Yahoo: υπέστη μαζική υποκλοπή λογαριασμών e-mail και το έκρυψε

Παραβίαση 500 εκατομμυρίων προφίλ, η εξαγορά από την Verizon πλέον υπό αμφισβήτηση

Οι φήμες των προηγούμενων ημερών αποδείχθηκαν αληθινές και τώρα αναμένουμε τις συνέπειες: η Yahoo επιβεβαίωσε δημοσιεύματα των Motherboard και Re/Code που τήν ήθελαν να έχει αποκρύψει μεγάλη επίθεση από hackers κατά την οποία υπεκλάπησαν εκατοντάδες εκατομμύρια στοιχεία προσωπικών λογαριασμών e-mail που φιλοξενεί. Οι Αμερικανοί αποκάλυψαν πως η επίθεση αυτή χρονολογείται στα τέλη του 2014 (!) και πώς αφορά σε διάφορα στοιχεία των καταναλωτών, από απλή ηλεκτρονική αλληλογραφία μέχρι αριθμούς τηλεφώνων (αλλά όχι αριθμούς πιστωτικών καρτών) που οι παραβιασμένοι λογαριασμοί περιείχαν. Ο αριθμός των λογαριασμών αυτών ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια (!!!), ανήκουστος για τα δεδομένα οποιασδήποτε επίθεσης σε βάρος μεγάλης Δικτυακής υπηρεσίας όπως η Yahoo.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως η παραβίαση ήταν στοχευμένη και κατά πάσα πιθανότητα με την υποστήριξη κάποιας κυβέρνησης - υποννοώντας φυσικά την Κίνα, την Ρωσία ή κάποια άλλη μικρότερη "χώρα του ανατολικού μπλοκ" - όμως αυτό φυσικά ελάχιστα ενδιαφέρει τους καταναλωτές που χρησιμοποιούσαν για δύο ολόκληρα χρόνια αυτούς τους παραβιασμένους λογαριασμούς e-mail εν αγνοία τους. Τα 200 από τα 500 αυτά εκατομμύρια λογαριασμών e-mail, μάλιστα, είχαν... "βγει στην αγορά" προς πώληση από ανώνυμο hacker πριν από κάποιο καιρό.

Μεγάλο μέρος της ευθύνης για όλα αυτά, βεβαίως, βαρύνει την πολυσυζητημένη Marissa Mayer, κάτω από την διεύθυνση της οποίας συνέβη, και παρέμεινε κρυφή, η παραβίαση μισού δισεκατομμυρίου λογαριασμών e-mail... έτσι απλά. Με αυτά και μ' εκείνα, δε, η πρόσφατη εξαγορά που είχε "εξασφαλίσει" η Yahoo από την αμερικανική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Verizon θ' αναθεωρηθεί και είναι πιθανό (σύμφωνα και με ψυχρή ανακοίνωση της δεύτερης) να υπάρξουν επιπλοκές ικανές να την ακυρώσουν. Παρέπαιε που παρέπαιε επί σειρά ετών η Yahoo, σε πολλαπλά επίπεδα, χάνει με αυτές της τις επιλογές και την εμπιστοσύνη του κοινού. Θα είναι ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε το επόμενο διάστημα τί ακριβώς θα απομείνει προς πώληση στο τέλος πέρα από ένα ιστορικό (αλλά στιγμάτισμένο) όνομα. Κρίμα. Αληθινά κρίμα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ