Και από το πουθενά... GeForce GTX 980

H nVidia παρουσιάζει την ίσως συνολικά καλύτερη κάρτα γραφικών της... ever

Αυτή τη φορά οφείλουμε να το... αναγνωρίσουμε στην nVidia: κατόρθωσε να κρατήσει τις διαρροές πληροφοριών στο Web για την νέα της κάρτα γραφικών, την GeForce GTX 980, σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Μόλις χθες βράδυ δημοσιεύθηκαν τα πρώτα άρθρα φημολογίας για την συγκεκριμένη GeForce και σήμερα το πρωί "ενεργοποιήθηκαν" (όντας δεσμευμένα με σχετικά συμφωνητικά) τα πρώτα reviews της από τα μεγάλα Web sites δοκιμών του εξωτερικού. Και τα νέα είναι πολύ καλά: μετά από πολύ καιρό κυκλοφορίας καρτών γραφικών από το "πράσινο στρατόπεδο" με είτε πολύ υψηλών επιδόσεων αλλά ενεργοβόρων και πανάκριβων, είτε προσιτών με επιδόσεις που δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες των αφοσιωμένων PC gamers, βρέθηκε επιτέλους η ισορροπία. Φέρνοντας μαζί της, μάλιστα, πληθώρα νέων χαρακτηριστικών.

Η GeForce GTX 980 (και η "μικρότερη αδελφή της" GTX 970) βασίζεται στη νέα αρχιτεκτονική "Maxwell" της nVidia, η οποία έχει ως κύριο στόχο να προσφέρει όχι μόνο υψηλότερες επιδόσεις στα οικιακά PC, μα κυρίως να είναι περισσότερο αποδοτική στην ίδια ή χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος, να είναι όσο το δυνατόν αθόρυβη και να αξιοποιεί "εξυπνότερα" την ισχύ των μονάδων και υπομονάδων επεξεργασίας (cores και shaders) που την απαρτίζουν. Όλα αυτά η GTX 980 τα πετυχαίνει παρά το γεγονός ότι "στα χαρτιά" θα έπρεπε να έχει λιγότερη ισχύ από την GTX 780 Ti, την μέχρι σήμερα ταχύτερη "καταναλωτική" GeForce. Και τα πετυχαίνει έχοντας ονομαστική κατανάλωση στα 165 Watt μόλις - καθιστώντας δηλαδή εφικτό να χρησιμοποιηθούν δύο GTX 980 σε διάταξη SLI, με τροφοδοτικό κάτω των... 650 Watt, για πρώτη φορά σε top κάρτες γραφικών.

Σε πάρα πολλές από τις μετρήσεις που έγιναν από τα σχετικά Web sites, η GTX 980 είναι κατά 10%-20% ταχύτερη της GTX 780 Ti: χρειάζονται είτε δύο τέτοιες είτε μία... τερατώδης GTX Titan Z για να την ξεπεράσουν στις επιδόσεις πολλών PC games, ακόμη και όταν αυτά απεικονίζονται σε υπερυψηλή ευκρίνεια (εικόνα 4Κ). Μικρή... λεπτομέρεια: δύο GTX 780 Ti κοστίζουν €1600 και μία GTX Titan Z κοστίζει €3000, ενώ η GTX 980 αναμένεται να κοστίζει €550-€600. Είναι, άλλωστε, ταχύτερη από τις δύο "απλές" Titan, την πρώτη και την Black, παρά το γεγονός ότι και οι δύο όταν κυκλοφόρησαν πωλούνταν προς €1100 έκαστη. Στις πάρα πολύ καλές αυτές επιδόσεις βοηθά όχι μόνο η εξυπνότερα σχεδιασμένη αρχιτεκτονική, αλλά και τα 4 GB μνήμης που φέρει η κάρτα, καθώς και ο ικανοποιητικά υψηλός χρονισμός των πυρήνων και των shaders που αξιοποιεί.

Η nVidia τους τελευταίους 12-18 μήνες έχει δώσει έμφαση όχι μόνο στον εξελικτικό σχεδιασμό των καρτών γραφικών της, αλλά και στο software το οποίο εκμεταλλεύεται τα νέα τους χαρακτηριστικά. Έτσι η GTX 980 προσφέρει μία νέα μέθοδο εξομάλυνσης των γραφικών (Multiframed Sampled Antialiasing), τη δυνατότητα λήψης εικόνας 3840x2160 pixel και "προσαρμογής" της σε αναλύσεις 2560x1440 pixel ή 1920x1080 pixel (με τις ανάλογες βελτιώσεις στην απεικόνιση), καθώς και εξειδικευμένη υποστήριξη στα games εικονικής πραγματικότητας μέσω περιφερειακών όπως το Oculus Rift. H nVidia άλλωστε έχει φροντίσει ώστε όλα τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά της Direct3D 11.3 και της επερχόμενης DirectX 12 - την οποία θα δούμε μάλλον στα Windows 9 - να υποστηρίζονται από την GTX 980 εγγενώς.

Το... "κερασάκι στην τούρτα" ενδιαφέρει περισσότερο τους κατόχους Media Center PC: η νέα αυτή GeForce είναι η πρώτη κάρτα γραφικών της αγοράς που φέρει "πλήρη" θύρα HDMI 2.0, ικανή δηλαδή να απεικονίσει ανάλυση 4Κ με σάρωση στα 60 Hz χωρίς απώλεια χρώματος - κάτι πρότινος εφικτό μόνο με τις θύρες DisplayPort 1.2a (η GTX 980 φέρει επίσης τρεις τέτοιες και μία DVI). Έτσι το οποιοδήποτε PC συνδεθεί με τηλεόραση ή προβολέα 4Κ θα είναι σε θέση να αποδώσει τόσο το desktop των Windows, όσο και games ή ταινίες σε απολύτως σταθερό ρυθμό ανανέωσης. Μιλώντας, δε, για ταινίες, η νέα πρόταση της nVidia είναι επίσης η πρώτη που αποκωδικοποιεί - σε επίπεδο hardware πλέον - video διαμορφωμένο με τον αλγόριθμο για ταινίες 4Κ, τον H.265 ή HEVC.

Με την GeForce GTX 980 η nVidia δείχνει να έχει στα χέρια της ένα πολύ ισχυρό "όπλο" για τα φετινά Χριστούγεννα και το μόνο που απομένει να διαπιστώσουμε είναι αν η AMD θα προσπαθήσει να "απαντήσει" με νέα μοντέλα φέτος ή αν θα επιδιώξει να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική μειώνοντας τις τιμές των δικών της υπαρχόντων μοντέλων (το πιθανότερο). Για να δούμε, για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ