H Steam ξεκινά και σε Linux

Ένα... "οχυρό των Windows" πέφτει, το Steam Box ταχύτερα καθ' οδόν

Το γεγονός ότι όλο και περισσότερες εταιρείες διεκδικούν με τα προϊόντα τους εκείνη την περίοπτη θέση κάτω από την τηλεόραση του σαλονιού, έχει ενίοτε και... θετικού τύπου "επιπλοκές" για άλλες αγορές. Το Linux, για παράδειγμα, έχει εξελιχθεί εδώ και χρόνια σε ένα λειτουργικό που μπορεί να στηρίξει οποιοδήποτε PC αξιοπρεπώς, καλύπτοντας τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του κοινού σε όλους σχεδόν τους τομείς. Εκτός από δύο: σε αυτόν που σχετίζεται με το "πανταχού παρόν" Microsoft Office και σε αυτόν των games. Η αμερικανική εταιρεία αρνείται πεισματικά και πιθανώς δεν πρόκειται ποτέ να κυκλοφορήσει το διάσημο λογισμικό της για Linux. Για τα games, όμως, υπάρχει "φως στο βάθος του τούνελ". Και το τρένο δεν είναι άλλο από τη... Steam, όπως φαίνεται!

Πράγματι, όπως είχε υποσχεθεί η Valve και ο Gabe Newell από τα μέσα της περασμένης χρονιάς, η δημοφιλέστερη υπηρεσία διανομής PC games είναι πλέον διαθέσιμη και για το "ελεύθερο" λειτουργικό. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η διανομή του Linux που υποστηρίζεται εγγενώς είναι η δημοφιλέστερη, δηλαδή η Ubuntu - η Valve ωστόσο έχει επιβεβαιώσει κατ' επανάληψη ότι απλώς ξεκινά από αυτήν και θα επεκταθεί σε όλες τις δημοφιλείς διανομές σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Οι τολμηροί στα... "πειράγματα" του Linux, άλλωστε, έχουν βρει ήδη τρόπους να εγκαταστήσουν την επίσημη εφαρμογή και σε άλλες διανομές, οπότε η εκτίμηση της Valve δεν είναι αβάσιμη.

Εννοείται πως, στην αρχική αυτή φάση της πορείας της Steam σε νέο λειτουργικό, η ποικιλία των games που διατίθενται για Linux δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμη με την αντίστοιχη της έκδοσης για Windows. Όμως η αρχή έχει γίνει... και αυτό είναι πιθανώς το σημαντικότερο. Αυτή η "θετική επιπλοκή" κατέστη εφικτή, άλλωστε, μέσα από την πρωτοβουλία της Valve να συνεργαστεί με ανεξάρτητους κατασκευαστές - αλλά και να δημιουργήσει και η ίδια - το περίφημο "Steambox". Ένα PC, δηλαδή, το οποίο θα λειτουργεί με τη συλλογιστική των Xbox 360/PS3 μέσω του περιβάλλοντος Big Mode: χρήση με joypad, μεγάλα εικονίδια, "σελίδες" για τα games και τις κατηγορίες τους κλπ. Είναι ευρέως αποδεκτή η μεγάλη πιθανότητα το Steambox της Valve να φέρει προεγκατεστημένο το Linux κι όχι τα Windows (αν και οι κατασκευαστές είναι βέβαιο πως θα προσφέρουν και εκδόσεις με τα δεύτερα), εξ ου και η διάθεση της Steam για Linux.

Σε... κλασικό στυλ "α λα Valve", την έναρξη της υπηρεσίας συνοδεύουν "εκπτώσεις "γνωριμίας" σε όλους τους αρχικούς τίτλους, που ποικίλλουν από 50% έως και 80% (!), μέχρι τις 21 του τρέχοντος μήνα. Και δεν αναφερόμαστε σε... "δευτεράντζες", αλλά σε αναγνωρισμένα games όπως τα Bastion, Darwinia, Penumbra, Trine 2, Half Life και World of Goo. Υπάρχει ακόμη και μια ελληνική παραγωγή, το The Clockwork Man, ανάμεσα στους αρχικούς τίτλους. Με τις τιμές να διαμορφώνονται έτσι ανάμεσα στα €10 και τα... €2, είναι να μη δώσει κανείς τη δέουσα προσοχή, είτε είναι Linux fan είτε όχι; Ε, μα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ