Logitech για δουλειά, Logitech για games

Νέα πληκτρολόγια και mouse από τους Ελβετούς, πρακτικές εντυπώσεις από την χρήση τους

Υπάρχουν ορισμένες κατασκευάστριες... "σταθερές αξίες" στην αγορά των περιφερειακών και αξεσουάρ για PC στις οποίες μπορεί, αν μη τί άλλο, να υπολογίζει κανείς πως θα προσφέρουν νέα, βελτιωμένα προϊόντα αυτών των κατηγοριών σε τακτική βάση - και η Logitech είναι ο... ορισμός αυτού του είδους της κατασκευάστριας, εξελίσσοντας συνεχώς τις προτάσεις της ώστε ν' ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες ενός κοινού που αλλάζει συνήθειες και προτιμήσεις πολύ συχνότερα πια απ' ό,τι άλλοτε. Στο πλαίσιο αυτό οι Ελβετοί από την αρχή του χρόνου έχουν ανακοινώσει καινούργια πληκτρολόγια και mouse για δημιουργική δουλειά, νέα μηχανικά πληκτρολόγια αλλά και ακουστικά για gaming. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ορισμένα από αυτά και οι εντυπώσεις μας - όσο θετικές τις περιμέναμε ή θετικότερες! - ακολουθούν.

Το προϊόν της Logitech που διαλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε πρώτο από... δημοσιογραφική περιέργεια μεγαλύτερη, ήταν το MX Keys Mini. Nαι, είναι απίθανα κομψό και... "γουστόζικο" από πλευράς σχεδιασμού, είναι ολοφάνερα προσεγμένης ποιότητας κατασκευής, μα όντως... "μπορεί να κάνει δουλειά" κάποιος σε καθημερινό επαγγελματικό πλαίσιο, με τόσο μικρό ασύρματο πληκτρολόγιο; Όπως αποδεικνύεται όχι απλά μπορεί, μα μπορεί με απρόσμενη άνεση κι ευελιξία: και σε πολύ καλή απόσταση βρίσκονται μεταξύ τους τα πλήκτρα, και "βάθος" στην πίεση έχουν αρκετό, και άριστη αίσθηση επαφής συνολικά. Είναι από τα καλύτερα μη-μηχανικά πληκτρολόγια που έχουμε συναντήσει είτε σε αυτόνομη μορφή είτε π.χ. σε laptop και - με δεδομένο το πόσο έχουν εξελιχθεί αμφότερα - το γεγονός "μιλά από μόνο του".

Παρά το μικρό του μέγεθος, το MX Keys Mini δεν στερείται κανένα πλήκτρο σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα πλήρους μεγέθους - πλην των αριθμητικών στα δεξιά προφανώς - ενώ παρόντα είναι τόσο τα απαραίτητα για λειτουργία σε Windows/macOS, όσο και όλα τα "συμπληρωματικά" σε διάφορους ρόλους με την βοήθεια του πλήκτρου Function. Όντας διασύνδεσης Bluetooth το MX Keys Mini συνεργάστηκε άψογα και με iPad (γνώμη μας πως είναι καλύτερο γι' αυτό π.χ. από το Apple Magic Keyboard) και με smartphones, μπορεί δε να είναι συνδεδεμένο ταυτόχρονα με έως και τρεις διαφορετικές συσκευές. Πολύ καλός και ο υποφωτισμός των πλήκτρων, ο οποίος είναι διακριτικός αλλά αποτελεσματικός. Το πλήρες συνοδευτικό λογισμικό ελέγχου κι επιλογών του MX Keys Mini συμπληρώνει την εξαιρετική εικόνα του συνολικά. Με κόστος κοντά στα €100 φθηνό δεν μπορεί να το πει κανείς, όμως αξίζει κάθε σεντ ως πρόταση αφενός ποιοτική, αφετέρου πρακτικά μοναδική στο είδος της. Από τα "μικρά", μακράν το καλύτερο!

Στο ίδιο πλαίσιο επαγγελματικής χρήσης εντάσσεται και το νέο Signature M650, το ασύρματο mouse της Logitech που φιλοδοξεί να ταιριάξει... κυριολεκτικά στους πάντες: όχι μόνο προσφέρεται σε τρία διαφορετικά χρώματα, αλλά και σε δύο διαφορετικά μεγέθη (για μεγάλα και μικρά χέρια), ενώ ο σχεδιασμός του είναι εξ αρχής τέτοιος ώστε έκδοσή του να χρησιμοποιείται άνετα από αριστερόχειρες (που στα εξελιγμένα προϊόντα του είδους αδικούνται από την αγορά είναι η αλήθεια). Η ποιότητα κατασκευής του είναι αυτή που περιμένει κανείς από premium πρόταση των Ελβετών, η αυτονομία του δε με μία απλή μπαταρία ΑΑ όπως αυτή της συσκευασίας του είναι σχεδόν... ασύλληπτη (η Logitech αναφέρει 24 μήνες λειτουργίας και τις 20 ημέρες που το χρησιμοποιήσαμε non-stop όντως δεν χρειάστηκε φόρτιση ποτέ).

Ο σχεδιασμός του Signature M650 είναι απόλυτα εργονομικός - η Logitech έχει πια τεράστια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα για οποιουδήποτε μεγέθους mouse - και η αίσθησή του κατά την χρήση εξαιρετικά άνετη, με μικρό και σωστά κατανεμημένο βάρος, σωστή επαφή με την εκάστοτε επιφάνεια και όλα τα πλήκτρα που φέρει ακριβώς εκεί που πρέπει να βρίσκονται. Μιλώντας γι' αυτά, είναι όλα επαναπρογραμματιζόμενα μέσα από το συνοδευτικό λογισμικό της Logitech, ενώ ρυθμίσιμη σε πολλές παραμέτρους είναι και η ροδέλα κύλισης που παραμένει από τα πλέον χρήσιμα χαρακτηριστικά αυτών των mouse για δουλειά. Στα θετικά του συγκεκριμένου μοντέλου και ο συνοδευτικός λιλιπούτειος δέκτης USB, καθώς ναι μεν το Signature M650 είναι διασύνδεσης Bluetooth εξ ορισμού, αλλά είναι πιθανό να κληθεί να συνεργαστεί και με Η/Υ desktop που δεν την προσφέρουν απαραίτητα. Η προτεινόμενη λιανική τιμή του των €46.90 είναι ακριβοδίκαιη για αυτού του επιπέδου προϊόν, ποιότητας και λειτουργικότητας άριστης.

Για το τέλος αφήσαμε το νέο μηχανικό πληκτρολόγιο της Logitech για gaming, το G413 SE, επειδή βάσει κόστους... νομίζαμε πως ξέραμε τί μπορούμε να περιμένουμε. Κάναμε λάθος: ναι, τελικά γίνεται να αποκτήσει κανείς τέτοιου είδους προϊόν αξιόλογο χωρίς να καταβάλλει €100, €150 ή περισσότερα χρήματα όπως συνήθως. Το G413 προσφέρει τα πιο πολλά χαρακτηριστικά στοιχεία εκείνων των προϊόντων - υψηλής ποιότητας και αντοχής κατασκευή, μηχανικούς διακόπτες για τα πλήκτρα, αποτελεσματικό και ρυθμίσιμο υποφωτισμό - προς μόλις €81.99, αν και ευρέως στο εμπόριο κυκλοφορεί προς €69.99, τιμή άκρως ελκυστική για τους PC gamers.

Το G413 SE προσφέρεται σε εκδοχή με ή χωρίς τα αριθμητικά πλήκτρα στα δεξιά (tenkeyless), με την δεύτερη φυσικά να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο (και να κοστίζει λιγότερα χρήματα). Δοκιμάσαμε την πρώτη και η αίσθηση των πλήκτρων ναι μεν δεν είναι κορυφαία - οι διακόπτες δεν είναι ούτε οι πασίγνωστοι Romer G της Logitech ούτε κάποιοι της Cherry - αλλά είναι σαφώς προσανατολισμού gaming με περισσότερη "αντίσταση" και καλύτερα "αντανακλαστικά" από τα τυπικά των απλών πληκτρολογίων. Τα ίδια τα πλήκτρα πάντως είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, ο υποφωτισμός των γραμμάτων είναι έξοχος και η λειτουργία του όλου συστήματος κατά την πληκτρολόγηση αθόρυβη. Έχουν βεβαίως γίνει συμβιβασμοί συγκριτικά με το αρχικό G413 ώστε το SE να καταστεί περισσότερο προσιτό - δεν υπάρχει π.χ. θύρα USB, δυνατότητα εκτενούς ρύθμισης του υποφωτισμού κλπ. - όμως για εκείνους στους οποίους κυρίως απευθύνεται το συγκεκριμένο μοντέλο, αυτούς που αναζητούν κατά βάση το πρώτο τους μηχανικό πληκτρολόγιο για gaming σε κόστος λογικό, είναι σαφώς ενδιαφέρουσα πρόταση.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ