Τα... ίδια Windows, παντού; Χμ.

Ένα γραφικό περιβάλλον για κινητά, PC και Xbox. Γίνεται;

Δύο ήταν οι σημαντικές ειδήσεις που προέκυψαν από την εκδήλωση Worldwide Partner Conference της Microsoft πριν από λίγες ημέρες. Η μία ήταν η... έναρξη της "προετοιμαστικής περιόδου" για τα Windows 8, τα οποία θα κυκλοφορήσουν στα μέσα του 2012. Η άλλη ήταν η επιβεβαίωση φήμης που κυκλοφορούσε επί μήνες σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια της Microsoft στον τομέα των λειτουργικών της συστημάτων εν γένει. Η αμερικανική εταιρεία έχει αποδεχθεί, μεν, ότι τα διαφορετικά είδη συσκευών όπου θέλει να δραστηριοποιείται - PC, tablet, smartphones, συστήματα home entertainment τύπου Xbox 360 κλπ. - δεν μπορούν να στηρίζονται όλα σε Windows. Συνεχίζει όμως να θεωρεί ότι το ίδιο δεν ισχύει και για το γραφικό τους περιβάλλον! Κάτι που, εν έτει 2011, "σηκώνει συζήτηση". Πολλή και σοβαρή.

Πιο συγκεκριμένα: ο Andy Lees, πρόεδρος του τμήματος της αμερικανικής εταιρείας για φορητές συσκευές, στη δική του ομιλία στο πλαίσιο της εκδήλωσης υποστήριξε πως η Microsoft θα επιδιώξει τα επόμενα χρόνια να "ενοποιήσει την εμπειρία χρήσης ανάμεσα στις οθόνες των κινητών, των υπολογιστών και των τηλεοράσεων". Ούτε λίγο ούτε πολύ, με αυτή τη δήλωση το υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft σκιαγράφησε το είδος της προσέγγισης που διαμορφώνει όχι μόνο προϊόντα και τον τρόπο χρήσης τους, αλλά μία ολόκληρη στρατηγική τόσο σημαντική, ώστε ένας κολοσσός όπως αυτός του Redmond να στηρίξει τις τύχες του σ' αυτήν. Τί σημαίνει αυτό, πρακτικά και για τα επόμενα χρόνια, για όλους μας;

Με μία λέξη: Metro UI. Το γραφικό περιβάλλον χρήσης των Windows Phone 7 - που τοποθετεί στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου "ενεργές περιοχές" (tiles) μέσα στις οποίες προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες που αντλούνται από το Internet - είναι αυτό που η Μicrosoft θα επιδιώξει τα επόμενα χρόνια να καθιερώσει σε όλα τα προϊόντα που παρέχουν λειτουργίες και υπηρεσίες. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει με τα κινητά, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο όταν το περιβάλλον λειτουργίας του Xbox 360 (Dashboard) θα ευθυγραμμιστεί στην ίδια συλλογιστική και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2012, όταν τα Windows 8 θα βρουν το δρόμο τους σε όλων των ειδών τα PC και tablet.

Και το αμέσως επόμενο ερώτημα, φυσικά, είναι: "Είμαστε σίγουροι πως η προσέγγιση αυτή είναι σωστή, θετική ή αναγκαία;". Και η πρώτη απάντηση μπορεί να είναι μόνο η προφανής: απλώς δεν ξέρουμε. Δεν είμαστε και δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, μέχρι την ημέρα που θα δούμε το Metro UI στις οθόνες desktop και laptop υπολογιστών - με άλλα λόγια του χρόνου το καλοκαίρι, με τα Windows 8. Έχουμε δει όμως πώς το Metro UI λειτουργεί στα κινητά, μπορούμε να φανταστούμε εύκολα πως θα λειτουργεί στο Xbox 360 σε λίγους μήνες. Και μία αίσθηση του πώς θα δείχνει σε οθόνες υπολογιστών μπορούμε να την έχουμε επίσης. Και διατηρούμε πάρα πολλές αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο είναι καλή ιδέα. Για την ακρίβεια, μας θυμίζει το παλιότερο, επώδυνο λάθος της Microsoft με τα Windows από το 1998 έως το 2004, όταν προσπαθούσε να τα... "σφηνώσει" σε PDA, smartphones, tablet PC και άλλες συσκευές, χωρίς όμως να αλλάζει ανάλογα τον τρόπο λειτουργίας τους!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ