Intel και AMD σε συνεργασία το 2018

Επεξεργαστές της πρώτης με υποσυστήματα γραφικών της δεύτερης, στόχος τα ισχυρά κι ελαφρά laptop

Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη αγορά, έτσι και σε αυτήν της τεχνολογίας απώτερος σκοπός είναι το κέρδος - ασχέτως αν ενίοτε χρειάζεται να... συμμαχήσει κανείς με τον αντίπαλό του για να το εισπράξει. Αυτό ακριβώς συνέβη πριν από λίγα εικοσιτετράωρα όταν οι Intel και AMD, εταιρείες που συναγωνίζονται ευθέως στους προσωπικούς υπολογιστές PC εδώ και τρεις δεκαετίες, ανακοίνωσαν συνεργασία βάσει της οποίας η δεύτερη θα προσφέρει εξελιγμένα υποσυστήματα γραφικών τα οποία θα... ενσωματωθούν στους κεντρικούς επεξεργαστές της πρώτης!

Πράγματι, οι επόμενοι, όγδοης γενιάς Core i5/Core i7 της Intel σειράς H που προορίζονται για χρήση σε laptop, tablet και υβριδικές φορητές συσκευές δεν θα είναι "μόνο" επεξεργαστές: μέσα στο ίδιο μικροτσίπ θα βρίσκεται ειδικά σχεδιασμένο υποσύστημα γραφικών Radeon, καθώς και πάρα πολύ γρήγορη μνήμη τύπου HBM2. Η όλη διάταξη θα λειτουργεί θεαματικά ταχύτερα σε σχέση με την παραδοσιακή τμηματική τόσο επειδή αξιοποιείται η νέα τεχνολογία EMIB της Intel για να "γεφυρώνει" επεξεργαστή, υποσύστημα γραφικών και μνήμη, όσο και επειδή τα τρία αυτά βρίσκονται πάρα πολύ κοντά από κατασκευής και δεν υπάρχει η παραμικρή καθυστέρηση στην συνεργασία τους.

Στόχος της υλοποίησης αυτής επεξεργαστών της Intel με υποσύστημα γραφικών της AMD είναι να καταστεί εφικτή η κατασκευή φορητών συσκευών PC πολύ λεπτών και πολύ ελαφρών, που όμως δεν "πάσχουν" από την αδυναμία επεξεργασίας πολύπλοκων γραφικών (όπως συμβαίνει με όλα σχεδόν τα μοντέλα αυτών των συσκευών σήμερα). Η Intel παραδοσιακά υπολείπεται των AMD και nVidia σε αυτόν τον ολοένα και σημαντικτερο τομέα επεξεργασίας και προβολής γραφικών 3D/VR, εξ ου και το νόημα που έχει γι' αυτήν να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της AMD βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Την AMD η εν λόγω συμφωνία την εξυπηρετεί επειδή τής προσφέρει παρουσία σε ένα τμήμα της αγοράς φορητών συσκευών όπου μέχρι σήμερα προτιμούνταν ο συνδυασμός επεξεργαστή Intel-υποσυστήματος γραφικών nVidia. Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε σε ποιό επίπεδο επιδόσεων θα κινούνται αυτοί οι επεξεργαστές σχεδιασμού Intel-AMD, όπως και πώς θα είναι τιμολογημένες οι συσκευές που θα τους ενσωματώνουν. Τα πρώτα μοντέλα αναμένεται να επιδειχθούν στην έκθεση CES 2018 τον Ιανουάριο και να εμφανιστούν στα καταστήματα την άνοιξη. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ