Windows 8, εικόνα ασαφής

Όσα πιο πολλά προσπαθείς να κάνεις, τόσα λιγότερα ίσως πετύχεις, μαμά Microsoft!

Σε περίεργους καιρούς ζούμε... ούτως ή άλλως, η αλήθεια είναι, όμως με το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, τα Windows 8, συμβαίνει το εξής παράδοξο: όσο περισσότερα μαθαίνουμε γι' αυτό, και όσο περισσότερο πλησιάζουμε στην ημερομηνία κυκλοφορίας του, τόσο περισσότερο... ασαφή εικόνα δίνει το ίδιο το προϊόν! Με τον όρο "ασαφή" εννοούμε την εικόνα που δημιουργεί τόσο σε διαφορετικά είδη επίδοξων χρηστών, παραδοσιακών και νέων, όσο και στο κοινό των προσωπικών υπολογιστών συνολικά. Υποψιαζόμαστε πως έχουμε μια ιδέα σχετικά με το τί θα μπορούσε να φταίει γι' αυτήν την ασαφή εικόνα... και είναι κάτι που αξίζει αναφοράς.

Συγκεκριμένα: ποιός είναι - θεωρητικά μιλώντας - ο πρωταρχικός, σημαντικότερος στόχος των Windows 8; Με δεδομένη την εμπορική επιτυχία των iPad, να προσφέρει επιτέλους στους κατασκευαστές ένα λειτουργικό σύστημα στο οποίο μπορούν να στηριχθούν ανταγωνιστικά tablet ικανά να αξιοποιήσουν την τεράστια βιβλιοθήκη προγραμμάτων Windows. Αυτός είναι όντως ο πρωταρχικός στόχος και το γεγονός διαφαίνεται (α) από την επιλογή της Μicrosoft να προσφέρει νέα Windows τόσο για επεξεργαστές Intel όσο και επεξεργαστές ARM, όσο και (β) από την... εμμονή της να "επιβάλλει" σχεδόν ως de facto γραφικό περιβάλλον χρήσης το περίφημο Metro, κι ας είναι αυτό σχεδιασμένο για οθόνες αφής και όχι... έτσι γενικά για PC ανεξαρτήτως είδους.

Από την άλλη, η Microsoft δεν θέλει προφανώς να χάσει σε καμία περίπτωση την κυριαρχία που "χτίζει" τόσα χρόνια στον κόσμο των Η/Υ, με μερίδιο αγοράς άνω του 75% - γι' αυτό και φέρνει στα Windows 8 μια σειρά από αλλαγές και βελτιώσεις σε σχέση με τα Windows 7. Η συντριπτική πλειοψηφία των βελτιώσεν όμως δεν συνιστά λόγο αναβάθμισης από τα πάρα πολύ καλά (πολύ καλύτερα από το απαραίτητο "good enough") Windows 7, ενώ η πλειοψηφία των αλλαγών δεν δικαιολογεί την αγορά νέου PC. Υπάρχουν, άλλωστε, και αλλαγές - όπως η προαναφερθείσα του Metro ως εξ ορισμού εμφανιζόμενου περιβάλλον χειρισμού ή η υπεραπλούστευση της γνωστής, "παραθυρικής" εκδοχής - οι οποίες είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Μεγάλες.

Φυσιολογικό, λοιπόν, τα Windows 8 να προβάλλουν ασαφή εικόνα. Την... αυταπάτη του "ένα λειτουργικό για όλα" - από το πιο μικρό tablet έως το πιο εντυπωσιακό laptop έως το μεγαλύτερο desktop - δεν την έχει εγκαταλείψει τυχαία η Apple: είναι ριζικά διαφορετική η συλλογιστική χρήσης συσκευών όπως αυτές που προαναφέραμε. Όχι μόνο ο τρόπος χρήσης. Η συλλογιστική. Η προσπάθεια της Microsoft να συγκεράσει... "με το ζόρι" τόσες διαφορές σε μία έκδοση του ίδιου λειτουργικού, είναι ενδεχομένως υπερφιλόδοξη. Για να μην αναφερθούμε στην αντικειμενικά ακόμη υψηλότερων προσδοκιών φιλοδοξία της να καθιερώσει ένα ενιαίο περιβάλλον χειρισμού ανάμεσα στα Windows 8, τα Windows Phone 8, το Xbox 360 και το Xbox 720. Ασχέτως αν κάθε "έκδοση" του Metro σε όλες αυτές τις συσκευές δουλεύει άψογα, ο στόχος παραμένει υπερφιλόδοξος. Και δεν θα πείραζε κανέναν να είναι, αρκεί να μην είναι εις βάρος των χρηστών, τελικά.

Επικεντρώνοντας, ωστόσο, για την ώρα στα Windows 8: αυτά προβάλλουν εικόνα ασαφή (mixed messages το ονομάζουν οι Σάξονες), επειδή τα διαφορετικά τμήματα της Microsoft που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του νέου λειτουργικού προσπαθούν να "ακουστούν"... όλα μαζί. Κάθε πλευρά των καινούργιων Windows προσπαθεί να αναδείξει τί νέο προσφέρει αυτή στο κοινό, με αποτέλεσμα η συνολική "φωνή" του επερχόμενου λειτουργικού να ακούγεται ως... θόρυβος. Αν υπάρχει κάτι που η επιτυχία της ανταγωνίστριας Apple έχει αναδείξει ως αποτελεσματικό, είναι το εξής: να εστιάζεις σε 3-4 βασικά πράγματα και να τα προσφέρεις στο ανώτερο επίπεδο ποιότητας και πληρότητας, είναι προτιμότερο από το να προσπαθείς να προσφέρεις 20 καινούργια και διαφορετικά πράγματα, ταυτόχρονα. Ας ελπίσουμε μέχρι τον Οκτώβρη το "μήνυμα" των Windows 8 να καταστεί σαφέστερο. Καλύτερα στοχευμένο. Διαυγές. Διαφορετικά, η Microsoft ριψοκινδυνεύει ν' αντιμετωπίσει "χλιαρή" αντιμετώπιση από το κοινό, ακόμη κι αν τα ίδια τα Windows 8 ως προϊόν είναι (όπως ελπίζουμε κι εμείς) πάρα πολύ καλά. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ