Windows 10: τύπου... Service Pack η αναβάθμιση φθινοπώρου

Η Microsoft αλλάζει την προσέγγισή της για να αποφύγει προβλήματα (και) εν όψει Ιανουαρίου

Δεν είναι ακριβώς... κρυφό στην παγκόσμια κοινότητα της τεχνολογίας το γεγονός ότι η Microsoft έκανε πολλαπλά και μεγάλα "φάουλ" όσον αφορά στα Windows 10 από την πρώτη μέρα διάθεσής τους - αλλά τα χειρότερα εξ αυτών τους τελευταίους 18 μήνες εντοπίζονταν το δίχως άλλο στις αναβαθμίσεις που ο αμερικανικός κολοσσός επεδίωκε να κάνει στο λειτουργικό του σύστημα δύο φορές κάθε χρόνο. Η εταιρεία είναι πολύ πιθανό να μην ήταν σε θέση να προσφέρει τέτοιες μεγάλες ενημερώσεις ανά έξι μήνες με τρόπο απροβλημάτιστο και ποιοτικό, γι' αυτό και όλα δείχνουν πως "κατεβάζει ταχύτητα", περιορίζοντας τις... φιλοδοξίες κάθε μίας από αυτές τις ενημερώσεις και αντιθέτως εστιάζοντας στην συμβατότητα και σταθερότητα.

Αυτό "εισπράττει" κανείς από την ανακοίνωση της Microsoft ότι η δεύτερη μεγάλη αναβάθμιση των Windows 10 για το 2019 - αυτή της οποίας οι δοκιμαστικές εκδόσεις λέγονται μέχρι στιγμής 19Η2 και αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου - θα περιλαμβάνει μόνο "περιορισμένο αριθμό νέων δυνατοτήτων και θα επικεντρωθεί στην απόδοση, την ποιότητα και τις λειτουργίες που ενδιαφέρουν πρωτίστως τις επιχειρήσεις (enterprise)". Υπό αυτήν την έννοια η αναβάθμιση 19Η2 θυμίζει περισσότερο τα... Service Pack των παλαιότερων Windows, που είχαν ρόλο "ανακεφαλαιωτικό" στις διορθώσεις και στην βελτιστοποίηση των λειτουργικών εκείνων συστημάτων.

Αυτό, βεβαίως, δεν είναι καθόλου κακό: προτιμούμε π.χ. μία μεγάλη αναβάθμιση προσθήκης νέων λειτουργιών και μία βελτιστοποίησης κάθε χρόνο, από δύο μεγάλες με προβλήματα. Ίσως η Microsoft προτιμά το ίδιο από την στιγμή που τα Windows έχουν πάψει να είναι προτεραιότητα γι' αυτήν (σε αντίθεση με τις υπηρεσίες Cloud και Office 365). Τα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού, δε, υπογραμμίζουν πως επειδή αυτή του φετινού φθινοπώρου θα είναι η πρώτη αναβάθμιση των Windows 10 που θα χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία εγκατάστασης, για όσους χρήστες έχουν ήδη μεταβεί στην νεότερη έκδοση 1903 η επερχόμενη 19Η2 θα εμφανιστεί στον μηχανισμό Windows Update σαν απλή μηναία ενημέρωση (και άρα θα είναι ευκολότερα διαχειρίσιμη).

Οι χρήστες παλαιότερων εκδόσεων των Windows 10 θα κληθούν να εγκαταστήσουν την 19Η2 με τον συνήθη ως σήμερα τρόπο. Όχι και τόσο... ενδιαφέροντα ή συναρπαστικά πια όλα αυτά, βέβαια, αλλά μήπως είναι καλύτερα έτσι; Είναι, πάντως, σίγουρα καλύτερα εν όψει του Ιανουαρίου 2020, οπότε τελειώνει η περίοδος υποστήριξης των Windows 7: πολλά εκατομμύρια καταναλωτών και χιλιάδες επιχειρήσεων θα επανεξετάσουν την μετάβαση στα Windows 10 και το τελευταίο πράγμα που θέλει η Microsoft είναι να έχει προκύψει το προηγούμενο διάστημα αρνητική ειδησεογραφία για το λειτουργικό της σύστημα. Όντως... ουδέν κακόν αμιγές καλού, τελικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ