Surface Pro 3: πλέον, εργαλείο

Η Microsoft αποκαλύπτει το νέο της tablet, η κατηγορία εξελίσσεται ανεπιστρεπτί

Οι συζητήσεις και οι εικασίες σχετικά με το τί είδους προϊόντα θα παρουσίαζε η Microsoft στην προανακοινωμένη της εκδήλωση σχετικά με τα tablet της, τα Surface, "έδιναν κι έπαιρναν" για εβδομάδες, όμως ο αμερικανικός κολοσσός κατάφερε - ακόμη κι έτσι - τόσο "να κάνει την έκπληξη", όσο και την... υπέρβαση! Η έκπληξη ήταν η απουσία ενός Surface με οθόνη μικρότερης διαγωνίου (7 ή 8 ιντσών), το οποίο όλοι περίμεναν. H υπέρβαση δεν ήταν άλλη από την επιλογή της Microsoft να μεταβεί πλέον στις 12 ίντσες με το Surface Pro 3 - σηματοδοτώντας και... επίσημα την έναρξη μιας νέας σύγκρουσης στα tablet, στην υποκατηγορία των αληθινά επαγγελματικών πλέον!

Συγκεκριμένα, λοιπόν: η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε και θα προωθεί το Surface Pro 3 ως "το tablet που μπορεί να αντικαταστήσει το laptop σου", μία... δήλωση που δεν θα μπορούσε να γίνει εύκολα ή με σοβαρότητα ένα χρόνο πριν. Φέτος, γίνεται: το νέο Pro στις 12 ίντσες της οθόνης του "στριμώχνει" 2160x1440 pixel, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει "ζωτικός χώρος" όχι μόνο για χρήση δύο εφαρμογών ταυτόχρονα, αλλά και για τη χρήση απολύτως επαγγελματικών εφαρμογών όπως το... "κανονικό" Photoshop (η Adobe μάλιστα επέδειξε μία ειδική έκδοση που αξιοποιεί αποτελεσματικά την αφή). Επίσης υπάρχει η απαραίτητη υπολογιστική δύναμη: τα εισαγωγικά μοντέλα του Surface Pro 3 ξεκινούν με τον Intel Core i3 και 4 GB μνήμης λειτουργίας, αλλά περιλαμβάνουν ακόμη και Core i7 με 8 GB. Όλα αυτά η Microsoft κατάφερε να τα εσωκλείσει σε ένα περίβλημα πάχους 9.1 χιλιοστών, με το συνολικό βάρος της συσκευής να μην ξεπερνά τα 800 γραμμάρια (!).

Η εξαιρετική κατασκευή του Surface Pro 3 και οι αναλογίες οθόνης 3:2 - σε συνδυασμό με τα κατά πολύ βελτιωμένα στηρικτικά και το επίσης προσαρμοσμένο ασύρματο πληκτρολόγιο - καθιστούν ευκολότερα από ποτέ δύο πράγματα: την φυσική γραφή πάνω στην οθόνη αφής με την ειδική γραφίδα, καθώς και τη χρήση του tablet ως laptop "πάνω στα γόνατα". Δεν έχει άδικο με άλλα λόγια, σε πρακτικό πια επίπεδο, η Microsoft όταν διατείνεται πως το Surface Pro 3 μπορεί να αντικαταστήσει τους φορητούς υπολογιστές... παραμένοντας tablet. Η αλήθεια είναι πως, με τιμές που ξεκινούν από τα $799 και αγγίζουν τα $1800 για το ακριβότερο δυνατό μοντέλο, από ένα σημείο και πέρα το περιμένει κανείς αυτό - αλλά είναι εξίσου αληθινό το γεγονός ότι ποτέ στο παρελθόν το κοινό δεν είχε στη διάθεσή του συσκευές ικανές να προσφέρουν τα "πλήρη" Windows 8.1 και τις εφαρμογές τους, σε τόσο ελαφριά, ισχυρή κι εξυπηρετική μορφή.

Με τα Surface Pro 3 η Microsoft δείχνει να είναι πλησιέστερα από ποτέ στο αρχικό της όραμα για την "γεφύρωση" διαφορετικών τύπων συσκευών μέσα από τα Windows 8/8.1. Ενθαρρυντικό, δε, είναι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δείχνουν πλέον να εστιάζουν στο μοντέλο Pro και όχι στο "απλό" (παλαιότερα αποκαλούμενο RT λόγω διαφορετικών επεξεργαστών και έκδοσης Windows), για το οποίο έχουμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας. Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης δεν έγινε αναφορά σε κάποιου είδους Surface 3, κάτι που μπορεί να σημαίνει κάτι, μπορεί και όχι, αλλά σίγουρα τοποθετεί τα Windows RT "σε δεύτερη μοίρα". Η άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι αυτή των "μεγάλων tablet", καθώς η Samsung έχει ήδη στην αγορά το καινούργιο Galaxy Note 12.2 και η Apple "ψιθυρίζεται" έντονα πως θα διαθέσει το... μυθικό iPad Pro το Σεπτέμβρη, επίσης με διαγώνιο 12 ιντσών ή μεγαλύτερη.

Αυτό που μάς ενδιαφέρει περισσότερο για την ώρα, ωστόσο: θα δούμε το Surface Pro 3 και στην Ελλάδα φέτος, ιδανικά στο δίμηνο Σεπτέβρη-Οκτώβρη όπως το Xbox One; Μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ