Σκληροί δίσκοι των 10 TB στον ορίζοντα

H Seagate θέλει να τους διαθέσει μέσα στο 2015, ο ανταγωνισμός ωστόσο δεν θα μείνει άπρακτος

Το γεγονός ότι οι δίσκοι τεχνολογίας SSD (που απαρτίζονται από chip μνήμης και δεν έχουν κινητά μέρη δηλαδή) έχουν "απευλευθερώσει" τις επιδόσεις των PC την τελευταία διετία δεν αμφισβητείται - όμως οι... "κλασικοί", μηχανικοί σκληροί δίσκοι συνεχίζουν να έχουν θέση τόσο στους προσωπικούς υπολογιστές, όσο και σε περιβάλλοντα γραφείου ή/και server όλων των ειδών. Ο λόγος είναι απλός: το κόστος των SSD τους καθιστά απαγορευτικούς, για την ώρα τοιυλάχιστον, όταν η ανάγκη για αποθήκευση σχετίζεται με μεγάλο όγκο δεδομένων. Πρόκειται για κάτι που αναγνωρίζουν και οι κατασκευαστές, ολοφάνερα, αν κρίνουμε από τη Seagate: η αμερικανική εταιρεία όχι μόνο δεν σκοπεύει να σταματήσει στους μηχανικούς σκληρούς δίσκους των 6TB που διαθέτει σήμερα, αλλά σχεδιάζει σχεδόν να... διπλασιάσει τη χωρητικότητα αυτή ως τα τέλη του 2015!

Πράγματι, σε αναφορά οικονομικών αποτελεσμάτων προς τους Αμερικανούς αναλυτές αγοράς, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Seagate, ο Stephen Luczo, επιβεβαίωσε πως η εταιρεία του σκοπεύει να κινηθεί σε κλίμακες χωρητικότητας μεγαλύτερες από τις παρούσες είτε στα τέλη του οικονομικού της έτους, είτε στις αρχές του επόμενου. Με άλλα λόγια έως τα μέσα ή τέλη του 2015. Τα "βήματα" θα είναι προς τα 8 TB και 10 TB, πάντοτε μιλώντας για δίσκους μεγέθους 3.5 ιντσών, με προοπτική να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες χωρητικότητες "αν και εφ' όσον υπάρχει η σχετική ζήτηση από την αγορά και δη από τους μεγάλους πελάτες της εταιρείας". Ο Luczo διευκρίνισε πως, ακριβώς επειδή η μετάβαση στις χωρητικότητες αυτές δεν θα είναι αρχικά εύκολη, αναμένει πως μεγάλες παραγγελίες τέτοιων σκληρών δίσκων δεν θα μπορούν να καλυφθούν με τους ρυθμούς που καλύπτονται σήμερα σε χαμηλότερες χωρητικότητες.

Η δήλωση αυτή του Luczo έχει οδηγήσει πολλούς από τους αναλυτές και δημοσιογράφους στο συμπέρασμα πως οι μηχανικοί δίσκοι της Seagate χωρητικοτήτων 8 TB "και πάνω" θα στηρίζονται στην πολυσυζητημένη της τεχνολογία HAMR (heat assisted magnetic recording), η οποία όντως παραμένει αδοκίμαστη στο πλαίσιο μαζικής παραγωγής τις ημέρες που γράφονται αυτές οι γραμμές. Η Seagate στην ενημνέρωση των αναλυτών δεν υπεισήλθε φυσικά σε τέτοιες τεχνικές λεπτομέρειες, όμως πρόκειται για ασφαλή υπόθεση με λογική βάση. Αξιοσημείωτο, πάντως, παραμένει το γεγονός ότι την τελευταία φορά που η Seagate "μίλησε" για την τεχνολογία HAMR η πρόβλεψή της για εμπορική διάθεση προϊόντων στηριγμένων σε αυτήν αφορούσε στο 2016, ενώ σήμερα μιλά για το 2015. Απομένει να διαπιστώσουμε σε ποιό τελικά χρονικό πλαίσιο θα διατεθούν οι πρώτοι τέτοιοι σκληροί δίσκοι και, φυσικά, πώς θα "απαντήσει" η Western Digital που και περισσότερο "καταναλωτικών προσανατολισμών" είναι, και υψηλότερα έχει "θέσει τον πήχυ", με δίσκους των 60 TB (!) στηριγμένους σε τεχνολογία laser. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ