To iPad ως δεύτερο monitor, σωστά

Ανανεωμένη έκδοση της εφαρμογής Duet Display προσφέρει ομαλή απεικόνιση, με ασφάλεια κι extra επιλογές

Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες "παράπλευρες" χρήσεις των tablet της Apple, των iPad, ειδικά αυτών ανάλυσης Retina, είναι αυτή της αξιοποίησής τους ως... δεύτερης οθόνης για προσωπικούς υπολογιστές. Επειδή (τον περισσότερο χρόνο και για το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού) όταν δουλεύει κανείς με Η/Υ δεν χρησιμοποιεί ταυτόχρονα το tablet του, ένα iPad "στημένο" δίπλα σε ένα laptop ή desktop μπορεί να "επεκτείνει" την επιφάνεια εργασίας στην δική του οθόνη. Οποιοσδήποτε έχει δουλέψει με δύο οθόνες σε PC μπορεί να βεβαιώσει πως είναι πάρα πολλά τα σενάρια χρήσης εφαρμογών όπου η δεύτερη οθόνη μπορεί να "κάνει τη διαφορά". Η αξιοποίηση, δε, δύο οθονών ώστε να έχει κανείς ανά πάσα στιγμή "μπροστά στα μάτια του" δύο εφαρμογές ταυτόχρονα, είναι σε πολλές περιπτώσεις... σωτήρια!

Το πρόβλημα με τα apps που είχαν μέχρι σήμερα κυκλοφορήσει για να μετατρέπουν το iPad σε δεύτερη οθόνη ήταν το εξής: με τη σύνδεση ανάμεσα στον Η/Υ και το iPad να γίνεται μέσω Wi-Fi, υπήρχε καθυστέρηση στην απεικόνιση από το iPad - δεν ήταν δηλαδή η κίνηση των στοιχείων στην οθόνη του όσο ομαλή έχουμε συνηθίσει από τα monitor των υπολογιστών με τους οποίους δουλεύουμε. Το πρόβλημα αυτό λύνει η νέα έκδοση ενός από τα καλύτερα apps που είχαν δημιουργηθεί γι' αυτό το σκοπό, το Duet Display, το οποίο αναπτύχθηκε από πρώην προγραμματιστές της Apple ειδικά και μόνο για να μετατρέπει τα iPad σε δεύτερες οθόνες. Η νέα έκδοση αυτού του app επιλέγει ενσύρματη σύνδεση με τον Η/Υ (μέσω καλωδίου USB) του οποίου την επιφάνεια εργασίας θα επεκτείνει. Έτσι και καθυστερήσεις δεν υπάρχουν - οι δημιουργοί του εγγυώνται σε όλα τα πιθανά σενάρια χρήσης ανανέωση της οθόνης του iPad με ρυθμό 60 καρέ το δευτερόλεπτο - και η μεταξύ τους συνεργασία είναι ασφαλής, αφού τα δεδομένα της δεν είναι "εκτεθειμένα στον αέρα" μέσω Wi-Fi.

Το ένα ίσως αρνητικό του Duet Display εντοπίζεται στο γεγονός ότι λειτουργεί μόνο με υπολογιστές Mac (έκδοση OS-X 10.9 και νεότερες) και όχι σε PC με Windows. Το άλλο ίσως αρνητικό εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν προσφέρεται δωρεάν, αλλά κοστίζει €9.99 για ν' αποκτηθεί. Από την άλλη πλευρά, η εμπορική του φύση εγγυάται σαφώς καλύτερα αποτελέσματα και ποιοτικότερη υποστήριξη απ' ότι θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από δωρεάν app. Το Duet Display λειτουργεί με οποιοδήποτε iPad, και τα παλαιότερα μη-Retina δηλαδή, ακόμη και με... iPhone, αν θέλει κανείς να αξιοποιήσει την μικρή τους οθόνη έτσι (στην περίπτωση του 6 Plus... λιγότερη μικρή). Οι δημιουργοί του υπόσχονται, δε, σύντομα τόσο υποστήριξη των Windows, όσο και υποστήριξη πολλαπλών συσκευών της Apple από τον ίδιο Η/Υ, για σύνδεση... περισσότερων του ενός iPad ως περιφερειακές οθόνες. Γνώμη μας, τα πιο καλά ξοδεμένα €10 που μπορεί να "επενδύσει" κανείς (ειδικά οι κάτοχοι MacBook) στο App Store των Mac. Κλικ, κλικ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ