Τα tablet "χτύπησαν ταβάνι", τα PC... επιστρέφουν!

Τουλάχιστον σύμφωνα με αναλυτές της Gartner - πάντα περιθώριο για διάψευση, λοιπόν

Οι εταιρείες ερευνών αγοράς - ειδικά αυτές που "δίνουν οδηγίες" για τις μετοχές των μεγάλων πολυεθνικών της τεχνολογίας - άλλοτε κάνουν προβλέψεις άξιες αναφοράς, άλλοτε όχι. Η Gartner συγκεκριμένα έχει συγκεκριμένα κάνει ουκ ολίγες προβλέψεις που... έχουν ήδη αποδειχθεί από την αγορά ως γεγονότα, όμως πρόσφατη αναφορά της τολμά να "προαναγγείλει" κάτι που βρίσκεται "καθ' οδόν" εδώ και καιρό έστω κι αν πολλοί άλλοι συνεχίζουν να το αμφισβητούν: την όχι πια στασιμότητα, αλλά οριακή πτώση της κατηγορίας των tablets. Στην έκθεσή της, δε, που καλύπτει το τρίτο τρίμηνο του 2014, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης αυτής διακρίνει μικρή... επάνοδο των PC!

Πράγματι, όλα δείχνουν πως τα tablets σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές - και σίγουρα τις ωριμότερες Δυτικές - πλησιάζουν το σημείο του κορεσμού: για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού τα μοντέλα tablet που κυκλοφόρησαν πέρυσι ή πρόπερσι καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες τους και αδιαμφισβήτητοι λόγοι για αναβάθμιση δεν έχουν ακόμη προκύψει. Στις ίδιες αγορές, αντιθέτως, οι προσωπικοί υπολογιστές έχουν αρχίσει να ανακτούν έδαφος σε πωλήσεις, είτε λόγω της ολοκλήρωσης της πορείας των Windows XP (αιτία για αναβάθμιση), είτε λόγω της απλής συνειδητοποίησης πως τα tablets τελικά μόνο για συγκεκριμένα πράγματα μπορούν να υποκαταστήσουν έναν Η/Υ. Στις μικρότερες ή αναπτυσσόμενες αγορές κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται ακόμη, καθώς το περιθώριο διείσδυσης των tablets εκεί παραμένει μεγάλο και ο παράγοντας του κόστους παίζει τον κύριο ρόλο - όμως όπου σημειώνεται ο μεγαλύτερος όγκος των πωλήσεων, τα tablets επιβραδύνονται και τα PC σταθεροποιούνται ή αμυδρά επιταχύνονται για πρώτη φορά μετά από μία τετραετία σχεδόν.

Στο ίδιο συμπέρασμα σταθεροποίησης ή μικρής ανόδου των PC κατέληξε με τη δική της έρευνα και η εταιρεία ερευνών IDC πριν από λίγο καιρό, παγιώνοντας λίγο έως πολύ την εντύπωση πως η πτώση της αγοράς των προσωπικών υπολογιστών δεν θα συνεχιστεί για πέμπτη συνεχή χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως οι συγκεκριμένες έρευνες των Gartner και IDC αφορούν συγκεκριμένα στην καταναλωτική αγορά και δεν αφορούν ούτε στο εταιρικό περιβάλλον (π.χ. servers), ούτε σε προϊόντα "υβριδικά" (π.χ. laptop-tablets): μόνο σε "παραδοσιακής" μορφής PC. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει, πάντως, να διαπιστώσουμε τί θα συμβεί στην επερχόμενη εορταστική περιόδο - που θα διατεθούν πολλά αξιοπρεπέστατα laptop με τα "δωρεάν" Windows - καθώς και πως θα επηρεάσει τα πράγματα το 2015 τόσο η έλευση των Windows 10, όσο και η άνοδος των διαφόρων μοντέλων Mac της Apple, η οποία πρόσφατα "μπήκε στην 5άδα" των μεγαλύτερων κατασκευαστών προσωπικών υπολογιστών μετά από πολλά χρόνια. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ