Intel: νέοι επεξεργαστές σε δύο "κύματα"

Η σειρά "Broadwell H" είναι καινούργια, μα ακολουθείται σύντομα από τη σειρά "Skylake" - τί σημαίνει αυτό πρακτικά;

Έτσι είναι αυτά τα πράγματα: όταν τα σχέδιά σου δεν εξελίσσονται όπως τα είχες αρχικά υπολογίσει, υπάρχει η σοβαρή περίπτωση του... παράδοξου στα προϊόντα σου - και αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτόν τον καιρό με την Intel και τους κεντρικούς επεξεργαστές που προωθεί για χρήση σε υπολογιστές γραφείου (desktop). Ενώ η πασίγνωστη πλέον προσέγγιση tick/tock που οι Αμερικανοί ακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια - μία "γενιά" επεξεργαστών με σοβαρές αλλαγές και νέα στοιχεία, μία που ακολουθεί την πρώτη βελτιώνοντας "στα σημεία" - είχε ορίσει ως χρονικό σημείο εμφάνισης των επεξεργαστών Broadwell για Η/Υ γραφείου τα τέλη του 2014 ή τις αρχές του 2015, αυτή εμφανίζεται μόλις τώρα. Το πρόβλημα; Η αμέσως επόμενη σειρά, οι επεξεργαστές Skylake, βρίσκεται μόλις... ένα μήνα μακριά!

Πράγματι: στα χέρια των πρώτων τεχνικών συντακτών του εξωτερικού έχουν ήδη φτάσει οι Intel Core i7 5775C και Core i5 5675C, οι οποίοι ανήκουν σε αυτήν την σειρά των Broadwell "H". Πρόκειται ουσιαστικά για τις εκδοχές επεξεργαστών της Intel που είχαν στην ουσία σχεδιαστεί για φορητούς υπολογιστές και ισχυρά tablets, διαμορφωμένων όμως ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε μητρικές με βάση LGA 1150 (τα σχετικά chipset είναι πλέον ώριμα και οι προϊοντικές επιλογές πολλές απ' όλους τους κατασκευαστές). Οι πρώτες δοκιμές καταλήγουν στο συμπέρασμα που λίγο έως πολύ περιμέναμε: οι Broadwell H δεν σημειώνουν σημαντικό βήμα μπροστά όσον αφορά στις επιδόσεις σε σχέση με τους προκάτοχους τους, τους Haswell, αλλά προσφέρουν παρόμοια ισχύ με χαμηλότερη κατανάλωση. Στα θετικά τους και το ισχυρότερο (αλλά και πάλι όχι θεαματικά) ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών, το Iris Pro 6200. Αλλά... ως εκεί: με κόστος συγκρίσιμο αυτού των Haswell, οι Broadwell H στα τέλη Ιουλίου πλέον θα πρέπει να κριθούν ως αντικαταστάτες των πρώτων, χωρίς να εξελίσσουν ιδιαίτερα την "καταναλωτική" σειρά επεξεργαστών της Intel. Για τις δικές μας πρακτικές εντυπώσεις, βέβαια, θα πρέπει να επιφυλαχθούμε μέχρις ότου η Intel μάς παραχωρήσει δείγμα ενός 5775C ή ενός 5675C προς αξιολόγηση.

Οι επεξεργαστές Core i5/i7 "Skylake" της Intel, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να αποκαλυφθούν επίσημα στα μέσα Αυγούστου και να είναι εμπορικά διαθέσιμοι μέσα στο Σεπτέμβριο. Ούτε αυτοί αναμένεται να σημειώσουν κανενός είδους εντυπωσιακό "άλμα μπροστά" όσον αφορά στις επιδόσεις σε σχέση με τους Core i5/i7 Haswell - όμως θα φέρουν στο προσκήνιο μια μεγάλη σειρά από νέα στοιχεία και χρήσιμες προσθήκες, προσφέροντας παράλληλα παρόμοια ισχύ με ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και ακόμη ταχύτερο υποσύστημα γραφικών με πολλά σύγχρονα χαρακτηριστικά. Τα τρία chipset που θα στηρίζουν αυτούς τους επεξεργαστές άλλωστε - τα Z170, H170 και H110 - προσφέρουν την υιοθέτηση νεότερων και ταχύτερων προτύπων διασύνδεσης περιφερειακών (όπως τις USB-C και Thunderbolt 3) και υποστήριξη για περισσότερους τύπους μνήμης, έστω κι αν λειτουργούν σε νέα βάση (LGA 1151) και άρα χρειάζονται νέο motherboard. Τα πρώτα προϊόντα που θα στηρίζονται στην καινούργια αυτή αρχιτεκτονική της Intel αναμένονται στα μέσα Σεπτεμβρίου, με το φημολογούμενο Surface Pro 4 της Microsoft ανάμεσα σε αυτά.

Broadwell H σήμερα ή Skylake σε λίγο καιρό, λοιπόν; Όλα εξαρτώνται από το τί θέλει να κάνει κανείς, βέβαια - να αγοράσει νέο PC ή να αναβαθμίσει υπάρχον και γιατί; - όμως σίγουρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορούμε να έχουμε έως ότου έχουμε δοκιμάσει τί προσφέρει η μία σειρά επεξεργαστών και τί η άλλη, πρακτικά. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ