Microsoft: Δικτυακά Windows έρχονται το 2021

Ο αμερικανικός κολοσσός ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα εξέλιξης στα λειτουργικά συστήματα

Με την εταιρεία που προσφέρει το μακράν δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για Η/Υ στον κόσμο, τα Windows, να έχει αλλάξει προ πολλού προσανατολισμό και να δίνει απόλυτη έμφαση πια στις Δικτυακές υπηρεσίες, ίσως... έπρεπε να το περιμένουμε. Που το περιμέναμε, δηλαδή, απλώς... σε μελλοντικό, θεωρητικό επίπεδο και σίγουρα όχι τόσο σύντομα: ο λόγος για μία έκδοση των Windows η οποία δεν θα αξιοποιείται εγκατεστημένη στον εκάστοτε προσωπικό υπολογιστή, αλλά θα "λειτουργεί μέσω Internet" (υποδομή cloud) σε μορφή υπηρεσίας. Υπηρεσίας, ωστόσο, που θα ξεκινήσει την εμπορική της πορεία μέσα στο 2021, ίσως και μέσα στην ερχόμενη άνοιξη!

Πράγματι, δημοσιογραφικές πηγές προσκείμενες στην Microsoft και με καλή γνώση των σχεδίων της αναφέρουν πως το "Project Cloud PC", όπως ο αμερικανικός κολοσσός το ονομάζει εσωτερικά, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του προβλέπει δοκιμαστική λειτουργία έως και τον Μάιο του ερχόμενου έτους. Θα πρόκειται, ουσιαστικά, για μία έκδοση των Windows "εικονική" (virtualized) η οποία θα έρχεται Δικτυακά στο PC του χρήστη μέσα από την υποδομή Azure της Microsoft και θα λειτουργεί ως υποκατάστατο πλήρους λειτουργικού συστήματος (Desktop as a Service). Πρόκειται για το όραμα των "thin clients" της Sun Microsystems στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τρόπον τινά, με την διαφορά πως τότε ήταν προφανώς υπερβολικά νωρίς για αποτελεσματική υλοποίηση του οράματος αυτού, με τις ταχύτητες του Internet εξαιρετικά περιοριστικές για κάτι τέτοιο. Το 2021 οι συνθήκες είναι απείρως περισσότερο ευνοϊκές.

Αυτή η Δικτυακή υπηρεσία του "Cloud PC" αρχικά θα απευθυνθεί βεβαίως στους εταιρικούς πελάτες της Microsoft και σε συνδυασμό με το επίσης Δικτυακό Office 365. Μία εταιρεία θα έχει, με αυτόν τον τρόπο, την επιλογή να χρησιμοποιούν υπάλληλοί της είτε π.χ. πάρα πολύ φθηνά, βασικού επιπέδου PC χωρίς εγκατεστημένα Windows 10 ένα εικονικό περιβάλλον desktop με το Office ενσωματωμένο εκεί, είτε τυπικά PC που φέρουν μεν Windows 10, αλλά θα συνδέονται με τους servers της υποδομής Azure και θα "τρέχουν" μία εικονική, απολύτως "σφραγισμένη" από πλευράς ασφάλειας εκδοχή Windows 10 και πάλι με το πλήρες Office παρόν εκεί. Ο τελικός στόχος είναι η υπηρεσία αυτή, όταν ωριμάσει αρκετά υποθέτουμε, να προσφερθεί σε συνδυαστική τιμή "εικονικών Windows" και "εικονικού Office" μαζί με κόστος συμφέρον για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων.

Στο αρχικό στάδιο λειτουργίας της υπηρεσίας, με άλλα λόγια, δεν θα είναι μεγάλος ο αριθμός των καταναλωτών που θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν - αν και, προφανώς, αν αποδειχθεί γρήγορα επιτυχής στο εταιρικό περιβάλλον αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα. Απομένει να δούμε πόσο καιρό θα χρειαστεί η Microsoft, λοιπόν, ώστε να καταστήσει το όραμα του Cloud PC πλήρως λειτουργικό και γνήσια ενδιαφέρον. Με αυτήν την έκδοση των Windows και τα Windows 10X να αναπτύσσονται παράλληλα με τα Windows 10, πάντως, είναι προφανές πως η Microsoft θα αφιερώσει πλέον ακόμη λιγότερο χρόνο και χρήμα στα τελευταία. Σε μία περίοδο, μάλιστα, που θα έπρεπε να επικεντρωθεί στα Windows 10 ώστε αν μη τί άλλο να σταματήσουν να δημιουργούν προβλήματα και να ταλαιπωρούν το τεράστιο πια κοινό τους. Αλλά - όπως αναφέραμε στην αρχή - άλλος προσανατολισμός, άλλες και οι προτεραιότητες πια για τους Αμερικανούς. Με ό,τι αυτό σημαίνει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ