Windows 10: με νέο design το 2021

O ανασχεδιασμός εμπνευσμένος και από τα Windows 10X, αναμένουμε μ' ενδιαφέρον το αποτέλεσμα

Έχουν περάσει πεντέμισι ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που τα Windows 10 έγιναν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό και - ενώ θα μπορούσε να πει κανείς πάρα πολλά για τα αναρίθμητα "φάουλ" της Microsoft και τα ενοχλητικά έως εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργήσει κατά καιρούς - για τον αισθητικό τους τομέα ούτε έχουν εκφραστεί ούτε είχε νόημα να εκφραστούν παράπονα. Αυτός είναι απολύτως ικανοποιητικός και, χωρίς να διεκδικεί δάφνες, σίγουρα όχι κακός. Όλα δείχνουν, ωστόσο, πως ο αμερικανικός κολοσσός έχει στα πλάνα του για τα Windows 10, ανάμεσα στα άλλα, και ανασχεδιασμό των χαρακτηριστικών στοιχείων που διαμορφώνουν την όψη του λειτουργικού του συστήματος συνολικά. Και μάλιστα σύντομα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αυτός ο ανασχεδιασμός του γραφικού περιβάλλοντος των Windows 10 έχει το κωδικό όνομα "Sun Valley" και περιλαμβάνει... περίπου τα πάντα: νέο design για το Start menu, το Αction Center, την Taskbar, τον File Explorer και άλλα, όλα με κοινή "ευθυγραμμισμένη" αισθητική που λαμβάνει εξ αρχής στα υπ' όψιν και την παράλληλη εκδοχή σε κλειστούς τόνους (dark mode). Φημολογία θέλει, δε, την Microsoft να δανείζεται αρκετά σχεδιαστικά στοιχεία από τα Windows 10X (των οποίων η ανάπτυξη λόγω της πανδημίας έχει καθυστερήσει) ώστε να υπάρχει παρόμοια έστω αισθητική - το λεγόμενο Fluent Design - ανάμεσα σε αυτά, όταν γίνουν διαθέσιμα μέσω της συσκευής Surface Duo, και στα μελλοντικά PC όλων των τύπων.

Πηγές μέσα από το Redmond θέλουν αυτόν τον ανασχεδιασμό να έρχεται στο προσκήνιο με την δεύτερη, φθινοπωρινή αναβάθμιση των Windows 10 για το 2021, την γνωστή μέχρι στιγμής με το κωδικό όνομα Cobalt. Αν κρίνει οποιοσδήποτε από τον τρόπο με τον οποίο ο COVID-19 έχει διαταράξει την εξέλιξη πολλών προϊόντων τεχνολογίας και ψυχαγωγίας, το πλάνο αυτό μπορεί να μην ακολουθηθεί... κατά γράμμα ακριβώς κα να υπάρξουν καθυστερήσεις που θα το μεταφέρουν στο 2022. Σε κάθε περίπτωση κάπου στον ορίζοντα των Windows 10 βρίσκεται σίγουρα ένας αισθητικός ανασχεδιασμός και είμαστε εξαιρετικά περίεργοι να δούμε πώς θα επιλέξει να τον διαχειριστεί η Microsoft, με δεδομένο το γεγονός ότι π.χ. τα Windows 10X στηρίζουν την φιλοσοφία χρήσης μιας φορητής συσκευής και όχι αυτήν ενός ισχυρού desktop PC. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ