Ubuntu Linux: νέα έκδοση, επετειακή

Χωρίς μεγάλες διαφορές από την προηγούμενη, αλλά... ιστορικής αξίας για την πορεία του "ελεύθερου λειτουργικού"

Υπήρξε μία εποχή - κάποια χρόνια, για την ακρίβεια - που φαινόταν πως το Linux, το "ελεύθερο" λειτουργικό σύστημα που διατίθεται σχεδόν σε όλες τις "εκδοχές" του δωρεάν, είχε μία ευκαιρία να διεισδύσει στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών και να αποσπάσει ένα ευδιάκριτο ποσοστό από τον παντοκρατορία των Windows. Εν έτει 2014, φυσικά, δεν έχουμε καμία... ψευδαίσθηση σχετικά με το γεγονός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ τέτοια "χρονιά του Linux" για την ευρύτερη καταναλωτική αγορά. Έχουμε, ωστόσο, κάτι άλλο: την επέτειο της έκδοσης εκείνης του Linux που έστω και για εκείνο το χρονικό διάστημα μάς είχε κάνει να πιστέψουμε πως το όνειρο μιας εναλλακτικής πρότασης στον κόσμο των λειτουγικών συστημάτων για PC ήταν εφικτό. Την επέτειο, δηλαδή, δέκα ετών από την εμφάνιση του θρυλικού πια Ubuntu Linux.

Πράγματι, η έκδοση 14.10 - ή Utopic Unicorn όπως χαρακτηρίζεται κατά την... προσφιλή συνήθεια της Canonical να δίνει εύηχα ονόματα στις διάφορες εκδόσεις της συγκεκριμένης διανομής - σηματοδοτεί μία δεκαετία από την ημέρα που έγινε διαθέσιμη η πρωτόλεια εκείνη έκδοση 4.10 ή Warty Warthog. Η έκδοση εκείνη είχε... ταπεινούς στόχους: να φέρει απλώς την πληρότητα της καλύτερης τότε διανομής Linux, της Debian, στα χέρια πολύ περισσότερων κατόχων PC μέσα από μία διαδικασία εγκατάστασης και αναβάθμισης που δεν χρειαζόταν... πτυχίο πυρηνικής φυσικής και εξοικείωση με τη γραμμή εντολών του Unix για να διεκπεραιωθεί. Με τα χρόνια το Ubuntu πέτυχε αυτόν και άλλους στόχους: έγινε συνολικά η διανομή που μπορούσε και μπορεί να προτείνει κάποιος για εγκατάσταση ακόμη και σε έναν άπειρο κάτοχο προσωπικού υπολογιστή, προσφέροντάς του (λίγο έως πολύ) το είδος της φιλικότητας που έχουμε συνηθίσει από τα Windows.

H καινούργια έκδοση του Ubuntu, πάντως, δεν φέρνει στο προσκήνιο κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον ή καινοτομικό ως "επετειακό" χαρακτηριστικό - αν μη τί άλλο, οι περισσότεροι χρήστες υποθέτουμε πως ελάχιστες διαφορές θα εντοπίσουν σε σχέση με την έκδοση 14.04 της άνοιξης. Το γραφικό περιβάλλον εργασίας (Unity 7) είναι το ίδιο, οι προεγκατεστημένες εφαρμογές οι ίδιες, η συλλογιστική χρήσης η ίδια. Υπάρχουν φυσικά αλλαγές "κάτω από την επιφάνεια" (από τον πυρήνα Linux έως το υποσύστημα επικοινωνίας με υπηρεσίες cloud), όμως οι αληθινές αλλαγές αναμένονται με την επόμενη έκδοση: αυτή θα σηματοδοτήσει την "ευθυγράμμιση" του περιβάλλοντος λειτουργίας της έκδοσης desktop με αυτό των εκδόσεων για smartphones και tablets, ώστε ο καταναλωτής να έχει την επιλογή χρήσης συσκευών με όχι απλά παρόμοιο, αλλά... το ίδιο ακριβώς λειτουργικό σύστημα. Αν η προσέγγιση θυμίζει αυτήν των Windows 10, ορθώς τη θυμίζει!

Είναι, ωστόσο, ενδεικτικό της θετικής, σταθερής εξέλιξης του Ubuntu με τα χρόνια το γεγονός ότι διατίθεται πλέον σε τόσες εκδοχές, όσα και... σενάρια χρήσης σχεδόν: άλλη εκδοχή για servers, άλλη για desktops, άλλη για συστήματα με επεξεργαστές 32-bit, άλλη για συστήματα με επεξεργαστές 64-bit, άλλη για συστήματα με επεξεργαστές ARM, άλλη για συστήματα με επεξεργαστές ARM-64, άλλη ακόμη και για συστήματα με επεξεργαστές Power8 για απολύτως εξειδικευμένες "αποστολές". Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital μπορούν να αποκτήσουν, όπως πάντοτε δωρεάν, τις εκδόσεις 32-bit και 64-bit του Ubuntu Utopic Unicorn για επεξεργαστές της Intel (για τη συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία των desktops και laptops της αγοράς) από αυτή τη σελίδα. Και για το πραγματικά καινούργιο, εντυπωσιακά αναβαθμισμένο Ubuntu - έστω και όχι επετειακό - έχουμε καιρό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ