Blu-ray: Σε πείσμα της κρίσης

Άλμα στις πωλήσεις και ενοικιάσεις των ταινιών υψηλής ευκρίνειας

Να, γι' αυτό λέμε ότι υπάρχουν πολλές φορές... αόρατες, εσωτερικές ισορροπίες στην αγορά: κάποιοι τομείς της χάνουν, κάποιοι άλλοι κερδίζουν από αυτήν την απώλεια ακριβώς. Λόγω της οικονομικής ύφεσης - που συνεχίζει να υφίσταται παρά τα σημεία ανάκαμψης - το καταναλωτικό κοινό έχει περιορίσει πολλά πράγματα, ανάμεσα σε αυτά και τις εξόδους του: προτιμά να διασκεδάζει στο σπίτι περισσότερο απ' ότι παλιότερα, καθώς αποδεικνύεται συνήθως οικονομικότερο. Και ποιός συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κερδισμένους από όλα αυτά; Μα... το Blu-ray!

Παρά το γεγονός ότι, κατά τα πρώτα δύο χρόνια της κυκλοφορίας του, το μοναδικό - πλέον - φορμά ταινιών υψηλής ευκρίνειας σε μορφή δίσκου αντιμετώπισε σωρεία προβλημάτων, η πορεία του συνέχισε και συνεχίζει να είναι ανοδική, έστω κι αν ο ρυθμός αυτός δεν ήταν πάντα σταθερός. Τα αποτελέσματα, όμως, της έρευνας αγοράς που διενεργεί συνεχώς και έδωσε στη δημοσιότητα το Digital Entertainment Group για το 3ο τρίμηνο του 2009, είναι άκρως ενθαρρυντικά: αύξηση της τάξης του 66.3% σημειώθηκε στις πωλήσεις ταινιών Blu-ray μέσα στο καλοκαίρι, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό - και μάλιστα χωρίς πολλές εξαιρετικές κυκλοφορίες, όπως αυτές που θα διατεθούν το τρίμηνο που διανύουμε. Ο συνολικός τζίρος των πωλήσεων αυτών για το 3ο τρίμηνο ήταν όχι μικρότερος από 160 εκ. δολάρια, συνεισφέροντας στην αύξηση του 83% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό σημείο πέρυσι. Παράλληλα, η ενοικίαση των Blu-ray αυξήθηκε κατά 44.5%.

Τόσο η προαναφερθείσα παράμετρος/συνέπεια της οικονομικής δυστοκίας στις μεγάλες αγορές, όσο και η κυκλοφορία φθηνότερων Blu-ray player έπαιξαν το ρόλο τους στην άνοδο των πωλήσεων του φορμά της Sony. Με τη μείωση τιμής του PlayStation3, δε, αλλά και τις σημαντικές ταινίες που θα κυκλοφορήσουν σε Blu-ray μέχρι το τέλος του χρόνου - συν την αυξημένη αγοραστική κίνηση που θα παρατηρηθεί ούτως ή άλλως στο τελευταίο τρίμηνο - οι αναλυτές περιμένουν ότι θα έχουν ακόμη θεαματικότερα αποτελέσματα να αναφέρουν τον Ιανουάριο. Και ο αγώνας δρόμου μεταξύ του Blu-ray και της online διάθεσης ταινιών... συνεχίζει να δείχνει μακρύς και απρόβλεπτης εξέλιξης. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ