Windows 8, τα νέα στοιχεία

Με άλλα λόγια, το ανασχεδιασμένο γραφικό περιβάλλον. Τί σημαίνει πρακτικά;

Ε, ναι. Όπως θα περίμενε κανείς, είναι σχεδόν... αδύνατο να μην διαπραγματευτούμε πριν από κάθε τί άλλο, και πάντοτε στο πλαίσιο της σειράς άρθρων που απαρτίζουν την Αθηνόραμα Digital Windows 8 Week, το σημαντικότερο νέο στοιχείο - και μεγαλύτερο θέμα συζήτησης - που χαρακτηρίζει το προϊόν της Μicrosoft: το ανασχεδιασμένο γραφικό περιβάλλον χρήσης του. Είναι αυτό που εκατομμύρια χρήστες θα αντικρύσουν για πρώτη φορά μετά από μία εγκατάσταση Windows 8 ή με την πρώτη εκκίνηση του νέου τους υπολογιστή. Και είναι η πλέον τολμηρή ή και ριψοκίνδυνη επιλογή έκανε όχι μόνο η Μicrosoft, αλλά οποιοσδήποτε από τους "μεγάλους παίκτες" της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια. Τί σημαίνει αυτό, ουσιαστικά και πρακτικά;

Το νέο γραφικό περιβάλλον των Windows 8 - το οποίο παλαιότερα, αλλά όχι πια, ονομάζαμε Metro - δεν εμφανίζεται στην αγορά για πρώτη φορά: το έχουμε συναντήσει όχι μόνο στα smartphones με λειτουργικό Windows Phone7/7.5, αλλά και στο Xbox 360 εδώ και 12 μήνες περίπου. Η συλλογιστική αυτού του γραφικού περιβάλλοντος είναι αυτή μιας "ζωντανής" πλέον και όχι στατικής οθόνης: αντί για το παραδοσιακό, "παραθυρικό" desktop που... απλώς κάθεται και μάς κοιτάζει μέχρι εμείς να κάνουμε κάτι, η αρχική οθόνη των Windows 8 "κατοικείται" από τα λεγόμενα Live Tiles. Αυτά είναι εφαρμογές που εκτελούνται κανονικά σε πλήρη οθόνη όταν το επιλέξουμε, αλλά ακόμη κι όταν δεν βρίσκονται στο προσκήνιο - όταν δεν τις χρησιμοποιούμε δηλαδή - αντλούν πληροφορίες από το Internet και τις προβάλλουν σε πραγματικό χρόνο στο ζωτικό χώρο που ο χρήστης τούς παραχωρεί.

Όλοι συμφωνούν, εδώ κι 18 μήνες σχεδόν, πως τα Live Tiles είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει επιδειχθεί ως ιδέα για την πιο χρήσιμη αρχική οθόνη συσκευών συνδεδεμένων με το Internet. Αυτό ισχύει σαφέστατα για τα smartphones και τα tablets. Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι στον κόσμο των προσωπικών υπολογιστών - αυτών με την παραδοσιακή έννοια τουλάχιστον - το περιβάλλον αυτό αρχικά ξενίζει. Ο λόγος είναι απλός: συνήθως δεν καθόμαστε μπροστά σε ένα PC και κοιτάμε την οθόνη του χωρίς να κάνουμε τίποτε. Είτε δουλεύουμε, είτε διαβάζουμε, είτε παρακολουθούμε κάτι, είτε επικοινωνούμε, είτε παίζουμε, είτε, είτε... όμως σπάνια δεν κάνουμε απολύτως τίποτε. Γι' αυτό και, πρακτικά, η λεγόμενη Start Screen των Windows 8 δεν βοηθά σε κάτι τους πολύπειρους, "παραδοσιακούς χρήστες PC". Αυτοί αμέσως μετά την εκκίνηση του νέου λειτουργικού θα μεταβούν στο Live Tile με το όνομα "Επιφάνεια Εργασίας" και, μέσα απ' αυτό, στο οικείο τους desktop.

Τα Windows 8, όμως, δεν έχουν σχεδιαστεί μόνο για τα παραδοσιακά PC και τους επί σειρά... δεκαετιών ίσως χρήστες των Windows. Έχουν σχεδιαστεί για το - άμεσο, όχι... απόμακρο - μέλλον. Για tablet που δεν "κλείνουν" ποτέ. Για laptop που αφήνουμε μόνο να μπαίνουν σε κατάσταση "νάρκης" και τα επαναφέρουμε όπως τ' αφήσαμε, χωρίς επανεκκίνηση. Για υβριδικές συσκευές, συνδυασμούς laptop και tablet, που λειτουργούν επίσης με τη λογική του "ποτέ στο off", όπως τα smartphones. Εκεί το νέο γραφικό περιβάλλον των Windows 8 έχει νόημα: μία "διαγώνια ματιά" στη Start Screen τους είναι αρκετή για τη συλλογή μιας σειράς από πληροφορίες, από σημαντικά mail ή επερχόμενα ραντεβού μέχρι μηνύματα στο Facebook, updates στο Twitter και πολλά, πολλά άλλα. Στη συνέχεια η επόμενη κίνηση του χρήστη είναι η επιστροφή π.χ. στο πρόγραμμα όπου δούλευε ή η εκκίνηση μιας άλλης εφαρμογής - χωρίς όμως την ανάγκη να "τσεκάρει" προηγουμένως τα παραπάνω. Αρχικά ακούγεται ως κάτι παράξενο, αν όμως το συνηθίσει κανείς στην καθημερινότητά του, δύσκολα το αποχωρίζεται στη συνέχεια. Προσυπογράφουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ