Sapphire Radeon 7950 HD

Κάρτα γραφικών; Για τα λεφτά της, η καλύτερη!

Είδος: Κάρτες αναβάθμισης
Τιμή: €419,00

Εταιρία: AMD
Διανομή: Multirama

Με τις συζητήσεις για τους διαδόχους των δύο σημερινών οικιακών συστημάτων υψηλής ευκρίνειας - τα ανεπιβεβαίωτα αλλά... σιγουρότερα από σίγουρα PlayStation4 και Xbox 720 - επανήλθε στο προσκήνιο κι ένα άλλο θέμα σχετικό. Ποιό; Το γεγονός ότι ένα σύγχρονο PC έχει... ήδη ξεπεράσει το τί θα μπορούν να κάνουν αυτά τα δύο συστήματα, όταν εμφανιστούν στην αγορά σε 18 ή 24 μήνες από σήμερα. Για λόγους κόστους, θερμότητας κι ενέργειας, ούτε το επόμενο Xbox ούτε το επόμενο PlayStation θα είναι σε θέση να ενσωματώσουν μια κορυφαία σημερινή κάρτα γραφικών. Μία όπως την Radeon 7950 HD, την οποία οι PC gamers μπορούν να έχουν σήμερα - γύρω στα... 2 χρόνια νωρίτερα δηλαδή - για τα χρήματα που θα κοστίζει ένα PS4 ή ένα Xbox 720. Και να απολαμβάνουν γραφικά που στα δύο αυτά συστήματα δεν θα δούμε ούτε σε... 4 χρόνια, πιθανώς!

H Radeon 7950 HD είναι η δεύτερη καλύτερη κάρτα γραφικών που έχει να προτείνει σήμερα η AMD: η πρώτη είναι η 7970 HD, ενώ κάποια στιγμή ως τον Ιούλιο (θεωρητικά μιλώντας) περιμένουμε και μία πανίσχυρη, πανάκριβη "διπλή" 7990 που θα συνενώνει στο ίδιο περίβλημα δύο 7970. Για την ώρα ωστόσο - και εν όψει της GeForce GTX 680 από το στρατόπεδο της nVidia - η 7950 είναι η κάρτα γραφικών που προσφέρει τον καλύτερο συντελεστή κόστους/απόδοσης στους PC gamers με απαιτήσεις. Πώς και γιατί;



Πρώτα απ' όλα, τα... βασικά. Η 7950 που αξιολογήσαμε - δύο, για την ακρίβεια - είναι κατασκευής Sapphire, μιας από τις πλέον έμπειρες εταιρείες στο χώρο, υπεύθυνης τόσο για τυπικές, όσο και τροποποιημένες υλοποιήσεις. Η έκδοση που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν η "απλή", αυτή που ακολουθεί το βασικό σχεδιασμό που προτείνει η AMD, με μόνη διαφορά ανάμεσα σε αυτήν και την "τροποποιημένη" (OC) την ταχύτητα του πυρήνα: αυτός στη δεύτερη έκδοση είναι χρονισμένος στα 900 MHz, ενώ στην πρώτη στα 810 (η έκδοση OC ενσωματώνει φυσικά και καλύτερο σύστημα ψύξης γι' αυτό το σκοπό). Σε όλα τα άλλα στοιχεία τους, οι δύο εκδοχές της Sapphire για την 7950 είναι πανομοιότυπες.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ