοι διάδοχοι, για μουσική πλασμένοι

Για τη δοκιμή των Bowers&Wilkins CM9 S2 τα συνδέσαμε (με διπλοκαλωδίωση) στον Rotel RA-1570, αξιοποιώντας ως πηγές τον ίδιο τον ενισχυτή με ψηφιακά αρχεία, το Sony BDP-S790 ως δισκοπαικτικό, καθώς και το Media Center PC μας ως hi-res audio player. H μουσική που χρησιμοποιήσαμε ποίκιλλε από συμφωνική ορχηστρική, soundtracks ταινιών και κλασική ροκ, μέχρι jazz, ethnic, electronica και trance - καταβάλλαμε, κοινώς, κάθε προσπάθεια να "βάλουμε δύσκολα" στα ηχεία της B&W όχι μόνο με διαφορετικής αρχικής ποιότητας υλικό, αλλά και εντελώς διαφορετικού στυλ, όπου ευρεία γκάμα οργάνων, φωνητικά, φυσικός και μηχανικός ήχος παίζουν άλλους κάθε φορά ρόλους. Και, έχοντας... προετοιμάσει το έδαφος με τα παραπάνω, δεν θα βάλουμε το κοινό του Αθηνόραμα Digital σε διαδικασίες σασπένς: τα CM9 S2 "έδωσαν ρεσιτάλ" σε κάθε ευκαιρία!

Ο τρόπος με τον οποίο απέδωσαν τα ανανεωμένα B&W είχε άμεση σχέση, βέβαια, με την ανάλυση και το είδος του κάθε υλικού. Σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο, τα CM9 S2 προσέφεραν ευρύ, βαθύ, λεπτομερή ήχο, όσο "ζεστό" χρειάζονταν π.χ. τα φωνητικά ή το πιάνο για να αναδείξουν την υφή τους, αλλά και όσο "χειρουργικό" χρειάζονταν π.χ. τα κρουστά στο υπόβαθρο για να τοποθετηθούν στο χώρο με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Σχεδόν σε κανένα σημείο των δοκιμών μας δεν διακρίναμε "χρωματισμό" από τα ηχεία αυτά, ούτε στις χαμηλές ούτε στις μέσες στάθμες - στις υψηλές σε κάποιες περιπτώσεις ο ήχος μάς φάνηκε κάπως "σκληρός", μα ποτέ σε βαθμό δυσάρεστο και σίγουρα σε κανέναν βαθμό που να αλλοιώνει το συνολικό αποτέλεσμα. Με αυξημένη την ένταση, δε, ο μεστός και "δεμένος" ήχος που παράγουν τα CM9 S2 δεν υστερεί και δεν υπερβάλλει σε τίποτε: κινείται με άνεση και ισορροπία ανάμεσα σε υψηλές, μέσες και χαμηλές, "υφαίνοντας" το εκάστοτε ηχητικό πέπλο αριστοτεχνικά.


Η εντύπωση που αποπνέουν τα CM9 S2 μετά από πολλές ώρες ακρόασης, εν τέλει, είναι αυτή... δύο πολύμορφων μουσικών οργάνων: τούς "αναθέτεις" αυτό που θέλεις ν' ακούσεις, ό,τι κι αν είναι αυτό, και το παρουσιάζουν "μπροστά σου" με φυσικότητα και άνεση που άλλα ηχεία - ακόμη και σημαντικά ακριβότερα - δεν δείχνουν να έχουν. Ειδικά στη μουσική υψηλής ανάλυσης (δειγματοληψίας π.χ. 96 KHz/24-bit και άνω), όπου "τίποτε δεν κρύβεται" και δεν υπάρχει η δικαιολογία της συμπίεσης του ήχου για την έλλειψη δυναμικών ή την απουσία λεπτομέρειας, τα ηχεία αυτά της B&W θριαμβεύουν. Αν υπήρχε, υπό αυτήν την έννοια, μία μόνο παράμετρος που θα έπρεπε να λάβει στα υπ' όψιν ο αγοραστής που ενδιαφέρεται για ένα ζεύγος CM9 S2, είναι αυτή: πως στην τιμή απόκτησής τους αληθινά αξίζει να υπολογίσει και ένα μέσο αναπαραγωγής ήχου υψηλής ανάλυσης (hi-res audio), ώστε να τ' απολαύσει στο έπακρο. Υποχρεωτικό δεν είναι - τα βινύλια και τα CD που μάς έχουν συντροφεύσει για χρόνια, καλύτερα από ποτέ θ' ακουστούν με έναν "μουσικό" ενισχυτή και τα ηχεία αυτά - αλλά... γυρνάς εύκολα πίσω, όταν έχεις ακούσει ήχο τόσο καθαρό, από ηχεία που τον τιμούν σε αυτό το επίπεδο; Δεν γυρνάς!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ