Microsoft Arc Touch

Και τ' αγγίζεις, και... λυγίζει!

Αίσθηση προκαλεί, πάντως, η απουσία πλαϊνών πλήκτρων - που έχουν πρακτικά αναχθεί σε standard σε όλα τα σύγχρονα mouse ενός κόστους και άνω - η οποία στερεί την εκτέλεση π.χ. των ενεργειών Back και Forward κατά τη χρήση Web browser ή άλλων προγραμμάτων. Μέσω βέβαια του συνοδευτικού λογισμικού Intellipoint ο χρήστης μπορεί να ορίσει διαφορετικές λειτουργίες στο κεντρικό σημείο της επιφάνειας αφής, όμως η ευχρηστία αυτής της επιλογής δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων η ίδια. Μέσω του Intellipoint, πάντως, είναι εφικτές διάφορες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται σε εφαρμογές ο τροχός κύλισης, ώστε ο χρήστης να προσαρμόσει τη λειτουργία του Arc Touch στις προτιμήσεις του.

Οι επιδόσεις του αισθητήρα και του δέκτη USB στα οποία στηρίζεται το νέο Arc - ανάλυση και ρυθμός σάρωσης - δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από τη Microsoft, το Αθηνόραμα Digital όμως από την πρακτική του επαφή με το περιφερειακό (και την αίσθηση στη χρήση που αντιπαραβάλλει με αυτήν άλλων mouse που έχει δοκιμάσει τους τελευταίους μήνες), εικάζει πως τα 1200 dpi και οι 500 αναφορές σάρωσης ανά δευτερόλεπτο αντιστοίχως δεν θα πρέπει να είναι μακριά από τα ισχύοντα. Η τεχνολογία BlueTrack της Microsoft, άλλωστε, καθιστά εφικτή και στο Touch τη λειτουργία πάνω σε πολλές διαφορετικές επιφάνειες χωρίς πρόβλημα - κάτι πάντα χρήσιμο σε mouse που προορίζεται για χρήση "εκεί έξω", όπου ο κάτοχός του δεν ξέρει τί είδους πρόχειρο... "γραφείο" θα έχει στη διάθεσή του.

Σχεδιαστικά η Microsoft κινήθηκε στο πλαίσιο που είχε θέσει ο προκάτοχος του Touch - με μία βασική διαφορά στο πίσω τμήμα, όπου ακουμπά το χέρι του χρήστη. Σε αντίθεση με το πρώτο Arc, στο νέο η επιφάνεια του τμήματος αυτού είναι... ελαστική (!): μπορεί να μετατραπεί εύκολα από ευθεία σε κυρτή και αντίστροφα, ώστε το mouse να έχει άλλο σχήμα κατά τη χρήση και άλλο κατά τη μεταφορά. Όταν μάλιστα το Touch βρίσκεται στη δεύτερη κατάσταση, από μόνο του απενεργοποιείται ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια. Οι δύο μπαταρίες τύπου ΑΑΑ που αξιοποιεί προσφέρουν θεωρητική αυτονομία για 6 μήνες, ενώ η επικοινωνία του νέου Arc με Η/Υ γίνεται μέσα από τον ειδικό λιλιπούτειο δέκτη USB που το συνοδεύει.

Παρά το γεγονός ότι το Arc Touch προορίζεται για χρήση από ανθρώπους που ταξιδεύουν συχνά - και δεν προβλέπεται, εν κινήσει, να χρησιμοποιήσουν το laptop τους για περισσότερες από λίγες ώρες - το μέγεθος και ο σχεδιασμός του είναι τόσο βολικά, ώστε να κρίνεται κατάλληλο και για πολύωρη χρήση. Πρόκειται για ένα ολοφάνερα μελετημένο προϊόν, υψηλής ποιότητας κατασκευής, που υλοποιεί μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες και το κάνει σωστά. Εξαιρώντας, λοιπόν, την απουσία των πλήκτρων στο πλαϊνό τμήμα του, το Arc Touch δε θα μπορούσε παρά ν' αποτελεί εξαιρετική πρόταση αγοράς για τους χρήστες laptop που αναζητούν ένα mouse εξίσου εντυπωσιακό και λειτουργικό. Δεν είναι και λίγοι αυτοί, άλλωστε!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ