iPad Mini 2013, με οθόνη Retina

Μόνο... "στο μάτι" πλέον "μικρό" το νέο μοντέλο της Apple!

Αν υπήρχε ένα πράγμα που όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία να διαπιστώσουμε στην παρουσίαση της Apple, ήταν αυτό: καινούργιο μοντέλο iPad Mini σίγουρα θα επιδεικνυόταν, θα ήταν όμως η οθόνη του ιδιοτήτων Retina, με άλλα λόγια ανάλυσης ίσης με αυτή του "μεγάλου" iPad; Η φημολογία ήθελε την αμερικανική εταιρεία να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην παραγωγή των οθονών αυτών στις 7.9 ίντσες, με πολλούς "αναλυτές" (οι περισσότεροι εκ των οποίων πιο συχνά λαθεύουν παρά σωστά στοχεύουν) να τοποθετούν την κυκλοφορία ενός iPad Mini Retina στο 2014. Τελικά ο γίγαντας του Cupertino δεν έδειξε... προβληματισμένος από τέτοια ενδεχόμενα, καθώς όχι μόνο ανακοίνωσε ακριβώς αυτό το iPad Mini, αλλά θα το έχει διαθέσιμο και στα τέλη Νοέμβρη.

Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, η Apple δεν απομακρύνθηκε με την νέα έκδοση του iPad Mini από τον επιτυχημένο σχεδιασμό του προκατόχου του. Αν εξαιρέσει κανείς την ελάχιστη αύξηση στο πάχος και το βάρος του λόγω της οθόνης - κάτι που γίνεται αντιληπτό μόνο αν "δώσει βάση" κανείς συγκεκριμένα γι' αυτό - το νέο Mini χαρακτηρίζεται από το ίδιο design και την ίδια αίσθηση με το υπάρχον. Αλλαγές πολύ σημαντικές ωστόσο υπάρχουν και "κάτω από το περίβλημα", καθώς το iPad Mini Retina αξιοποιεί τον ίδιο επεξεργαστή Α7, τον συνεπεξεργαστή κίνησης Μ7 και το βελτιωμένο κύκλωμα λήψης Wi-Fi των iPhone 5S και iPad Air. Όλα αυτά καθιστούν το νέο iPad Mini... "μικρό αδελφό" μόνο κατ' όνομα, αφού προσφέρει ουσιαστικά την ίδια επεξεργαστική δύναμη με το κορυφαίο smartphone και το κορυφαίο tablet της Apple αυτή τη στιγμή. Και μάλιστα χωρίς η αυτονομία του, που συνεχίζει να ανέρχεται στις 10 ώρες χρήσης, να επηρεάζεται αρνητικά από όλα αυτά.

Σύμφωνα με την προσφιλή συνήθεια της Apple, το iPad Mini Retina θα έλθει στην αγορά κοντά στην τιμή που είχε ως τώρα ο προκάτοχός του, δηλαδή τα €379 για το εισαγωγικό μοντέλο Wi-Fi των 16 GB αποθηκευτικού χώρου και το κόστος να αυξάνεται όσο αυξάνεται ο αποθηκευτικός χώρος ή/και προσφέρεται η ενσωμάτωση κυκλώματος διασύνδεσης 3G/4G. Το νέο Mini, μάλιστα, φτάνει και αυτό έως τα 128 GB αποθηκευτικού χώρου, όπως το iPad Air. Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι η Apple διατηρεί και το πρώτο iPad Mini στην αγορά, αλλά μόνο στην χωρητικότητα των 16 GB, στην τιμή των €309 και €359 για τα μοντέλα Wi-Fi και 3G αντίστοιχα. Βάσει χαρακτηριστικών, €70 δεν είναι διαφορά αρκετή - κατά τη γνώμη μας - για να δικαιολογήσει την ύπαρξη και των δύο iPad Mini στα ράφια. Σε κάθε περίπτωση το νέο iPad Mini θα διατεθεί στην αμερικανική αγορά στα τέλη Νοεμβρίου, με την ελληνική και άλλες αγορές να ακολουθούν λίγο αργότερα. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ