Windows 8: πώς θα γίνουν καλύτερα

Όσα εύκολα και απλά μπορεί να κάνει η Microsoft - και όσα αξίζουν σκέψης

Διαχωρίζοντας αλλά προσφέροντας με πληρότητα και τα δύο γραφικά περιβάλλοντα των Windows 8, η Microsoft μπορεί στη συνέχεια να βελτιώσει το νέο, το "Metro". Μάς αρέσει κι εμάς το minimal, μοντέρνο του στυλ, όμως έχουμε την αίσθηση ότι η αμερικανική εταιρεία το... παράκανε σ΄ένα βαθμό με την υπεραπλούστευση, εις βάρος της χρηστικότητας. Παραδείγματα: η "κρυμμένη" μπάρα εργαλείων κι επιλογών στις εφαρμογές, για την οποία ο χρήστης δεν έχει καμία ένδειξη ύπαρξής της (και κατά συνέπεια θα την ανακαλύψει κάποια στιγμή... κατά λάθος), η χρήση του δεξιού πλήκτρου του mouse με τρόπο όχι προβλέψιμο ή η έλλειψη επιλογών στην Αναζήτηση (Search), η οποία ναι μεν έχει κεντρικό ρόλο στη χρήση του "Metro", αλλά δεν προσφέρει βασικές επιλογές (π.χ. την ανεύρεση αρχείων βάσει ημερομηνίας ή μεγέθους).

Έπειτα, είναι η διαμόρφωση και λειτουργία της ίδιας της οθόνης έναρξης που θα μπορούσε να βελτιωθεί. Για την ώρα δεν προσφέρεται, για παράδειγμα, η δυνατότητα ομαδοποίησης των "ενεργών πλακιδίων" (tiles), έτσι ώστε να μην... κινείται ο χρήστης αιώνια προς τα δεξιά, ψάχνοντας αυτή που θέλει. Δεν υπάρχει σαφής, άμεσα κατανοητός τρόπος να μεταβαίνει κανείς από τη μία ενεργή εφαρμογή στην άλλη ή να έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα του ποιές και πόσες είναι αυτές (σε tablet το πρώτο ξεπερνιέται με συγκεκριμένες κινήσεις στην οθόνη αφής αλλά το δεύτερο ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις). Η λειτουργία "Snap", που τοποθετεί στη μία πλευρά της οθόνης μια εφαρμογή ώστε να εκτελείται στο υπόλοιπο της οθόνης μια άλλη, είναι πανέξυπνη αλλά τελικά όχι τόσο χρήσιμη, καθώς ελάχιστες εφαρμογές ωφελούνται από τέτοια στενή "κάθετη" διάταξη. Και δεν υπάρχει τρόπος να ρυθμιστεί απλά το μέγεθος των εικονιδίων στο περιβάλλον "Metro": αν για παράδειγμα ψάχνει κάποιος για ένα τραγούδι ή μια φωτογραφία μέσα από εφαρμογές του, θα χρειαστεί να "κάνει scroll" πολύ περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε για να το βρει.

Περισσότερο απ' όλα, ωστόσο, έχουμε την αίσθηση πως αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να πάρει η Microsoft μία απλή, αλλά ολοφάνερα σημαντική τελικά απόφαση: θα λειτουργούν τα δύο διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα των Windows 8 ανεξάρτητα ή όχι; Αν ναι, θα πρέπει να λειτουργούν έτσι ώστε να προσφέρει το καθένα στον εκάστοτε κάτοχο PC όλες τις επιλογές χρήσης, όχι κάποιες ναι και κάποιες όχι. Αν δεν είναι πρόθεση της Microsoft να λειτουργούν ανεξάρτητα, πρέπει να γίνει σαφές ποιά πράγματα μπορεί να κάνει ο χρήστης με το γραφικό περιβάλλον "Metro" - πού βρίσκεται το "όριο" σε αυτό, όπως το έχουμε αποδεχθεί π.χ. σε περιβάλλοντα όπως αυτό των iPad - και για ποιά πράγματα θα μεταβεί στο Desktop. Έτσι δεν θα υπάρχει καμία σύγχυση ούτε για τους αρχάριους χρήστες, που για πρώτη φορά αγοράζουν μια συσκευή που αξιοποιεί τα Windows 8 και το νέο περιβάλλον "Metro", ούτε τους έμπειρους, που ξέρουν πώς θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή για να κάνουν τη δουλειά τους και προτιμούν το Desktop. Γιατί έπρεπε το... δίλλημα να είναι τύπου "είτε - είτε" εξ αρχής;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ