Microsoft - Sinofsky: διαζύγιo

Αποχωρεί ξαφνικά ο επικεφαλής ανάπτυξης των Windows 8 και Surface

Γεμάτο... εκπλήξεις από το πουθενά ήταν το τελευταίο δεκαήμερο στο χώρο της τεχνολογίας: η Disney εξαγόρασε τη Lucasfilm, η Apple ήλθε σε εξωδικαστική συμφωνία με την HTC και, δεκαπέντε μόλις ημέρες μετά από το εμπορικό ξεκίνημα των Windows 8 και του Microsoft Surface, ο επικεφαλής ανάπτυξής τους Steven Sinofsky αποχωρεί από την υψηλόβαθμη θέση του στην αμερικανική εταιρεία - και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Η αποχώρηση ενός από τα κορυφαία στελέχη της Microsoft τα τελευταία χρόνια επισήμως γίνεται κοινή συναινέσει, όμως ο χρόνος στον οποίο συνέβη και η άμεση αντικατάστασή του χωρίς καμία περίοδο μετάβασης, δημιουργεί κάποια ερωτηματικά.

Ο Steven Sinofsky έχει συχνά χαρακτηριστεί η αντίστοιχη... έκδοση Microsoft συγκεκριμένων στελεχών της Apple: ηγετικός, δυναμικός, αποτελεσματικός αλλά και αδίστακτος, εριστικός, ακραία κι απροκάλυπτα ανταγωνιστικός με άλλα κορυφαία πρόσωπα στην ιεραρχία της Microsoft, σε βαθμό που να μην διστάζει να συγκρούεται ανοιχτά μαζί τους και να δημιουργεί εσωτερικά προβλήματα και αντιπάθειες προκειμένου να αναδείξει τη δουλειά τη δική του και του τμήματός του. H αλήθεια είναι πως η αμερικανική εταιρεία του οφείλει μία σειρά από σημαντικά πράγματα, γνωστότερο των οποίων είναι η κυριολεκτική "διάσωση" των Windows Vista από την καταστροφή μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες, καθώς και η άκρως επιτυχημένη, ποιοτικά και μέσα στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα του Sinofsky, διάθεση των Windows 7, τα οποία επανέφεραν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της Microsoft μετά από την αρνητική επίδραση των Vista. Οι "μετοχές" του Sinofsky μέχρι και τις αρχές της χρονιάς είχαν "ανέβει" σε τέτοιο βαθμό, που είχαν ξεκινήσει ανοιχτές συζητήσεις για την ανάληψη ακόμη και των ηνίων της εταιρείας μετά από τη θητεία του Steve Balmer (και με δεδομένο ότι ο φημισμένος Ray Ozzie δεν εξοικειώθηκε τελικά με το κλίμα και την εταιρική κουλτούρα της Microsoft).

Το πρόβλημα, όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι πως στην πολύ σημαντική θέση του συγκεκριμένου αντιπροέδρου - ο οποίος επιβλέπει το τμήμα των Windows και των Δικτυακών υπηρεσιών τους, καθώς και το τμήμα hardware που δημιούργησε το Microsoft Surface - η αμερικανική εταιρεία χρειάζεται έναν λιγότερο αλαζονικό και περισσότερο συνεργάσιμο ηγέτη από τον Sinofsky. Λαμβάνοντας στα υπόψιν ότι το γενικότερο στρατηγικό πλάνο της Microsoft - αυτό της επικράτησης στις συσκευές για το γραφείο, το σαλόνι και "εκεί έξω" μέσα από την ενοποίηση των Windows, των Windows Phone, του Xbox Live και άλλων υπηρεσιών - στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη συνεργασία ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα και δραστηριότητες της εταιρείας, ο Sinofsky κρίθηκε πως μελλοντικά θα δημιουργούσε προβλήματα. Όσο αποτελεσματικό κι αν αποδείχθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος ως ηγέτης των Windows, με άλλα λόγια, η Microsoft χρειάζεται έναν ηγέτη με ευρύτερη οπτική γωνία. Και, με δεδομένες τις αντιπάθειες που είχε δημιουργήσει με την συμπεριφορά του την τελευταία πενταετία ο Sinofsky, πολλοί αναλυτές θεωρούν πως ίσως ήταν θέμα χρόνου το... "διαζύγιο".

Την θέση του Sinofsky με τις ακριβείς ίδιες αρμοδιότητες και ευθύνες αναλαμβάνει άμεσα η Julie Larson-Green, με μεγάλη εμπειρία ήδη στο τμήμα των Windows (και παλαιότερα του Internet Explorer και του Office), ενώ η Tami Reller, στενή συνεργάτιδα του Sinofsky, διατηρεί το ρόλο της οικονομικής διευθύντριας και διευθύντριας marketing. Και οι δύο αναφέρονται απευθείας στον πρόεδρο της Microsoft Steve Balmer, όπως έκανε και ο Sinοfsky στο παρελθόν. Στις επίσημες ανακοινώσεις τους τόσο η αμερικανική εταιρεία όσο και ο άλλοτε επικεφαλής του σημαντικότερου τμήματός της αφήνουν να εννοηθεί πως η απόφαση διακοπής της συνεργασίας τους ήταν κοινή, όμως πηγές μέσα από το Redmond έχουν διαρρεύσει σε διάφορα μέσα ενημέρωσης πως κάτι τέτοιο δεν είναι ακριβώς αληθινό - υποννοούν, δε, πως η απόφαση είχε παρθεί καιρό τώρα. Σε κάθε περίπτωση, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς (και αν) αυτή η "αλλαγή φρουράς" θα επηρεάσει την πορεία των Windows συνολικά: τα Windows 8 έχουν λίγο ως πολύ ήδη χαράξει μία τροχιά που θ' ακολουθήσουν, τα προϊόντα hardware όμως, καθώς και η επόμενη έκδοση των Windows, όχι απαραίτητα. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ