Πόσο θα κόστιζε μια δίκαιη μετάβαση στα Windows 8;

Θέλουμε εκδόσεις αναβάθμισης στα €15 - €25, μαμά Microsoft!

Έχει... "βουήξει", λοιπόν, η αγορά, με την - για την ώρα ανεπιβεβαίωτη, αλλά εξαιρετικά πιθανή - πρόθεση της Microsoft να προσφέρει αντί μόλις 15 δολαρίων την έκδοση αναβάθμισης των Windows 8 Pro, σε οποιονδήποτε αγοράσει PC με Windows 7 από τον Ιούνιο και μετά. Super! Αυτό ήταν που σκεφτήκαμε αρχικά. Και μετά... κοντοσταθήκαμε και σκεφτήκαμε λίγο παραπάνω. Κι αναρωτηθήκαμε: πόσο θα έπρεπε αλήθεια να κοστίζει η μετάβαση από τα Windows 7 στα Windows 8... ούτως ή άλλως; Ενοοούμε, οι εκδόσεις αναβάθμισης για όσους κι όσες ήδη χρησιμοποιούν τα πρώτα κι ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν τα δεύτερα;

Το μόνο που χρειάζεται για ν' απαντήσει κανείς σ' αυτό, είναι να εστιάσει στο τί ακριβώς είναι - στα μάτια του περισσότερου κόσμου - τα Windows 8. Η απάντηση; Είναι τα Windows 7 με το νέο γραφικό περιβάλλον Metro ενσωματωμένο. Παρά το γεγονός ότι η Microsoft τα προωθεί διαφορετικά, αυτή είναι μία έκδοση των Windows την οποία η αμερικανική εταιρεία δεν μάς... κάνει χάρη που μάς προσφέρει: στον παραδοσιακό χρήστη Windows προσφέρει λίγα πράγματα και σίγουρα όχι το "κάτι παραπάνω" που θα δικαιολογούσε τη μετάβαση από τα Windows 7 στην επόμενη έκδοση.

Για την ακρίβεια, με μεγάλη δόση κυνισμού θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι, αυτή τη φορά, είναι οι χρήστες που... θα έκαναν χάρη στη Microsoft αν αναβάθμιζαν ένα σύστημα με Windows 7 σε Windows 8! Το λειτουργικό αυτό, με το περιβάλλον του Metro, έχει ολοφάνερα σχεδιαστεί έτσι ώστε να χρησιμοποιείται με οθόνη αφής, ώστε να διευκολύνει την είσοδο της αμερικανικής εταιρείας στην αγορά των tablet και των desktop/laptop με τέτοια οθόνη. Τέτοια PC, ωστόσο, πρακτικά δεν υπάρχουν ακόμη ή είναι πάρα πολύ λίγα. Με άλλα λόγια, για τους υπάρχοντες χρήστες τα ωφέλη - πέρα από βελτιστοποίηση του κώδικα των Windows σε κάποια στοιχεία τους - είναι πρακτικά ελάχιστα.

Εξάλλου, είναι σημαντικά διαφορετικές και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κυκλοφορούν στην αγορά τα Windows 8. Πολλοί χρήστες έκαναν τη μετάβαση από τα Windows Vista στα Windows 7 γιατί τα δεύτερα όντως έλυσαν όλα τα προβλήματα των πρώτων. Τα 7, ωστόσο, δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί - είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά σε όλα τους τα στοιχεία. Συν τοις άλλοις, υπάρχει και το παράδειγμα της Apple που... "χαλάει την πιάτσα" πια όσον αφορά στις αναβαθμίσεις για προσωπικούς υπολογιστές: η αναβάθμιση του OS-X από την έκδοση Snow Leopard στη Lion κόστισε μόλις... €30, τιμή που απέχει πολύ από τα €100, €200 ή και €300 που ακόμη και σήμερα ζητά η Microsoft για τις εκδόσεις αναβάθμισης των Windows 7.

Ποιό χρηματικό ποσό θα αποδίδαμε, λοιπόν, στις εκδόσεις αναβάθμισης των Windows 8 από Windows 7/Vista; Αυτό ακριβώς που "ακούγεται" στην αγορά για την προωθητική ενέργεια που θα υλοποιήσει η Microsoft τον Ιούνιο: τα 15 δολάρια/ευρώ. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων χρηστών, τόση ή... λιγότερη είναι η αξία του γραφικού περιβάλλοντος Metro: αυτοί δεν έχουν κανένα σημαντικό κίνητρο να μεταβούν στο νέο λειτουργικό της Microsoft. Αν όμως το αντίτιμο δεν ήταν εκατοντάδες ευρώ, αλλά κατά πολύ λιγότερα; Θα το έκαναν απλώς και μόνο για να "αγοράσουν" τις βελτιώσεις των Windows 8 συνολικά και θα συνέχιζαν να τα χρησιμοποιούν σε desktop mode, με το παραθυρικό δηλαδή περιβάλλον χειρισμού μέσω του οποίου τα αξιοποιούσαν πάντα. Έτσι η Microsoft θα έδινε υπολογίσιμη ώθηση στα Windows 8 (αρθροίζοντας τις πωλήσεις των νέων PC με πολυάριθμες αναβαθμίσεις) και θα διεύρυνε την πελατειακή τους βάση σαφώς ταχύτερα.

Έχοντας πει όλα τα παραπάνω, βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε πως αναφερόμαστε πάντοτε στις εκδόσεις αναβάθμισης (upgrade). Τα PC που θα πωλούνται από τον Οκτώβρη και μετά με Windows 8 προεγκατεστημένα... καλώς να τα δεχθεί η αγορά: αυτά θα έχουν την καλύτερη έκδοση ούτως ή άλλως και είτε σε Metro mode είτε σε Desktop mode επιθυμεί να τα χρησιμοποιεί κανείς, όλα καλά. Για τις εκδόσεις αναβάθμισης, ωστόσο, η Microsoft ολοφάνερα δεν μπορεί να τηρήσει την παλιά της τακτική και θα πρέπει να προσαρμοστεί, τόσο στο χαρακτήρα του νέου της προϊόντος, όσο και στις συνθήκες. Θα το κάνει; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ