Σύντομα, Windows 8.1 σε... HDMI stick!

Πλήρες PC σε μέγεθος μικρότερο από ποτέ, με επεξεργαστή της Intel

Το να προβάλλει κανείς στην μεγάλη τηλεόραση του σαλονιού αρχεία φωτογραφιών και video αποθηκευμένα σε άλλες συσκευές - φορητές ή όχι - είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα κι επιθυμητή δυνατότητα... διαφορετικά δεν θα είχαν τόση επιτυχία ούτε τα δικτυακά media player διαφόρων ειδών, ούτε περιφερειακά όπως το Google Chromecast (ή ο πρόσφατος αντίστοιχός του Wireless Display Adapter της Microsoft). Όμως οι προσωπικοί υπολογιστές θα είναι πάντα τα πλέον ευέλικτα εργαλεία για αναπαραγωγή οπτικοακουστικού υλικού - κι ας σημαίνει αυτό πως θα πρέπει να είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος και απαιτητικότεροι σε κατανάλωση ρεύματος από τις συσκευές τύπου Chromecast. Εκτός, φυσικά, αν βρεθεί τρόπος να είναι... τόσο μικροί και τόσο χαμηλών απαιτήσεων σε ενέργεια, ώστε να πάρουν τη μορφή ενός Chromecast!

Πράγματι, μετά από χρόνια προσπάθειας, φαίνεται πως η Intel κατάφερε - σε συνεργασία με Κινέζους κατασκευαστές αρχικά - να "στριμώξει" ένα ολόκληρο PC σε μέγεθος ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό ενός HDMI stick όπως το Chromecast ή ο Wireless Display Adapter. Κατά προσέγγιση μπορεί να το φανταστεί κανείς ως ένα μεγάλο USB stick, με τη διαφορά πως εσωκλείει επεξεργαστή Atom τεσσάρων πυρήνων (γενιά Bay Trail-Τ), 1 ή 2 GB μνήμης λειτουργίας, 16 ή 32 GB αποθηκευτικού χώρου, κύκλωμα ασύρματης διασύνδεσης Wi-Fi και Bluetooth, κύκλωμα ήχου, υποδοχή καρτών μνήμης microSD, μία πλήρη θύρα USB και 2 θύρες microUSB (!).

Αυτό το λιλιπούτειο PC είναι ικανό να προσφέρει όχι μόνο Android ως λειτουργικό του σύστημα, όχι μόνο Linux διαφόρων διανομών, αλλά κανονικά, κανονικότατα Windows 8.1 - με ό,τι αυτό σημαίνει για τον πλούτο των προγραμμάτων που θα έχει στη διάθεσή του κανείς, απλώς συνδέοντας τη συσκευή αυτή σε μία από τις θύρες HDMI της τηλεόρασής του. Η μόνη διαφορά αυτού του PC των... 45 γραμμαρίων με το Chromecast ή το Wireless Display Adapter είναι πως, παρά τις χαμηλότατες απαιτήσεις του σε ρεύμα, συνεχίζει να χρειάζεται δική του τροφοδοσία (δεν τού είναι αρκετή δηλαδή όση μπορεί να αντλήσει από μία θύρα USB). Όμως η σύνδεσή του με μία κοντινή πρίζα πίσω από την τηλεόραση είναι μικρό τίμημα, θεωρούμε, συγκριτικά με το πόσα πράγματα μπορεί να προσφέρει ένα πλήρες, έστω και βασικού επιπέδου, PC μόνιμα συνδεδεμένο σε αυτήν.

Το μικρότερο μοντέλο αυτής της συσκευής (που ονομάζεται Meegopad T01) προσφέρει 1 GB μνήμης λειτουργίας και 16 GB αποθηκευτικού χώρου προς $125 μόλις, ενώ το μοντέλο με 2 GB και 32 GB αντίστοιχα θα πλησιάζει τα $165. Ομολογούμε πως έχουμε μεγάλη περιέργεια να διαπιστώσουμε ποιά μπορεί να είναι η πρακτική απόδοση και γενικότερη λειτουργία ενός PC τόσο μικρών διαστάσεων - κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα είχαμε... μεγάλες προσδοκίες ακριβώς, όμως οι συγκεκριμένοι Atom BayTrail-T όχι μόνο αγγίζουν τα 1.8 GHz ανά πυρήνα, αλλά εσωκλείουν και κύκλωμα επιτάχυνσης γραφικών. Για να δούμε, για να δούμε λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ