Windows 10: σε μερίδιο αγοράς σχεδόν 45%

Τα Windows 7 όμως... επιμένουν, πλησιάζει αξιόλογο ποσοστό και το macOS

Δεν αμφισβητεί κανείς πια το γεγονός ότι το νεότερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, τα Windows 10, είναι πιθανώς ο... ορισμός του οξύμωρου στην κατηγορία αυτή λογισμικού τα τελευταία χρόνια. Ενώ είναι σαφώς η καλύτερη έκδοση των Windows μέχρι σήμερα, και ενώ δόθηκε σε 1.5 δισεκατομμύρια καταναλωτές δωρεάν επί 2 ολόκληρα χρόνια, όχι μόνο δεν πέτυχε τους αρχικούς (ομολογουμένως αισιόδοξους) στόχους της Microsoft, αλλά μόλις στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς κατόρθωσε να ξεπεράσει σε μερίδιο αγοράς την δημοφιλέστερη ως τότε έκδοση, τα Windows 7. Ήταν οι κάκιστες επιλογές και χειρισμοί της Microsoft ο λόγος για αυτήν την ως τώρα όχι βέλτιστη πορεία των Windows 10, τα πράγματα ωστόσο αρχίζουν να επιταχύνονται πια υπέρ τους. Και οι αριθμοί το αποδεικνύουν.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Netmarketshare, που συλλέγονται από μεγάλο αριθμό Η/Υ σε όλον τον κόσμο κι ενημερώνονται συνεχώς, τα Windows 10 στο τέλος Μαρτίου πλησίασαν "σε απόσταση αναπνοής" για πρώτη φορά το ποσοστό του 45% (για την ακρίβεια 43.62%), σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 3.5% σχεδόν. Αυτή η αύξηση συνέβη τόσο εις βάρος του ποσοστού των Windows 8/8.1, όσο και του αντίστοιχου των Windows 7, τα οποία όμως παραμένουν... πεισματικά στο 36.5% του συνόλου των Η/Υ που χρησιμοιούνται σήμερα σε όλον τον κόσμο. Υπενθυμίζουμε πως σε λιγότερο από έναν χρόνο η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τα Windows 7 με ενημερώσεις ασφαλείας - κάτι που είτε οι κάτοχοι αυτών των PC γνωρίζουν, είτε όχι, παραμένει πρόβλημα για τον αμερικανικό κολοσσό.

Στα υπόλοιπα στοιχεία των στατιστικών της Netmarketshare δεν υπάρχει κάτι το εξόχως ενδιαφέρον σε σχέση με όσα ήδη γνωρίζαμε, με εξαίρεση ένα: το ποσοστό του macOS, του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιείται αποκλειστικά με τους Η/Υ της Apple, συνολικά με τις διάφορες εκδόσεις του πλησιάζει για πρώτη φορά στην ιστορία του μερίδιο αγοράς της τάξης του 10%. Καθόλου άσχημα αν σκεφτεί κανείς ότι τα iMac, τα Macbook και τα Mac Pro δεν είναι ούτε κατά διάνοια πια τα προϊόντα με προτεραιότητα στα μάτια της εταιρείας του Cupertino. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα μάλιστα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ