Windows 8: πώς θα γίνουν καλύτερα

Όσα εύκολα και απλά μπορεί να κάνει η Microsoft - και όσα αξίζουν σκέψης

Στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital Week για τα Windows 8, τις προηγούμενες ημέρες αναφερθήκαμε στο πού αυτά στέκονται στην αγορά σήμερα, 4 μήνες μετά από την εμπορική τους έναρξη, πού βρίσκεται το θέμα των συσκευών που τα αναδεικνύουν, καθώς και πού βρίσκεται το θέμα των εφαρμογών που έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι' αυτά. Είναι αλήθεια ότι, σε σημαντικό βαθμό, εξαρτάται από τους κατασκευαστές των συσκευών και από τους δημιουργούς εφαρμογών το πώς θα εξελιχθούν τα δύο προαναφερθέντα τελευταία θέματα. Όμως και η ίδια η Microsoft μπορεί να κάνει μία σειρά από πράγματα ώστε να βελτιώσει αυτά καθ' αυτά τα Windows 8 - κάποια από αυτά ίσως όχι απαραίτητα ευχάριστα για τα σχέδιά της, αλλά εν τέλει σημαντικά για το κοινό.

Ως μεγαλύτερη συζήτηση όλων, για παράδειγμα, έχει αναδειχθεί η επιλογή της Microsoft να μην εισέρχεται ο χρήστης των Windows 8 με την εκκίνηση του εκάστοτε PC στο "παραδοσιακό" περιβάλλον του desktop, αλλά εξ ορισμού στο καινούργιο (αυτό που αποκαλούσαμε κάποτε "Metro"). H συλλογιστική είναι "να έλθουν σε επαφή όλοι ανεξαιρέτως οι καταναλωτές με το νέο περιβάλλον" και "το desktop είναι μόλις ένα κλικ μακριά από το Metro". Δεν διαφωνούμε, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι θα έπρεπε να υπάρχει και κάποια ρύθμιση τύπου "Boot to Desktop" στο Control Panel των νέων Windows: δεν είναι παρά ελάχιστα, αναλογικά, τα παρόντα PC που μπορούν να αξιοποιήσουν το νέο περιβάλλον (αφού δεν έχουν οθόνες αφής) και όποιος δεν συμπάθησε το Metro από την αρχή... δύσκολο το βλέπουμε να το κάνει αν "του επιβάλλεται" πειθαναγκαστικά και στη συνέχεια.

Από τη στιγμή που και η ίδια η Microsoft παραδέχεται πως τα Windows 8 είναι "δύο λειτουργικά συστήματα, για δύο διαφορετικές κλάσεις συσκευών, σε ένα", όλοι αναμένουμε πως και τα δύο του "πρόσωπα" θα τα προσφέρει όσο καλύτερα μπορεί. Επιλογή "Boot to Desktop", λοιπόν, κάπου στις ρυθμίσεις συστήματος, ενώ το ίδιο θα πρέπει να προσφέρεται - από τη στιγμή που κάποιος επιλέγει να δουλέψει με το Desktop - και για το οικείο, απαραίτητο πρακτικά, Start Menu. Άλλη η λογική παρουσίασης και λειτουργίας των εφαρμογών του Metro, άλλη του Desktop. Δεν πρόκειται να καταφύγει κανείς στις πρώτες, απλώς και μόνο επειδή τού στερείται η άνετη πρόσβαση στις δεύτερες. Θα καταφύγει σε δωρεάν βοηθητικά προγράμματα π.χ. όπως το Classic Shell -αναγνωρίζοντας πως τα Windows 8 είναι "βήμα μπροστά" σε σχέση με τα Windows 7 σε άλλα πράγματα, παράλληλα αρνούμενος να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύει. Απλά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ