Sony Vaio, κολεξιόν 2013

Νέα laptop, νέα tablet, νέα... και τα δύο!

Το γεγονός ότι ο χειρισμός με οθόνες αφής έχει αλλάξει εντελώς το τοπίο στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών δεν αποτελεί ακριβώς... είδηση για κανέναν μας, βέβαια - το εκπληκτικό, ίσως, εντοπίζεται στο πόσο πολύ χρειάστηκαν οι κατασκευαστές PC να "αποδεχθούν" την αλλαγή αυτή και να προσαρμόσουν τις προϊοντικές τους σειρές ανάλογα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ένας ολόκληρος χρόνος πέρασε για να δούμε H/Y τέτοιου τύπου, δηλαδή εξ αρχής σχεδιασμένους ώστε να αξιοποιούν τις οθόνες αφής και όχι να τις προσφέρουν σαν... ένα ακόμη τεχνικό χαρακτηριστικό ανάμεσα στ' άλλα. Ας μην ξεχνάμε πως πέρυσι τέτοιο καιρό - λίγες μέρες πριν τα Windows 8 ξεκινήσουν την εμπορική τους πορεία - στην ουσία δεν υπήρχε ούτε ένα "σωστό" PC για χρήση με αφή στην αγορά. Ευτυχώς, έκτοτε "έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι" και καλύτερη απόδειξη από τα νέα Vaio, που επέδειξε σε ειδική της εκδήλωση η Sony, δεν χρειάζεται ν' αναζητήσει κανείς.

Η ιαπωνική εταιρεία έχει ομολογουμένως πειραματιστεί στο παρελθόν πολύ περισσότερο από άλλους κατασκευαστές με μορφές PC "μη συμβατικές", όμως με τα Windows 8/8.1 και την έλευση των επεξεργαστών Core i3/i5/i7 της Intel είναι σε θέση να προχωρήσει πιο μακριά από ποτέ στην κατασκευή "υβριδικών" συσκευών. Και φαίνεται. Το Vaio Fit Multiflip, για παράδειγμα, συνδυάζει την συνήθη μορφή ενός laptop με την άνεση χρήσης ενός tablet. Το πληκτρολόγιο είναι σταθερό, η οθόνη όμως μπορεί και να "στέκεται" (για χρήση ως τυπικού φορητού Η/Υ), αλλά και "διπλώνει" πάνω από το πληκτρολόγιο (για χρήση ως tablet), με τρόπο έξυπνο και εύκολο.

Το αξιοσημείωτο με το Fit Multiflip δεν είναι τόσο η "διττή του φύση" - συσκευές "μετατρέψιμες" συσκευές έχουν παρουσιάσει και άλλοι κατασκευαστές - όσο δύο άλλα πράγματα. Ένα, το γεγονός ότι το Vaio αυτό είναι πανίσχυρο: δεν κάνει "εκπτώσεις" σε τίποτε, αξιοποιώντας τόσο υψηλότατης ανάλυσης οθόνη - έως 2880x1620 pixels, αν και στην Ελλάδα θα διατεθούν οι "απλές" HD - όσο και τους ταχύτερους "φορητούς" Intel Haswell, 8 GB μνήμης, γρήγορους δίσκους SSD και το νεότερο "φορητό" chip γραφικών της nVidia, το GT735M. Είναι, με άλλα λόγια, ένα PC επιπέδου desktop, σε μορφή laptop/tablet. Τα υλικά και η ποιότητα κατασκευής του Fit Multiflip είναι επίσης υψηλού επιπέδου, αντικαθρεπτίζοντας τη θέληση της Sony να "στοχεύσει" με αξιώσεις το κοινό εκείνο που "τα θέλει όλα" και προτίθεται να καταβάλλει το αντίστοιχο χρηματικό αντίτιμο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ