macOS Mojave: διαθέσιμο στο κοινό

Η νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple για τους Η/Υ της όπως πάντοτε δωρεάν

Πιστή και σε αυτήν της την υπόσχεση - και το καθιερωμένο πια... ραντεβού του Σεπτέμβρη - η Apple διέθεσε πριν από λίγες ώρες μέσω Internet την αναβάθμιση σε macOS Mojave (υπ' αριθμόν 10.14) όλων των μοντέλων υπολογιστών που υποστηρίζουν την νέα αυτή έκδοση του λειτουργικού της συστήματος. Αυτοί οι Η/Υ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων περιλαμβάνουν ακόμη και μοντέλα του 2012 (απ' όσο μπορούμε να διακρίνουμε ελάχιστα μόνο από την περσινή έκδοση 10.13 "συνταξιοδοτούνται") και οι αλλαγές ή προσθήκες, όπως μάς έχει συνηθίσει ο αμερικανικός κολοσσός πια την τελευταία τριετία το λιγότερο, είναι αρκετές μεν αριθμητικά αλλά πολύ λιγότερες σε επίπεδο ουσίας.

Ανάμεσα σε αυτές τις αλλαγές και προσθήκες περιλαμβάνεται η πλήρης πια απεικόνιση του λειτουργικού συστήματος με "κλειστούς" χρωματικούς τόνους (Dark Mode), η τακτοποίηση αρχείων του desktop ανά είδος (Stacks), η επέκταση των δυνατοτήτων της εφαρμογής διαχείρισης αρχείων (Finder), η προεγκατάσταση τεσσάρων νέων apps - των News, Stocks, Home και Voice Memos - καθώς και η ενδυνάμωση των μέτρων προστασίας της ιδιωτικότητας του χρήστη και της ασφάλειας των δεδομένων του. Έχει βελτιωθεί επίσης η συνεργασία του macOS με τα iPhone/iPad, συμπεριληφθεί νέο εργαλείο σύλληψης στιγμιοτύπων (screenshots), ενώ και η Siri είναι χρησιμότερη στην νέα αυτή έκδοση Mojave.

Η σημαντικότερη, πάντως, αλλαγή του macOS για το μέλλον του βρίσκεται "κάτω από την επιφάνεια" και δεν είναι άλλη από την υποδομή που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν apps για iPhone/iPad και να τα "περνούν" στους Mac ή να αναπτύσσουν apps εξ αρχής στοχευμένα και στα τρία είδη συσκευών. Με αυτό το πρώτο βήμα η Apple κινείται προς την κατεύθυνση που στόχευε για χρόνια, δηλαδή την κατασκευή σε κάποιο μελλοντικό χρονικό σημείο προσωπικών υπολογιστών στηριγμένων σε επεξεργαστές είτε απολύτως συμβατούς είτε ίδιους με αυτούς των iPhone/iPad, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό, ενιαίο περιβάλλον εφαρμογών και υπηρεσιών με συνέργειες "άλλου επιπέδου" πλέον.

Θα χρειαστεί πειραματισμός και προσπάθεια, φυσικά, εκ μέρους της Apple ώστε τα apps αυτά να είναι 100% λειτουργικά στο πλαίσιο περιβάλλοντος desktop και όχι απλώς "μεγεθυμένες" εκδόσεις των apps στις φορητές της συσκευές (γιατί τα πρώτα τέτοια στο macOS Mojave περίπου αυτήν την εντύπωση δημιουργούν). Θα έχει ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τα επόμενα βήματα του αμερικανικού κολοσσού μετά από αυτό το πρώτο, καθώς η επεξεργαστική δύναμη των νεότερων iPhone/iPad δεν απέχει πια πολύ από την απαραίτητη για διεκπεραίωση πολλών εργασιών που σήμερα γίνονται σε H/Y Mac. Όπως πάντα... υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ