Sony: Με έμφαση στο... άγγιγμα!

Νέα Vaio, νέο tablet με Android και πρόταση υβριδική

Το γεγονός ότι ο τρόπος που πολύς κόσμος προτιμά πλέον να χειρίζεται διαφορετικά τους προσωπικούς υπολογιστές - και συσκευές που μέχρι πρόσφατα δεν συνηθίζαμε να κατατάσσουμε σε αυτήν την κατηγορία - δεν είναι κάτι που έχει... διαφύγει της αντίληψης της Sony, βέβαια. Η ιαπωνική εταιρεία έχει προσθέσει εδώ και καιρό στη γκάμα των περίφημων Vaio και υπολογιστές γραφείου με οθόνη αφής, ενώ πριν από αρκετούς μήνες διέθεσε στην Ευρώπη και το πρώτο της tablet βασισμένο σε Android. Όμως φέτος δείχνει πολύ περισσότερο αποφασισμένη να προσφέρει προτάσεις υπολογιστών και tablet που αξιοποιούν τις οθόνες αφής ως σύστημα χειρισμού - και είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τις σημαντικότερες από τις προτάσεις αυτές, σε ειδική εκδήλωση της Sony Hellas.

Παρόντα στην εκδήλωση ήταν όλα τα μοντέλα φορητών υπολογιστών Vaio που η ιαπωνική εταιρεία είχε πρωτοπαρουσιάσει το καλοκαίρι - όπως αυτά της σειράς S και της σειράς Ε - κάποια εξ αυτών ανανεωμένα με τους πιο πρόσφατους επεξεργαστές Ivy Bridge της Intel. Παρόν ήταν και το νέο desktop μοντέλο της Sony, το Vaio L, το οποίο χαρακτηρίζεται από παρόμοιο σχεδιασμό με το υπάρχον, φέρει όμως νέα τεχνολογία αφής στην οθόνη του, οδηγό δίσκων Blu-ray και αναβαθμίσεις σε όλα του τα υποσυστήματα. Επίσης η σειρά Ε προικίζεται και με το πρώτο της laptop με οθόνη αφής, το 14P: παρά το γεγονός ότι απομένει ν' αποδειχθεί πόσο θα "αγκαλιάσει" το κοινό τους φορητούς υπολογιστές με αυτό το χαρακτηριστικό, τα Windows 8 ίσως αποδειχθούν καταλυτικός παράγοντας για κάτι τέτοιο.

Περισσότερο ενδιαφέρον, ωστόσο, είχαν οι... νέες αφίξεις - ξεκινώντας από το υβριδικό Vaio Duo 11, το οποίο είναι εξ αρχής σχεδιασμένο για χρήση με τα Windows 8. Πρόκειται για μία τεχνολογικά εντυπωσιακή συσκευή: πρακτικά ένα tablet με συρταρωτό, αναδιπλούμενο πλήρες πληκτρολόγιο, αλλά προδιαγραφές αξιολογότατου PC και διττό ρόλο. Το Duo 11 είναι επαγγελματικού μεν προσανατολισμού (εξ ου και η θύρα VGA για σύνδεση με προβολείς), αλλά η εκπληκτική οθόνη υψηλής ευκρίνειας και τα Windows 8 προσφέρουν και επιλογές σχετικές με την ηλεκτρονική διασκέδαση. Η Sony έχει προικίσει το συγκεκριμένο μοντέλο με ποιοτική γραφίδα και βοηθητικά προγράμματα που αξιοποιούν περαιτέρω την οθόνη αφής. Και αυτό το εντυπωσιακό υβριδικό μοντέλο έχει "να αποδείξει πολλά", όμως δεν μπορούν παρά ν' αποδοθούν τα εύσημα στη Sony για τη διάθεσή της να πειραματιστεί με νέους τύπος Η/Υ - και μάλιστα σε μία εποχή που θα έλεγε κανείς πως... "δεν είναι για πειράματα".

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ