Windows 8.1, επανεκκίνηση

Σημαντική αναβάθμιση για το λειτουργικό της Microsoft, καθ' οδόν

Όπως περιμέναμε από παρελθούσες διαρροές, αλλά και επίσημες επιβεβαιώσεις εκ μέρους της Microsoft, η αμερικανική εταιρεία επέδειξε χθες τα Windows 8.1, την δωρεάν αναβάθμιση που θα προσφέρει σε όλους τους χρήστες Windows 8 - και φυσικά προεγκατεστημένη σε όλα τα νέα PC από το Σεπτέμβριο και μετά. Με την αναβάθμιση αυτή η Microsoft αλλάζει στα Windows 8 κάποια από τα πράγματα που είχαν δημιουργήσει αντιδράσεις στην αγορά - χωρίς πάντως να παρεκκλίνει σημαντικά από το αρχικό της όραμα για ένα περισσότερο "αγγίξιμο" λειτουργικό σύστημα - βελτιώνει τη λειτουργία τους σε πολλούς τομείς και προσθέτει νέες δυνατότητες, κάποιες σημαντικές.

Όπως είχαμε λοιπόν αναφέρει και στο παρελθόν, οι χρήστες των Windows 8.1 θα είναι σε θέση να εκκινούν το PC τους απευθείας στο "παραδοσιακό" περιβάλλον χρήσης, το desktop, ενώ το νέο περιβάλλον είναι διαμορφώσιμο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Το... πολυσυζητημένο Start Button επιστρέφει μεν, αλλά παραπέμπει στο νέο περιβάλλον, όχι σε menu - κάτι το οποίο η Microsoft εξισορροπεί με καλύτερη και επιλέξιμη ταξινόμηση των apps του χρήστη. Η αναζήτηση στοιχείων στο εκάστοτε PC και στο Internet στηρίζεται πλέον εξ ολοκλήρου στον εξελιγμένο μηχανισμό του Bing, η παράθεση εφαρμογών δίπλα-δίπλα στο νέο περιβάλλον είναι σαφώς καλύτερη, όπως καλύτερη είναι και η διαχείριση πολλαπλών οθονών και οθονών υψηλής ανάλυσης. Περισσότερο εύχρηστες είναι οι ρυθμίσεις συστήματος, βελτιωμένος εμφανίζεται ο καινούργιος Internet Explorer (11oς πλέον τον αριθμό), σίγουρα σημαντικά βελτιωμένες και εφαρμογές που είχαν δημιουργήσει ουκ ολίγες... γκρίνιες, όπως οι Mail, Music και Camera.

Οι ρυθμίσεις, βελτιώσεις και προσθήκες δεν τελειώνουν εδώ: υπάρχουν δεκάδες άλλες, μικρές και μεγάλες, οι οποίες τελικά συνθέτουν μία αναβάθμιση γενναία - ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο πρώτος χρόνος διαδρομής των Windows 8 στην αγορά. Όπως έχει κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν, η Microsoftr διέθεσε ελεύθερα στο κοινό δοκιμαστική προέκδοση των Windows 8.1, για κάθε ενδιαφερόμενο φίλο ή φίλη που θα ήθελε να δει "από πρώτο χέρι" όλα τα παραπάνω και περισσότερα. Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι η προέκδοση αυτή είναι φυσικά μακριά από την τελική της μορφή και ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα, δεν τη συνιστούμε λοιπόν σε Η/Υ που χρησιμοποιούνται επαγγελματικά - σε πολλές περιπτώσες, δε, είναι πρακτικά αδύνατο ν' απεγκατασταθεί κιόλας. Το σίγουρο είναι πως οι παρόντες χρήστες των Windows 8 έχουν κάτι σημαντικό στο οποίο μπορούν να προσβλέπουν το φθινόπωρο, έστω κι αν απομένει ν' αποδειχθεί αν οι αλλαγές και ρυθμίσεις συνολικά θα αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού για τα PC κάθε είδους. Εν αναμονή της τελικής έκδοσης, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ