3D ταινίες με το PS3

Δωρεάν για όλους. Τί πρέπει να ξέρει κανείς;

Όπως είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι κι επιβεβαιώσει πριν από μερικές ημέρες, η Sony μόλις διέθεσε την αναβάθμιση λογισμικού του PlayStation3 η οποία χαρίζει στο σύστημά της τη δυνατότητα αναπαραγωγής ταινιών 3D. Πρόκειται για το firmware update... υπ' αριθμόν 3.50, το οποίο προσθέτει στην περιοχή των Settings του λειτουργικού του PS3 όλες τις απαραίτητες επιλογές, ώστε αυτό ν' αναπαράγει δίσκους Blu-ray με στερεοσκοπική εικόνα σε όλες τις συμβατές με αυτή τη δυνατότητα τηλεοράσεις. Υπενθυμίζουμε ότι με παρόμοιο update η Sony έχει ενεργοποιήσει από την άνοιξη κιόλας την υποστήριξη για εικόνα 3D και στα games του PS3, μ' έναν αριθμό από αυτά να την εκμεταλλεύονται εδώ και καιρό και το Gran Turismo 5 στον ορίζοντα του Νοέμβρη.

Κάτι το οποίο ενδεχομένως αξίζει να έχουν στα υπόψιν οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που σκέφτονται να αγοράσουν τηλεόραση 3D και να την συνδέσουν στο PS3 για τη θέαση 3D Blu-ray: την πολυσυζητημένη εικόνα 3D θα είναι σε θέση να την απολαύσουν με τον τρόπο αυτό, τον ήχο υψηλής πιστότητας των ταινιών Blu-ray όμως όχι. Όχι ταυτόχρονα, δηλαδή. Εξηγούμε: επειδή το PS3 φέρει θύρα HDMI έκδοσης 1.3 και όχι 1.4, το σχετικό εύρος μεταφοράς δεδομένων δεν αρκεί για να μεταφέρει τόσο την εικόνα 3D σε υψηλή ευκρίνεια, όσο και τον ασυμπίεστο ήχο - που έχει κωδικοποιηθεί κατά DTS Master Audio ή Dolby Digital TrueHD - μέσα από το ίδιο καλώδιο.

Κατά συνέπεια, για να ακούσουν πολυκάναλο ήχο από τις ταινίες Blu-ray 3D οι κάτοχοι PS3, έχουν δύο επιλογές. H μία είναι να συνδέσουν το PS3 στον ενισχυτή τους μέσω της θύρας οπτικής ίνας: το σχετικό καλώδιο είναι ικανό να μεταφέρει την τυπική εξακάναλη έκδοση των DTS και Dolby Digital και όχι την ποιοτικά κορυφαία μη συμπιεσμένη, όμως ο ήχος παραμένει 5.1 καναλιών όπως τον έχουμε από τα DVD. Το PS3 θα συνδεθεί μέσω HDMI κανονικά στην τηλεόραση 3D. Το πλεονέκτημα της πρώτης επιλογής, βεβαίως, είναι ότι δεν απαιτεί την αγορά νέου ενισχυτή από τον χρήστη - ένα κόστος σημαντικό - αλλά μπορεί να λειτουργήσει με το υπάρχον setup και οποιαδήποτε 3D τηλεόραση.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ