Intel Skylake: νέοι επεξεργαστές... και επίσημα

Έκτη γενιά Core από τους Αμερικανούς, μεγάλη η γκάμα των PC που θα στηρίξει. Λεπτομέρειες.

Όπως αναμενόταν ημέρες πριν (και με την απαραίτητη... επισημότητα) η Intel ανακοίνωσε την σταδιακή διάθεση στο εμπόριο της έκτης γενιάς επεξεργαστών Core για Η/Υ διαφόρων τύπων, τους γνωστούς στο με το κωδικό όνομα Skylake. Οι κορυφαίοι, για την ώρα, επεξεργαστές αυτής της σειράς - οι Core i7 6700K και Core i5 6600K με τους "ελεύθερους" πολλαπλασιαστές - έχουν ήδη διατεθεί σε μορφή δημοσιογραφικών δειγμάτων και αξιολογηθεί από ουκ ολίγα μέσα ενημέρωσης, όμως η αμερικανική εταιρεία δημοσιοποίησε αναλυτικά στοιχεία και για τις εκδόσεις τους με "κλειδωμένο" πολλαπλασιαστή (τις "μη Κ" δηλαδή) καθώς και για άλλα μέλη της ίδιας σειράς με χαμηλότερο χρονισμό ή/και λιγότερους πυρήνες επεξεργασίας. Όχι λιγότεροι από 48 (!) διαφορετικοί επεξεργαστές συνθέτουν μέχρι στιγμής τη "γενιά Skylake" της Intel, περισσότεροι από κάθε άλλης στο παρελθόν.

Φυσικά, υπάρχει λόγος γι' αυτό: οι Intel Core Skylake έχουν σχεδιαστεί για χρήση στη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα τύπων PC, από τα μεγάλα, "πλήρη" desktops μέχρι τα ελαφρύτερα laptop, τα υβριδικά laptop/tablet, τα "καθαρόαιμα" tablet, τα περίφημα... "PC-κυβάκια" της Intel και άλλων (NUC) και όχι μόνο. Κατασκευασμένοι με την λιθογραφική μέθοδο των 14 νανομέτρων οι νέοι αυτοί επεξεργαστές δεν έχουν εστιάσει τόσο στον τομέα των κορυφαίων επιδόσεων ανεξαρτήτως άλλης παραμέτρου - οι Core i7 του chipset Χ99 με 6 ή 8 πυρήνες συνεχίζουν να είναι οι κορυφαίοι στον συγκεκριμένο - αλλά στον υψηλότερο μέχρι σήμερα δείκτη εξοικονόμησης ενέργειας, στην όσο το δυνατόν περισσότερη επεξεργαστική δύναμη σε περιορισμένα όμως Watt κατανάλωσης (στους πιο πολλούς το περιθώριο κινείται από 28W έως 65W) και στην σημαντική βελτίωση του υποσυστήματος επεξεργασίας γραφικών.

Αυτά πρακτικά "μεταφράζονται" σε ισχυρότερα πανάλαφρα laptop ή tablet, σε περισσότερο "ήσυχα και δροσερά" desktop και σε Media Center PC μικρά και κομψά που δεν στερούνται πλήρεις δυνατότητες αναπαραγωγής υλικού υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ). Είναι ήδη πολλοί οι κατασκευαστές Η/Υ παγκοσμίου βεληνεκούς που στο πλαίσιο της έκθεσης IFA 2015 έχουν ήδη ανακοινώσει όχι μόνο ανανεωμένα μοντέλα σε υπάρχουσες προϊοντικές σειρές τους με Intel Skylake, αλλά και ουκ ολίγες "περίεργες", πρωτότυπες προτάσεις νέων τύπων PC, που πιθανώς δεν ήταν εφικτοί πριν από την άφιξη αυτών των επεξεργαστών. Η Intel, άλλωστε, αξιοποιώντας την μεγάλη αρχική επιτυχία των Windows 10, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft έχει αναπτυχθεί (και) με τη δική της βοήθεια, ώστε να εκμεταλλεύεται τα χαρακτηριστικά των Skylake στη μεγιστοποίηση της αυτονομίας των Η/Υ που στηρίζονται σε αυτούς, στην εκμετάλλευση των ικανότερων υποσυστημάτων γραφικών τους, στην ταχύτερη εκκίνηση/αφύπνιση του εκάστοτε συστήματος κ.α.

Οι Skylake είναι σχεδόν βέβαιο πως "συμφέρουν", με την έννοια πως έχει νόημα να αναζητήσει κανείς αυτούς και όχι παλαιότερους επεξεργαστές της Intel στο οποιοδήποτε νέο PC σκέφτεται να αποκτήσει, αν και λιγότερο σαφής είναι η εικόνα στα μάτια όσων διαθέτουν ήδη Η/Υ και σκέφτονται να τον αναβαθμίσουν. Οι Skylake χρειάζονται νέα μητρική κάρτα (βασισμένη στο εξελιγμένο chipset σειράς 100 με βάση LGA 1151) και νέες μνήμες (τύπου DDR4 αντί για DDR3) για να αξιοποιηθούν, γεγονός που ωθεί την συνολική μετάβαση σε αυτούς πάνω από τα 400 ή 500 ευρώ για ένα π.χ. μέσης δυναμικότητας νέο μοντέλο του, motherboard και 8 GB μνήμης. Τα κέρδη από την μετάβαση αυτή, δε, πρακτικά δείχνουν να μεταφράζονται σε περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες σε σχέση με προηγούμενες γενιές επεξεργαστών της Intel, παρά σε περισσότερη ισχύ αυτή καθ' αυτή. Πληρέστερη εικόνα για τους νέους Skylake θα αποκτήσουμε όταν έχουμε την ευκαιρία να τους αξιολογήσουμε πρακτικά αργότερα μέσα στο Σεπτέμβριο. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ