Πρώτα στοιχεία για τα... Windows 8

Ή τουλάχιστον σε τί στοχεύει η Microsoft

Τα Windows 7 μόλις πρόσφατα ξεπέρασαν τα 150 εκ. εγκαταστάσεις παγκοσμίως και έχουν ήδη αναδειχθεί στο πλέον επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα της Microsoft - δικαίως, αφού είναι και το καλύτερο - όμως η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται για την ανάπτυξη του διαδόχου του. Σε κάποια πράγματα οι βελτιώσεις και οι προσθήκες είναι αυτονότητες και προφανείς, σε κάποια άλλα... λιγότερο. Και παρά το γεγονός ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να πάρουμε τοις μετρητοίς κάτι για το επόμενο αυτό λειτουργικό (βρίσκεται τουλάχιστον 3 χρόνια μακριά από τα PC μας), τα πρώτα στοιχεία που διέρρευσαν έχουν σαφώς ενδιαφέρον.

Η υποστήριξη τεχνολογιών και πρωτοκόλλων που "κοιτούν μπροστά" θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη, φυσικά: ανάμεσά τους τα USB 3.0, SATA6 και Bluetooth 3.0. Αυτονόητη θα πρέπει να θεωρείται και η προσπάθεια που καταβάλλει η Μicrosoft να ελαχιστοποιήσει προβλήματα όπως η χρονοβόρα διαδικασία εκκίνησης ενός PC: στα επόμενα Windows συγκεκριμένες συνθέσεις προσωπικών υπολογιστών θα επιδιωχθεί να εκκινούν σχεδόν άμεσα, ενώ σε όλες ανεξαιρέτως να βρίσκεται κανείς στο παράθυρο ενός browser συντομότερα απ' ότι σήμερα.

Η πιο ενδιαφέρουσα ωστόσο πληροφορία αφορά στην αξιοποίηση περιφερειακών όπως το... Kinect για το Xbox 360: τα επόμενα Windows θα μπορούν να "βλέπουν" μέσα από περιφερειακές κάμερες συνδεδεμένες στο εκάστοτε PC - ή ενσωματωμένες, όπως στην περίπτωση των σύγχρονων laptop - και να καθιστούν πράγματα όπως την οπτική αναγνώριση προσώπων, εφικτά. Για το ίδιο το Kinect, άλλωστε, η Microsoft έχει ήδη εκφράσει τη γνώμη πως μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλα συστήματα πέραν του Xbox 360, οπότε λογική σε μεγάλο βαθμό θα ήταν και η δυνατότητα χειρισμού ολόκληρου του λειτουργικού με χειρονομίες, όπως γίνεται μέσω οθονών αφής αυτή τη στιγμή. Ναι, βρίσκονται όλα μακριά για την ώρα, αλλά... δύσκολο είναι να φανταστεί κανείς αυτές τις λειτουργίες εξ ορισμού διαθέσιμες σε 3 χρόνια από σήμερα; Με τον τρόπο και την ταχύτητα που κινούνται οι εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας; Καθόλου!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ