Microsoft Wireless Display Adapter

Εικόνα από... μικρές οθόνες σε μεγάλες, σενάρια χρήσης πολλαπλά

Από την στιγμή που ο Wireless Display Adapter θα συνδεθεί σε ένα μέσο προβολής και μετά, το μέσο αυτό καθίσταται συμβατό με το πρωτόκολλο επικοινωνίας Miracast. Αυτό υποστηρίζεται από όλα τα σύγχρονα desktop και laptop που φέρουν κύκλωμα Wi-Fi π.χ. τριετίας ή νεότερο, καθώς και από πάρα πολλά smartphones ή tablets που βασίζονται σε Android 4.2 ή νεότερο. Δεν υποστηρίζονται, δυστυχώς, οι φορητές συσκευές της Apple, όπως τα iPhone και iPad - ως γνωστόν ο κολοσσός του Cupertino προωθεί το δικό του τέτοιο πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας, το AirPlay - καθώς και οι υπολογιστές Mac για τον ίδιο λόγο. Στην περίπτωση των PC, δε, αυτά θα πρέπει να βασίζονται σε Windows 8.1 ή 10 (δεν υποστηρίζονται τα Windows 7), για το περιβάλλον των οποίων η Microsoft έχει δημιουργήσει ειδικό app ελέγχου και ρυθμίσεων.

Στην χρήση του ο Wireless Display Adapter προσφέρει ακριβώς αυτά που υπόσχεται... αρκεί να έχει κανείς στα υπ' όψιν κάποιους περιορισμούς.Η ανώτερη ανάλυση που υποστηρίζει το περιφερειακό είναι αυτή των 1080 γραμμών, ακόμη και αν το μέσο προβολής προσφέρει ανώτερη, ακόμη κι αν η συσκευή που συνδέεται σε αυτό έχει το ίδιο οθόνη υψηλότερης ανάλυσης. Η ροή της εικόνας και του ήχου από την πηγή στο μέσο προβολής γίνεται σε γενικές γραμμές ομαλά (χωρίς "σπασίματα" η πρώτη και "τσικ" ο δεύτερος), αν και όχι με ρυθμό π.χ. της τάξης των 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Αυτός κυμαίνεται ανάμεσα στα 25 και τα 35 καρέ, πράγμα που σημαίνει πως (α) είναι υπεραρκετός για παρουσιάσεις, προβολή φωτογραφιών, θέαση ταινιών και σειρών, Web browsing κλπ. αλλά και πως (β) δεν είναι αρκετός για άνετη ενασχόληση με τα πιο πολλά games και δη αυτά όπου τα γοργά αντανακλαστικά έχουν σημασία.

Τους χρήστες συσκευών που βασίζονται σε Windows ίσως ενδιαφέρει επίσης το γεγονός ότι ο Wireless Display Adapter ουσιαστικά καθιστά το μέσο προβολής όπου συνδέεται κανονικό, κανονικότατο περιβάλλον "desktop" με το λειτουργικό αυτό: η οθόνη της τηλεόρασης μπορεί λοιπόν είτε να προβάλλει ό,τι και η οθόνη της συσκευής, είτε να επεκτείνει το desktop της συσκευής-πηγής στην μεγάλη οθόνη (extended desktop). Υπάρχουν σενάρια χρήσης που αξιοποιούν και αυτήν την δυνατότητα. Αν συνυπολογίσει κανείς το σχετικά χαμηλό κόστος του - η επίσημη τιμή πώλησής του ανέρχεται στα €69.99 αλλά σε ηλεκτρονικά καταστήματα μπορεί να βρεθεί και με λιγότερα από €60 - δεν θα... απορήσει ακριβώς με την επιλογή μας να το προτείνουμε ως ενδεδειγμένη λύση σύνδεσης τόσων πολλών διαφορετικών συσκευών σε τηλεοράσεις ή προβολείς. Γιατί... κακά τα ψέματα: ακόμη κι αν δεν έχει σκοπό να αξιοποιήσει κανείς τον Wireless Display Adapter επαγγελματικά, οι περιπτώσεις στις οποίες θα ήθελε να αξιοποιήσει κανείς την μεγαλύτερη δυνατή οθόνη που έχει στην διάθεσή του αποδεικνύεται πως δεν είναι καθόλου, μα καθόλου λίγες τελικά!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ