Μουσική και υπολογιστές, συνέδριο κοινό στην Αθήνα

Συναυλίες, παρουσιάσεις και live αφιερωμένα και στα δύο, για επτά ημέρες

Στους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital δεν είναι βέβαια ακριβώς... άγνωστο το γεγονός ότι πολλή από την σύγχρονη μουσική (σε οποιοδήποτε είδος κι αν ανήκει αυτή) δημιουργείται είτε απευθείας σε προσωπικούς υπολογιστές, είτε μέσα από επεξεργασία με αυτούς. Υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα πράγματα από τα... διαδικαστικά που μπορούν να ειπωθούν και να συζητηθούν αναφορικά με τη σχέση ανάμεσα στους Η/Υ και τη μουσική, γι' αυτό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η από κοινού διοργάνωση φέτος δύο συνεδρίων με αυτά τα δύο θέματα. Πρόκειται για το - επετειακό - 40ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικής με Υπολογιστές (ICMC) και το Ευρωπαϊκό 11ο Συνέδριο Πληροφορικής στη Μουσική και τον Ήχο (SMC), τα οποία φιλοξενούνται, για πρώτη φορά μαζί, από τις 14/9 έως και τις 20/9 στην Αθήνα.

Το κοινό συνέδριο ICMC|SMC|2014 διοργανώνεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Μουσικών Σπουδών και Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών), το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής (ΙΕΜΑ) και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τελεί δε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι "Η μουσική τεχνολογία συναντά την φιλοσοφία: από τον ψηφιακό ήχο στο εικονικό ήθος" και προσκαλεί επιστήμονες από το χώρο της τεχνολογίας ήχου και μουσικής πληροφορικής, συνθέτες, μουσικολόγους και φιλοσόφους σε διάλογο σχετικά με το σύγχρονο γίγνεσθαι της μουσικής δημιουργίας με υπολογιστές, καθώς και με τις νέες τάσεις και την εξέλιξη του επιστημονικού πεδίου της μουσικής πληροφορικής.

Ένα συνέδριο με θέμα τους Η/Υ και τη μουσική, ευτυχώς, δεν θα μπορούσε παρά να έχει τη μορφή φεστιβάλ ουσιαστικά - και μάλιστα ενός φεστιβάλ με πλουσιότατο πρόγραμμα. Αυτό έχει ως εξής:

- Από τις 9:00 μμ έως τις 4:00 μμ καθημερινά θα πραγματοποιούνται επιστημονικές συνεδρίες, παρουσιάσεις και workshops στο Odeon/Starcity (Συγγρού 111 δίπλα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών). Έχουν προγραμματιστεί συνολικά 45 συνεδρίες και 5 θεματικές συνεδρίες (περίπου 270 επιστημονικές ανακοινώσεις), 7 επιδείξεις καινοτομικού software και 10 επιστημονικά workshops.

- Από τις 4:00 μμ έως τις 10:00 μμ είναι προγραμματισμένες 4 συναυλίες της 1.5 ώρας η κάθε μία στις δύο αίθουσες της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Συγγρού 107), με πρωτοποριακά έργα γραμμένα με Η/Υ σε διάφορες μορφές: «ακουσματικά», ηλεκτρονικά, διαδραστικά με μουσικά όργανα, έργα για σύνολο, με βίντεο ή χορό.

- Από τις 10:30 μμ και για τρεις ώρες θα λαμβάνει χώρα η «νυχτερινή συναυλία» στο πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών (Σοφοκλέους 8), χώρος που ανοίγει τις πύλες του αποκλειστικά για το συνέδριο. Εκεί θα αποδοθούν έργα περισσότερο "πειραματικής" φύσης, συχνά με live χρήση προσωπικών υπολογιστών, που απευθύνονται όμως (και) σε ευρύτερο κοινό.
- Προγραμματισμένη είναι και μία συναυλία σε εξωτερικό χώρο, στο λόφο των Νυμφών του Εθνικού Αστεροσκοπείου (Πέμπτη 18/9, στις 20:00).

- Από τις 12:00 μμ έως τις 10:00 μμ καθημερινά θα λειτουργούν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών χώροι ακρόασης (listening rooms), όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακούσουν έργα μουσικής με υπολογιστές κατ' επιλογή.

- Καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργούν ηχητικές εγκαταστάσεις σε διάφορα μέρη της Αθήνας: στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Μουσείο του Παν/μίου Αθηνών, στο Ωδείο Αθηνών, στη Στοά Ατάλου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το παλαιό Χρηματιστήριο και αλλού. Πρόκειται για κατασκευές που παράγουν ήχο μέσω της διάδρασης με το κοινό ή το περιβάλλον.

- Στο Χρηματιστήριο θα λειτουργεί επίσης καθημερινά (16:00 μμ - 23:00 μμ) μικρή επαγγελματική έκθεση με αντικείμενο τη μουσική τεχνολογία.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του συνεδρίου ICMC|SMC|2014 η πρόσβαση στις ηχητικές εγκαταστάσεις προσφέρεται δωρεάν, η είσοδος στις συνεδρίες απαιτεί εγγραφή, ενώ το κόστος των συναυλιών είναι προσιτό: το ημερήσιο εισιτήριο για τις συναυλίες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κοστίζει €15 και το φοιτητικό €10, το εβδομαδιαίο 50€ και 35€ αντίστοιχα, ενώ η είσοδος στη νυχτερινή συναυλία κοστίζει €5. Στο επίσημο Web site του συνεδρίου βρίσκονται όλες οι πληροφορίες που θα ήθελε να γνωρίζει κανείς για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του, καθώς και οι σχετικές φόρμες για εγγραφή στις συνεδρίες και την αγορά εισιτηρίων. Η επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα προβλέπεται... άκρως μουσική για τους φίλους των Η/Υ (και τεχνολογική για τους λάτρεις της μουσικής φυσικά), οπότε... προετοιμαζόμαστε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ