MSI GeForce GTX 960 Gaming ME

Κάρτα γραφικών επειτειακή, ικανή, για ρόλους πολλαπλούς

Για την... ιστορία, καθώς είμασταν σχεδόν βέβαιοι πως κάτι τέτοιο θα διαπιστώναμε πρακτικά, στην ανάλυση των 2560x1440 pixel τα αποτελέσματα που πήραμε από την GTX 960 Gaming ΜE της MSI δεν ήταν το ίδιο ενθαρρυντικά - χωρίς να είναι απογοητευτικά πάντως. Το Crysis 3 φυσικά δεν μπορεί να παιχθεί στα... 18 καρέ που απέδωσε κατά μέσο όρο στα 1440p, όμως τα Tomb Raider (62 FPS), GRID 2 (76 FPS), BioShock Infinite (63 FPS) και Skyrim (72 FPS) υπόσχονται παιχνίδι χωρίς "θέματα", αν οι τα εφέ βελτίωσης των γραφικών παραμείνουν σε λογικά επίπεδα. Στα τυπικά άλλωστε μετροπρογράμματα αξιολόγησης - προφανώς στο ίδιο PC - πήραμε αποτελέσματα που ευθυγραμμίζονται με την εικόνα που αποδίδουν οι μετρήσεις στα games σε 1080p. Συγκεκριμένα:

Unigine Valley (ποιότητα Ultra): 48 FPS
Unigine Heaven (ποιότητα High): 54 FPS
3D Mark 11 (Performance Score): 10644
3D Mark 11 (FireStrike Benchmark): 6814
3D Mark 11 (Skydiver Benchmark): 21812
3D Mark Vantage (Performance Score): 33716

Και πάλι, αξιοπρεπέστατα σκορ από τα οποία πιθανώς δεν θα απείχε ιδιαίτερα και ένα PC με σύγχρονο τετραπύρηνο - φθηνότερο - επεξεργαστή Core i5 και όχι Core i7 της Intel, το ένα τέταρτο της μνήμης λειτουργίας και μηχανικό σκληρό δίσκο αντί SSD.


Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της GTX 960 Gaming ME διενεργήσαμε δοκιμές και για το ρόλο της σε ικανά Media Center PC: κάρτες γραφικών με αυτό το chip είναι οι μόνες αυτή τη στιγμή στην αγορά που όχι μόνο υποστηρίζουν την προβολή σε ανάλυση 4Κ με σάρωση στα 60 Hz μέσω HDMI 2.0 και αναγνωρίζουν το σύστημα προστασίας HDCP 2.2, αλλά αποκωδικοποιούν οι ίδιες και video συμπιεσμένο με τον αλγόριθμο H.265 (HEVC). Συνδέσαμε το PC που περιγράψαμε νωρίτερα με μία Sony Bravia 79X9005 - η οποία είναι ανάλυσης 4Κ και φέρει θύρες HDMI 2.0 εξ ορισμού - προκειμένου να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές. Πράγματι, με τη βοήθεια του δημοφιλέστερου player που υποστηρίζει τις πιο πρόσφατες επεκτάσεις LAV, του MPC-HC (και ενεργοποιημένο το υποσύστημα DXVA για να αναλάβει η κάρτα γραφικών την αποκωδικοποίηση), λάβαμε ομαλότατη αναπαραγωγή του γνωστού Big Buck Bunny και άλλων test clips σε 4Κ και 60 καρέ με πανελάχιστη "συμμετοχή" του i7 4770 στην όλη διαδικασία. Παρά το γεγονός ότι το σχετικό υλικό υπερυψηλής ευκρίνειας δεν βρίσκεται στην αγορά... εν αφθονία ακόμη, αν κάποιος θέλει να συνθέσει σήμερα ένα Media Center PC εξασφαλισμένο για το μέλλον, η GTX 960 είναι συνετή επένδυση.

Συνολικά η GTX 960 Gaming ME της MSI ως προϊόν μάς άφησε άριστες εντυπώσεις. Είναι μία κάρτα γραφικών με πλήρη χαρακτηριστικά για πολλαπλούς ρόλους, ποιοτικής κατασκευής, αθόρυβη στη λειτουργία, με αποτελεσματικό σύστημα ψύξης και χρήσιμο συνοδευτικό λογισμικό. Οι μόνες μας επιφυλάξεις σχετικά με το συγκεκριμένο μοντέλο είναι δύο. Μία: η μεταλλική "πλάτη" και τα διαφορετικά χρώματα (και ένα καλό mousepad στη συσκευασία) δεν είμαστε βέβαιοι πως δικαιολογούν τη διαφορά των περίπου €40 που έχει στην αγορά η "συλλεκτική" αυτή έκδοση από την "απλή" GTX 960 Gaming 2G του ίδιου κατασκευαστή.


Δεύτερη: για τα δεδομένα του σήμερα τα 2 GB μνήμης του συγκεκριμένου μοντέλου είναι οριακά αρκετά, για τα δεδομένα του αύριο όμως - ειδικά αν λάβει κανείς στα υπ' όψιν και τις πάμπολλες τεμπέλικες "μεταφορές" PC games από τίτλους των PS4/Xbox One που μάς περιμένουν τα επόμενα χρόνια... - δεν είναι. Και αν φτάσει κανείς μέχρι τα €250 για κάρτα γραφικών που σκοπεύει να κρατήσει καιρό, ε, τα €300 που τού εξασφαλίζουν μία MSI GTX 960 Gaming 4G, με 4 GB μνήμης, δεν είναι πια μακριά. Υπάρχουν, βέβαια, πάντοτε και οι άνθρωποι στα μάτια των οποίων οι συλλεκτικές εκδόσεις πάντοτε αξιολογούνται διαφορετικά. Όσοι και όσες ανήκουν σε αυτούς το γνωρίζουν, οπότε... ο νοών νοείτω!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ