Windows Media Center, αντίο

H Microsoft δεν θα προσφέρει ούτε ως προαιρετική επιλογή τις σχετικές λειτουργίες στα Windows 10

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι πολλές τάσεις που στη θεωρία φαντάζουν ενδιαφέρουσες και οι μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας στηρίζουν και υιοθετούν στα προϊόντα τους, συχνά δεν γίνονται από την αγορά αποδεκτές στο βαθμό που αυτές ήλπιζαν (ή οι ίδιες οι τάσεις πιθανώς άξιζαν). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χρήση προσωπικών υπολογιστών στο σαλόνι σαν αυτοί να ήταν καταναλωτική συσκευή - όπως τα DVD player - μέσα από το περιβάλλον Windows Media Center της Microsoft. Αυτό είχε σχεδιαστεί εν έτει 2002 να αξιοποιείται με τηλεχειριστήριο, έτσι ώστε ένα ειδικά διαμορφωμένο PC να μπορεί να εγγράφει τηλεοπτικό πρόγραμμα, να αναπαράγει οπτικοακουστικό υλικό και άλλα πολλά χωρίς πληκτρολόγιο και mouse - μία ιδέα καθόλου, μα καθόλου κακή που βρήκε αμέσως υποστηρικτές στον κόσμο των Windows.

Το πρόβλημα, δυστυχώς, είναι ότι αυτοί σε βάθος χρόνου παρέμειναν ολιγάριθμοι. Καμία έκπληξη λοιπόν που η Microsoft επιβεβαίωσε και επίσημα πριν από λίγες μέρες πως η πλευρά αυτή των Windows δεν θα ακολουθήσει τις εξελίξεις με την κυκλοφορία των Windows 10: όταν το λειτουργικό σύστημα των Αμερικανών γίνει διαθέσιμο στο κοινό σε λίγους μήνες, δεν θα περιέχει το εναλλακτικό περιβάλλον Windows Media Center και, επιπροσθέτως, δεν θα το αποκτήσει ποτέ. Ομολογουμένως η Microsoft είχε δρομολογήσει βέβαια την επιλογή της αυτή χρόνια πριν: το 2009, μετά την κυκλοφορία των Windows 7, διέλυσε το τμήμα των προγραμματιστών που ασχολούνταν με τις σχετικές λειτουργίες, ενώ στα Windows 8 μπορούσε να τις αποκτήσει κανείς μόνο ως extra με την προσθήκη του "Media Center Pack" για την έκδοση Pro. Ε, όπως φαίνεται ήλθε "το πλήρωμα του χρόνου" για την οριστική εγκατάλειψη του όλου project - κάτι που ίσως δημιουργήσει κάποιες αντιδράσεις, από φωνές όμως τόσο λίγες σε αριθμό που δεν έχει κατά βάση πια σημασία.

Ποιές είναι οι εναλλακτικές επιλογές των ανθρώπων που είχαν αγαπήσει το περιβάλλον Windows Media Center από το καλοκαίρι και μετά, λοιπόν; Όσοι και όσες έχουν συνθέσει και χρησιμοποιούν έτσι ένα Media Center PC με Windows 7/8, πρώτα απ' όλα μπορούν να μην το αναβαθμίσουν σε Windows 10 - όσο κι αν αυτό τούς στερεί άλλα πράγματα από την νέα έκδοση του λειτουργικού της Microsoft. Στη συνέχεια μπορούν μεν να αναβαθμίσουν και να χάσουν το περιβάλλον Windows Media Center, αλλά να το υποκαταστήσουν με κάποιο παρόμοιο δωρεάν: τόσο το Kodi (πρώην XBMC), όσο και το Plex, το Media Portal και το MythTV αναλαμβάνουν την συντριπτική πλειοψηφία των λειτουργιών που προσέφεραν τα Windows Media Center και θα υποστηρίζονται, και τα τρία, για πολύ καιρό.

Η Microsoft, άλλωστε, προτείνει και το Xbox One ως πιθανή εναλλακτική για τον ίδιο σκοπό, αν και βέβαια αυτό δεν έχει ακόμη να επιδείξει το πλήθος των ειδικών επιλογών που είχαν προστεθεί στο περιβάλλον των Windows Media Center μέσω επεκτάσεων (plug-ins). Σε κάθε περίπτωση... αντίο, WMC. Έχεις, τουλάχιστον, κατακτήσει μία θέση στην πορεία των μακρόχρονων προσπαθειών να γίνει η διαχείριση τηλεοπτικού προγράμματος, ταινιών, επεισοδίων κλπ., ευκολότερη. Έστω και όχι επιτυχημένη, τουλάχιστον... διδακτική!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ