MSI GeForce GTX 960 Gaming ME

Κάρτα γραφικών επειτειακή, ικανή, για ρόλους πολλαπλούς

Οποιοσδήποτε φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα υποσυστήματα των σύγχρονων PC γνωρίζει πως οι τυπικές GTX 960 είναι στην ουσία οι κορυφαίες GTX 980... "κομμένες" ακριβώς στη μέση: με το μισό εύρος διαμεταγωγής δεδομένων, το μισό ποσό μνήμης, τους μισούς πυρήνες επεξεργασίας και, εν τέλει, περίπου τη μισή επεξεργαστική δύναμη (και ευτυχώς μικρότερο από το μισό κόστος). Με δεδομένο το γεγονός ότι η nVidia προωθούσε τις GTX 980 ως κάρτες με προσανατολισμό τις αναλύσεις 2.5Κ ή και 4Κ κατά περίπτωση, εύλογα περιμένει κανείς πως η GTX 960 προορίζεται για χρήση σε χαμηλότερες αναλύσεις. Το ερώτημα είναι: ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της, "μέσου επιπέδου" πια, ανάλυσης των 1080 γραμμών στα σύγχρονα PC games;

Το γενικό συμπέρασμα των δοκιμών μας είναι πως ναι, οριακά μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα σχεδόν τα games της τελευταίας τριετίας, ακόμη και τα πλέον απαιτητικά αν παραμείνουμε σε αυτήν την ανάλυση (1080p) και κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις στα εφέ βελτίωσης της ποιότητας των γραφικών. Το σύστημα των μετρήσεων που χρησιμοποιήσαμε - αν και αυτό πολύ σύντομα θα αλλάξει - απαρτίζεται από έναν Intel Core i7 4770 χρονισμένο στα 4 GHz και 32 GB μνήμης DDR3 της Kingston χρονισμένης στα 1600 MHz, τοποθετημένα σε μητρική Z87 Deluxe της Asus και τα Windows 8.1 Pro 64-bit εγκατεστημένα σε έναν δίσκο SSD HyperX 3Κ της Kingston. H έκδοση των drivers της nVidia ήταν η 350.12. Στις δοκιμές μας επικεντρωθήκαμε στην ανάλυση των 1920x1080 pixels, καθώς στο κοινό με οθόνες αυτής της ανάλυσης απευθύνεται η "μέση-προς-ανώτερη" πρόταση της MSI - διενεργήσαμε ωστόσο και μερικές αυτοματοποιημένες μετρήσεις στην ανάλυση των 2560x1440 pixels, ώστε να διαπιστώσουμε τα όρια του GTX 960 στην ομαλή απόδοση των καρέ σε ενδεικτικά PC games.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε 1080p - σε όλες τις περιπτώσεις με τις ρυθμίσεις ποιότητας των γραφικών σε υψηλό αλλά όχι κορυφαίο επίπεδο, με τα καρέ που αναγράφονται να είναι ο μέσος όρος και όχι το maximum - είναι τα παρακάτω:

Crysis 3: 29 FPS
Tomb Raider: 94 FPS
GRID 2: 92 FPS
BioShock Infinite: 96 FPS
The Elder Scrolls Skyrim (HD Textures): 106 FPS

Όπως εύκολα διακρίνει κανείς, ακόμη και χωρίς υπερχρονισμό η GTX 960 Gaming ΜE της MSI δεν έχει κανένα πρόβλημα να αποδώσει - σε συνεργασία με έναν καλό τετραπύρηνο κεντρικό επεξεργαστή - πολύ περισσότερα από τα 60 καρέ που σε γενικές γραμμές συνιστούν άνετη και ομαλή αναπαράσταση των γραφικών σε 3D games. To Crysis 3 είναι πάντα... ειδική περίπτωση, βέβαια, καθώς ακόμη και σημαντικά ισχυρότερες κάρτες δεν πλησιάζουν σε αυτό τα 60 καρέ αν δεν απενεργοποιηθεί το antialiasing και δεν "κρατηθούν πίσω" τα εφέ βελτίωσης της εικόνας, όμως ακόμη και με αυτόν τον συμβιβασμό ως δεδομένο στην περίπτωση της GTX 960, ο τίτλος της Crytek μπορεί να παιχθεί χωρίς πρόβλημα με κάτι παραπάνω από 30 καρέ. Καθόλου μα καθόλου άσχημα, σε γενικές γραμμές, για κάρτα θεωρητικά "μέσου επιπέδου".

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ