HDMI 2.0, πρακτικά, σήμερα: είναι ή... δεν είναι;

Τί υποστηρίζουν οι κατασκευαστές, τί οι gamers, τί ισχύει για το ευρύ κοινό

Ας είμαστε... επώδυνα ειλικρινείς: σχεδόν καμία μετάβαση από μία σημαντική έκδοση προτύπου τεχνολογίας στην επόμενή της δεν έγινε ποτέ "ομαλά" - με αυτό εννοώντας "χωρίς καθυστερήσεις", "χωρίς προβλήματα" ή/και "χωρίς συμβιβασμούς". Μπορούμε να ανακαλέσουμε δεκάδες παραδείγματα για να αποδείξουμε του λόγου το αληθές, έχει ωστόσο ένα ενδιαφέρον η σχετική συζήτηση που έχει "ξαναπάρει φωτιά" τελευταία σχετικά με το πρότυπο HDMI 2.0 και τον προκάτοχό του, το HDMI 1.4. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο από τους αφοσιωμένους PC gamers, αφορά όμως πολύ περισσότερους καταναλωτές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και συγκεκριμένα σενάρια χρήσης.

Για να θέσουμε τη συζήτηση στο σωστό της πλαίσιο, απαντάμε στην ερώτηση-τίτλο του άρθρου αμέσως: το πρότυπο HDMI 2.0 σήμερα... "είναι και δεν είναι". Εννοούμε, δεν είναι υλοποιημένο στις πλήρεις του προδιαγραφές ούτε από όλους τους κατασκευαστές τηλεοράσεων (το 95% των καταναλωτών γι' αυτές ενδιαφέρεται) ή προβολέων (το υπόλοιπο 5%), αλλά ούτε και σε όλα τα μοντέλα που αναφέρουν πως προσφέρουν θύρες HDMI έκδοσης 2.0. Αυτό συμβαίνει επειδή, για πολλοστή φορά, οι προδιαγραφές ενός προτύπου έχουν οριστεί "χαλαρά" και ίσως "βολικά" από τον επίσημο φορέα που τις διαμορφώνει - κάτι που ναι μεν εξυπηρετεί σε κάποιο βαθμό τους κατασκευαστές βραχυπρόθεσμα, αλλά όχι απαραίτητα και το κοινό. Και σίγουρα όχι τους περίφημους early adopters, τους ανθρώπους δηλαδή που "αγοράζουν νέα τεχνολογία" πριν απ' όλους.


Αυτή η κατάσταση έχει ως συνέπεια δύο διαφορετικά προβλήματα. Το πρώτο σχετίζεται με τη δυνατότητα των τηλεοράσεων ή προβολέων 4Κ να αποδώσουν εικόνα υπερυψηλής ευκρίνειας με ρυθμό ανανέωσης 60 καρέ το δευτερόλεπτο: αυτή η δυνατότητα είναι επιθυμητή από τους κατόχους Η/Υ που θέλουν να παίξουν PC games σε μεγάλη οθόνη, καθώς τα 60 τέτοια καρέ και όχι τα 30 είναι η ταχύτητα στην οποία μπορεί να αποδοθεί με ακρίβεια η γρήγορη κίνηση σε πολλά είδη τίτλων. Από τις τηλεοράσεις και προβολείς 4Κ του 2013 μόνο τα μοντέλα της Sony και ένα της Panasonic μπορούν να προσφέρουν κάτι τέτοιο - όμως στην περίπτωση των πρώτων με μειωμένη χρωματική πληροφορία (RGB 4:2:0 αντί για 4:4:4). Η Sony είχε έτσι τηρήσει την υπόσχεσή της προσφέροντας δωρεάν τη σχετική "αναβάθμιση" από HDMI 1.4 σε HDMI 2.0, όμως το δεύτερο είναι κάτι σαν... HDMI 2.0 "Lite", καθώς δεν προσφέρει την γκάμα χρωμάτων του "πλήρους" HDMI 2.0.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ