Windows 8.1: το Start button επιστρέφει

Και εκκίνηση στην επιφάνεια εργασίας, ανάμεσα στις πολλές αλλαγές

Ήταν λίγο έως πολύ δεδομένο, φυσικά, το γεγονός ότι η Microsoft θα έκανε ορισμένες αλλαγές στα Windows 8 - δικαίως ή αδίκως, οι αντιδράσεις στην αγορά ήταν αρκετές για να την κάνουν να ξανασκεφτεί ορισμένες από τις επιλογές που είχε κάνει πέρυσι τέτοιο καιρό. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, είδηση αποτελεί η επιβεβαίωση των αλλαγών αυτών: ανάμεσά τους και οι δύο ίσως περισσότερο συζητημένες. Ναι, αναφερόμαστε στην επιστροφή του Start button - που είχε καταστεί "δεύτερη φύση" στη χρήση των Windows από το 1995 και μετά - καθώς και στην επιλογή έναρξης ενός PC απευθείας στο γνωστό περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας, αντί για το νέο γραφικό περιβάλλον των Windows 8.

Και οι δύο αλλαγές βρίσκονται ήδη υλοποιημένες στην νεότερη δοκιμαστική έκδοση (beta) των Windows 8.1, η οποία έχει βρει το δρόμο της στους στενούς συνεργάτες της Microsoft εδώ και μερικές ημέρες. Η επιλογή "Boot to Desktop", η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εκκίνηση του PC απευθείας στο ομώνυμο περιβάλλον "παρακάμπτοντας" αυτό των Windows 8, βρίσκεται στις ρυθμίσεις συστήματος. Είναι εξ ορισμού απενεργοποιημένη, βέβαια, και ο χρήστης θα πρέπει ο ίδιος να την επιλέξει, όμως και μόνο το γεγονός ότι είναι διαθέσιμη θα περιορίσει σαφέστατα τις σχετικές... "γκρίνιες" σε έναν βαθμό.

Το Start button, το αντιπροσωπευτικό στοιχείο χρήσης του λειτουργικού της Microsoft από τα Windows 95 και μετά, επιστρέφει αλλά... όχι ακριβώς στον ίδιο ρόλο. Θα εμφανίζεται εξ ορισμού στην κάτω αριστερή γωνία, όπως πάντοτε, με το νέο "επίπεδο" σύμβολο των Windows. Δεν θα καλεί όμως κάποιο menu με εγκατεστημένα προγράμματα και ρυθμίσεις, όπως τα αντίστοιχα στο παρελθόν - αντ' αυτού εμφανίζεται η διάταξη των Live Tiles όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο νέο γραφικό περιβάλλον. Είναι το κοντινότερο πράγμα στις εφαρμογές που εμφανίζονταν ως τμήμα του Start menu παλαιότερα, χωρίς να χαθεί η οπτική προσέγγιση (γνωστή παλαιότερα ως "Metro") που έχει επιλέξει η Microsoft όχι μόνο για τα Windows 8/8.1, αλλά και για άλλα της προϊόντα. Η αμερικανική ευκαιρία έχει μάλιστα προσφέρει την επιλογή η "κλασική" επιφάνεια εργασίας και το νέο γραφικό περιβάλλον να μοιράζονται το ίδιο background και γραμματοσειρές, ώστε η μετάβαση από το ένα στο άλλο να είναι ομαλότερη: στην ουσία, η εντύπωση είναι πως τα Live Tiles 'αιωρούνται πάνω από το desktop", κάτι αισθητικά προτιμότερο.

Τα Windows 8.1 έχουν να επιδείξουν πάρα, πάρα πολλές άλλες αλλαγές και βελτιώσεις - τόσο "στα σημεία", όσο και "κάτω από την επιφάνεια". Δείχνουν να είναι, με άλλα λόγια, σημαντικότερη αναβάθμιση απ' ότι αυτό το... "0.1" υποννοεί, καταμαρτυρώντας και το γεγονός ότι η Microsoft σκόπευε εξ αρχής να εξελίσσει το λειτουργικό αυτό ευδιάκριτα από χρονιά σε χρονιά και όχι με απλά updates διορθωτικά. Θα έχουμε, σε κάθε περίπτωση, όλοι την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τις μικρές και μεγάλες αυτές αλλαγές στην προέκδοση (Consumer Preview) που θα κάνει διαθέσιμη δωρεάν η Microsoft σε όλους μέσω Ιnternet τον Ιούνιο. Η ολοκλήρωση των Windows 8.1 τοποθετείται στα μέσα Αυγούστου, ώστε τα πρώτα PC που θα την φέρουν προεγκατεστημένη να προλάβουν την εμπορικά ενεργή περίοδο "back to school" του Σεπτεμβρίου. Λίγη υπομονή ακόμη, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ