3D Blu-ray: πρακτικά έτοιμο

Παγιώνονται οι προδιαγραφές του, τίτλοι μέσα στο 2010

Δεν έχει σημασία πόσα θαυμαστά γίνονται στα εργαστήρια έρευνας οποιασδήποτε εταιρείας υψηλής τεχνολογίας του πλανήτη: αν η οποιαδήποτε ανακάλυψη ανάμεσά τους δεν οριστεί με κάποιο πρότυπο που να μπορεί να ακολουθηθεί και δεν πιστοποιηθεί έτσι ώστε να υιοθετηθεί και από άλλους, είναι... απλώς καταδικασμένη. Η στερεσκοπική ή 3D εικόνα, πάντως, παραείναι σημαντική για να τύχει τέτοιας κατάληξης, ειδικά με την υποστήριξη που έχει ήδη συγκεντρώσει γύρω της τους τελευταίους μήνες - και πριν από λίγες μέρες έκανε και το τελευταίο σημαντικό βήμα, αφού ο σύνδεσμος που καθορίζει τις προδιαγραφές των δίσκων Blu-ray παγίωσε τις κατάλληλες, ώστε το 2010 να παρακολουθήσουμε τις πρώτες παραγωγές υψηλής ευκρίνειας και 3D εικόνας, είτε πρόκειται για ταινίες, είτε για άλλο υλικό.

Οι προδιαγραφές αυτές προβλέπουν τα εξής: τη χρήση κωδικοποίησης του 3D υλικού σύμφωνα με το πρότυπο MVC (Multiview Video Coding), τη δυνατότητα παρουσίασης των menu επιλογών και των υποτίτλων επίσης σε 3D, αλλά και την υποχρεωτική "προς τα πίσω" συμβατότητα των 3D παραγωγών με τα "απλά" σημερινά... 2D player που κυκλοφορούν. Ο αλγόριθμος κωδικοποίησης MVC είναι αρκετά εξελιγμένος ώστε, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά θα χρειαζόταν ο διπλάσιος αποθηκευτικός χώρος για την διανομή μιας 3D ταινίας σε Blu-ray - δύο καρέ σε ανάλυση 1080p, ένα για κάθε μάτι - πρακτικά να απαιτείται μόλις 50% περισσότερος. Άρα, έστω κι αν π.χ. τα extras σε ένα Blu-ray με 3D ταινία πιθανώς θα είναι μειωμένα ώστε να εξοικονομηθούν πολύτιμα gigabytes, η ταινία αυτή καθ' αυτή θα συνεχίσει να χωρά σε ένα δίσκο BD50 όπως οι top σημερινές παραγωγές.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η Sony έχει ήδη υποσχεθεί πως τα PlayStation3 θα είναι αναβαθμίσιμα μέσω firmware ώστε να υποστηρίζουν αναπαραγωγή 3D Blu-ray, ενώ οι nVidia και AMD έχουν επίσης δεσμευτεί να προσφέρουν την αντίστοιχη υποστήριξη σε drivers και άλλο software για τους προσωπικούς υπολογιστές που χρησιμοποιούν τις κάρτες γραφικών τους. Όλο το λογισμικό που θα αναπτυχθεί από τις Sony, nVidia και AMD, λοιπόν, θα πρέπει πλέον να είναι ευθυγραμμισμένο με τις "περγαμηνές" του προτύπου 3D εικόνας, όπως αυτό παγιώθηκε από τον Blu-ray Association. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένουμε να μάθουμε στην επερχόμενη αμερικανική έκθεση CES στις αρχές Γενάρη, οπότε μέχρι τότε... μείνετε συντονισμένοι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ